Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_personalom_TOV_Oxamit1 (1).docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
126.59 Кб
Скачать

Розділ 3 аналіз організаційної структури підприємства

Доцільність і оптимальність організації структури підприємства передусім залежить від кількості і якості робочої сили сільськогосподарського підприємства

До трудових ресурсів відносяться та частина населення, яка має необхідні фізичні дані, знання і навички праці.

Аналіз забезпеченості підприємства робочою силою здійснюється способом порівняння фактичної чисельності працівників за категоріями із плановими показниками і з показниками, досягнутими у минулому періоді. Основними показниками використання трудових ресурсів є дані про чисельність персоналу різних категорій і професій, його кваліфікацію та освітній рівень про витрати робочого часу в людино-годинах, кількість виробленої продукції або виконаних робіт, а також відомості про рух особового складу підприємства.

За характером участі у виробничому процесі працівники підприємства розподіляються на працівників основної діяльності, які зайняті безпосередньо виготовленням продукції, і невиробничий персонал, що зайнятий в обслуговуючих та інших господарствах.

Для аналізу трудових ресурсів використовується інформація звітних форм 2-ПВ «Звіт з праці», 1-П «Звіт підприємства з продукції», 6-ПВ «Чисельність окремих категорій працівників підприємства і підготовка кадрів», а також дані планово-нормативної, облікової та оперативної інформації зі звітів підрозділів підприємства, інші оперативні дані.

В таблиці 3.1 наведемо характеристику працівників ТОВ «Оксамит» за кількісним і якісним складом.

Таблиця 3.1 Характеристика працівників за кількісним та якісним складом по ФГ «Атлант»Веселинівського району

Показники

Роки

2013 р. у %

2011

2012

2013

2011

2012

Облікова кількість штатних працівників, всього:

40

24

34

85,0

141,7

- з них жінок

21

13

15

71,4

115,4

Кількість працюючих у віці:

- 15-34

10

9

9

90,0

100,0

- з них 15-24

3

1

5

166,7

у 5 разів

- 50-55

19

6

11

57,9

183,3

- 55-59

6

7

9

150,0

128,6

Кількість працівників, які мають вищу освіту за освітніми рівнями:

- базова середня освіта

34

19

29

85,3

152,6

- повна вища освіта

6

5

5

83,3

100,0

Кількість працівників, які отримують пенсію, всього:

5

2

6

120,0

у 3 рази

- за віком

3

2

2

66,7

100,0

Джерело : побудовано автором

Дані таблиці 3.1 дозволяють зробити наступні висновки. Загальна кількість працюючих у 2013 році становить 85,0% і 141,7% від загальної кількості працюючих у 2011 і 2012 років.

Пропорційно до скорочення загальної кількості працюючих зменшується і кількість працюючих жінок.

Якщо в 2011 році у ФГ «Атлант» Веселинівського району працювало 21 жінка, то в 2012 році цей показник зменшився майже вдвічі, а в 2013 році ‒ зріс на 15,4%.

Аналіз кількості працюючих в господарстві показав, що найбільше працюючих в ФГ «Атлант» у віці 15-34 роки, з яких 14,7% - це робітники віком від 15 до 24 років.

Найбільший показник цієї категорії було зафіксовано у 2011 році - він склав 10 працюючих. В 2012 році у господарстві звільнився 1 працівник цієї категорії, а в 2013 році у порівнянні з 2011 роком зменшився на 10,0%. Даний факт є свідчення відтоку робітників найпродуктивнішого віку для роботи на аграрному підприємстві.

Наступна категорія - працівників віком 50-55 у 2011 і 2013 рокам становила 19 і 11 осіб відповідно, тоді як в 2012 році робітників цієї вікової категорії було зафіксовано тільки 6 осіб.

Якісний склад робітників ФГ «Атлант» характеризується досить високим освітнім рівнем працівників, так, у 2011 році кожен шостий робітник мав вищу освіту. У 2012 і 2013 році цей показник дещо зменшився, що можна пояснити загальним зменшенням кількості працюючих. Інші працівники господарства мають базову середню і спеціальну фахову освіту.

Організаційна структура підприємства – це склад відділів, служб і підрозділів в апараті управління, системна їх організація, характер підпорядкованості та підзвітності один одному і вищому органу управління, а також набір координаційних і інформаційних зв’язків, порядок розподілу функцій управління по різним рівням і підрозділам управлінської ієрархії.

Організаційна структура включає засоби розподілу різних видів діяльності між складовими структури та координації діяльності цих складових, що використовуються для досягнення цілей. В межах організаційної структури відбуваються усі управлінські процеси і функції, що забезпечують випуск продукції, в яких приймають участь менеджери всіх рівнів, категорій і професійної спеціалізації, та робітники.

Таким чином, організаційна структура підприємства (економічної структури) складається з організаційної структури управління (суб’єкта управління) та господарської структури (об’єкта управління).

Використання в практиці управління схеми організаційної структури дозволяє зрозуміти формальну ієрархію організації, у тому числі, структуру процесів, відповідальності та звітності.

Ці схеми застосовуються для вирішення низки завдань: визначення ролей і обов’язків всього персоналу в межах організації; встановлення ієрархічної структури повноважень, влади і процесу прийняття рішень; формування комунікаційних каналів і потоків інформації, включаючи правила підпорядкування і методи регулювання, що відносяться до методик звітності; формування механізму контролю з визначенням ступеню централізації та масштабу контролю; визначення функцій і управлінських завдань.

Розглянемо організаційну структура ФГ «Атлант» Веселинівського району (рис. 3.1).

Рис. 3.1. Організаційна структура ФГ «Атлант» Веселинівського району

Організаційна структура є базисом оптимізації функціонування підприємства та використання його виробничо-технологічного потенціалу.

Апарат управління підприємства включає в себе підпорядковані йому функціональні підрозділи: обліковий відділ, економічний відділ, агрономічну та інженерно-технічну служби, а також окремих виконавців. В складі працівників управлінського апарату найчисельнішим є персонал, зайнятий організацією сільськогосподарською діяльності, що обумовлено функціями самого підприємства. Проте суттєвим недоліком обстеженої функціональної організаційної структури менеджменту є відсутність кадрової служби, що суперечить сучасним принципам ефективної організації праці.

Структура агрономічної служби ФГ «Атлант» залежить головним чином від характеру кінцевої продукції і виробничої технології. Агрономічна служба виконує свій визначений закінчений виробничий цикл або його частину. Від цього, у свою чергу, залежить, які підроз­діли мають бути в ній утворені. На структуру агрономічної служби впливає також наявність або відсутність у допоміжних служб (ремонтних, транспортних та ін.), а також складність її виробничих і управлінських функцій.

Отже, підсумуємо. Структурним підрозділом підприємства є така його ланка, яка має відособлені, чітко визначені функції у виробничому процесі, відмінні від функцій інших ланок, і в силу цього входить у ціле як організаційно відособлена від інших підрозділів частина підприємства. Внутрішньогосподарський статус структурних підрозділів підприємства, їх функції, права й обов’язки визначаються локальними нормативно-правовими актами підприємства - поло­женнями про них, що зазвичай затверджуються органами управління самого підприємства в порядку, передбаченому установчими документами, статутом.

Застосування цих положень покликано сприяти зміцненню виробничої, господарської і фінансової дисципліни, підвищенню відповідальності за доручену ділянку роботи, ліквідації паралелізму і дублювання в роботі.

Апарат управління підприємством формується за функціональним принципом, тобто ство­рюються ланки, які здійснюють окремі спеціалізовані функції, що забезпечують виробни­цтво, такі розробка технології виробництва, фінансова діяльність, бухгалтерський облік, маркетинг тощо.

В таблиці 3.2 наведемо характеристику управлінського персоналу ФГ «Атлант» Веселинівського району.

Аналіз даних таблиці 3.2 свідчить, що в господарстві на керівних посадах працюють спеціалісти з вищою і середньою спеціальною освітою. Загальний стаж роботи працівників від 17 до 37 років, що є характеризує управлінців як досвідчених керівників і висококласних спеціалістів, добре обізнаних з тонкощами роботи на даному підприємстві. Керівники провідних посад мають закінчену вищу освіту, яку отримували у вищих аграрних закладах України. Проте, треба зауважити, що головний бухгалтер підприємства має тільки спеціальну середню освіту, яку отримувала у Миколаївському обласному учбовому центрі.

В управлінні ФГ «Атлант» немає спеціалістів зі стажем роботи до 5 років, а це свідчить про потребу омолодження кадрового складу.

Підлеглі ФГ «Атлант» виконують поставлені завдання і звітують про їх виконання перед безпосереднім начальником, а також директором підприємства Овчар А.В.

Виникаючи з необхідності управління спільною працею багатьох працівників, виробнича організація безпосередньо визначає, породжує кістяк управлінської системи: обраний варіант організаційно-виробничої структури є основою початкової схеми структури управління.

Організаційна структура дає змогу працівникам усвідомити своє місце в організації, завдяки чому вони спільно можуть працювати над досягненням мети компанії. Крім того, структура ‒ це єдиний спосіб перейти від стратегічних планів до дії. Без будь-якої структури неможлива координація дій співробітників і найкращі плани ніколи не зможуть бути виконані.

До найважливіших характеристик організаційної структури належать: кількість ланок; ієрархічність (кількість щаблів або рівнів); чіткість розмежування функцій, повноважень і відповідальності по вертикалі й горизонталі в системі управління. Характеристиками якості структури управління є її надійність та організованість (що визначаються за рівнем ритмічності роботи й інших ознак); її оперативність (швидкість прийняття і реалізації рішень) та ін.

Графічно структуру управління ФГ «Атлант» можна представити наступним чином (рис. 3.2).

Рис. 3.2. Структура управління ФГ «Атлант» Веселинівського району

У ФГ «Атлант» Веселинівського району лінійно-функціональна та дворівнева структура управління.

До вищого рівня управління належить директор підприємства, до низового провідні спеціалісти.

Кожна посада в ієрархії управління ФГ «Атлант наділяється конкретними правами. Перетин областей влади і повноважень не повинно бути. Якщо працівник не впевнений хто є його начальником, він буде спантеличеним, його праця буде непродуктивна, він буде плутатися в даних йому вказівках. Це призводить також до зниження відповідальності, тому що завжди можна пояснити невиконання роботи протиріччям вказівок, непогодженістю термінів і т.д. Тому в ФГ «Атлант» спостерігаємо три чіткі рівні відповідальності: директор відповідальний перед акціонерами, директору звітують відповідальні начальники структурних підрозділів, а перед начальниками структурних підрозділів несуть відповідальність їх підлеглі.

Організаційна структура апарату управління ФГ «Атлант» відіграє надзвичайно важливу роль.

  • виражає форму, будову суб’єкта управління, спосіб його внутрішньої організації, зв’язки елементів суб’єкта між собою (порядок розташування, підпорядкованість окремих ланок управлінського апарату), котрі дають змогу виконувати необхідні функції управління;

  • забезпечує стабільність, стійкість управлінської системи, завдяки чому вона зберігає свої властивості при зміні зовнішніх або внутрішніх умов.

  • відображає відносини управління, що складаються об’єктивно в межах даної виробничої системи. Виробничі системи мають ієрархічну структуру з розподілом по вертикалі функцій, обов’язків, прав і відповідальності наявного управлінського апарату (персоналу).

Взагалі відповідальність - це обов’язок виконувати поставлені задачі і відповідати за їх задовільне вирішення. Чіткий розподіл відповідальності є важливим принципом організації. Будь-яка діяльність працівника в організації характеризується функціями (що він може робити), обов’язками (що повинен робити) і відповідністю (за що повинен відповідати). Функції і обов’язки можуть співпадати, але відповідальність і обов’язки іноді в практиці управління не відповідаючи одне одному. Це буває тоді, коли роботу виконує один, а відповідає за неї інший. Такий стан речей не можна приймати за норму. Відповідальність повинна чітко відповідати обов’язкам працівника, саме з цією метою розробляються посадові інструкції.

Так Овчар А.В. несе персональну відповідальність за:

а) виконання покладених на ФГ «Атлант» завдань і здійснення функцій;

б) стан та діяльність ТОВ «Оксамит»;

в) формування та виконня фінансових планів;

г) раціональне розміщення кадрів;

д) зберігання, облік та раціональне використання товарно-матеріальних цінностей;

е) зберігання і облік продукції, товарів народного споживання та іншого;

з) додержання порядку ведення і достовірності бухгалтерського обліку та статистичної звітності, за правилами застосування чинного законодавства в господарській діяльності;

и) дотримання трудової, виконавчої дисципліни, трудового законодавства;

к) забезпечення безпечних умов праці, дотримання вимог Закону України «Про охорону праці», вимог правил протипожежної безпеки та нормативних актів по виробничій санітарії;

В той же час як обов’язки директора не передбачені посадовою інструкцією, очевидно вони визначаються умовами контракту.

Проаналізуємо права, обов’язки і відповідальність кожної посадової особи. Розподіл обов’язків означає визначення масштабу повноважень і міри відповідальності по кожній посаді.

Обов’язки та відповідальність головного бухгалтера та головного економіста майже однакові, їх посадові інструкції різняться тільки за визначенням функцій та прав визначених посадових осіб.

До обов’язків належать:

  • знати правила, поставки, накази, вказівки, розпорядження та інші керівні документи , основи організації праці, економіки та ін.;

  • знати постанови, накази, методично-нормативні акти та інструкції по веденню бухгалтерського обліку, обліку грошових коштів, матеріальних цінностей та ін.;

  • знати і виконувати вимоги інструкцій з охорони праці в обсязі роботи, що виконується. Знати свої права і обов’язки в основах законодавства про охорону праці;

  • додерження обов’язків з охорони праці передбачених правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

  • негайно повідомляти про небезпеку своєму керівництву або іншій посадовій особі за положенням.

До відповідальності:

  • за якість і вчасність виконання покладених на дану особу посадовою інструкцією обов’язків;

  • доповідати головному бухгалтеру про всі виявлені недоліки у межах своєї компетенції;

  • вносити пропозиції щодо вдосконалення роботи, пов’язаної з обов’язками передбаченими даною посадовою інструкцією;

Права економіста:

  • за погодженням з директором вимагати від структурних підрозділів оперативні та зведені дані з питань перелічених в посадовій інструкції;

  • вносити пропозиції щодо виконання роботи, пов’язаної з обов’язками передбаченими даною посадовою інструкцією.

Отже, згідно з посадовими інструкціями даних посадових осіб, відповідальність і обов’язки відповідають одне одному, тому що відповідальність передбачається за якість і вчасність виконання покладених на особу даною посадовою інструкцією обов’язків та за порушення правил безпеки, що є загальною вимогою для кожної посадової особи.

До обов’язків головного агронома належать:

Головний агроном повинен знати:

  • Постанови, розпорядження, накази, інші керівні й нормативні документи вищестоящих і інших органів, що стосуються питань сільськогосподарського виробництва й виробничо-господарської діяльності відділення (ферми, сільськогосподарського ділянки).

  • Технологію сільськогосподарського виробництва й передовий сільськогосподарський досвід.

  • Методи проведення наукових досліджень в області агрономії.

  • Методи оброблення польових, садових, городніх культур.

  • Основи економіки, організації виробництва, праці й управління, системи оплати праці, матеріального й морального стимулювання, методи нормування праці.

  • Основи земельного законодавства.

  • Законодавство про працю.

  • Основи економіки, організації праці, сільськогосподарського виробництва й управління.

  • Правила внутрішнього трудового розпорядку.

  • Правила охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії й протипожежного захисту.

В обов’язки інженера Федічкіна О.В. входить: забезпечення працівників правилами, стандартами, нормами, положеннями та іншими нормативними актами з охорони праці; організація паспортизації дільниць, робочих місць щодо відповідності їх вимогам охорони праці; вести облік , аналіз нещасних випадків, професійних захворювань і аварій, шкоди нанесеній цими подіями; підготовка статистичних звітів підприємства з питань охорони праці; забезпечення підвищення кваліфікації та перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці.

Федічкін О.В. несе персональну відповідальність за:

  • невідповідність прийнятих ним рішень вимогам діючого законодавства з охорони праці;

  • невиконання своїх функціональних обов’язків передбачених посадовою інструкцією;

  • недостовірність та невчасність підготовки статистичних звітів з охорони праці;

  • низьку якість проведеного розслідування нещасних випадків на виробництві.

Має право:

  • представляти підприємство в державних та громадських установах при розгляді питань охорони праці;

  • безперешкодно в будь-який час відвідувати виробничі об’єкти, структурні підрозділи підприємства, зупиняти роботу виробництва, дільниць машин, механізмів у ряді порушень, які створюють загрозу життю або здоров’ю працюючих;

  • здійснювати зв’язок з медичними закладами, науковими та іншими органами з питань охорони праці, організовувати проведення їх рекомендацій.

Отже, як показує аналіз, відповідальність і обов’язки в практиці управління даної організації співпадають, а права співпадають з функціями і обов’язками.

Іншим принципом побудови структури організації є поєднання повноважень і відповідальності. Влада і відповідальність завжди існують разом. Вони нерозривні, але вони повинні бути і сумісними. Ця сумісність виявляється в обсягах влади і мірі відповідальності, відповідальності області влади і області відповідальності. Дія цього принципу повинна зупиняти зловживання владою і мотивувати серйозне відношення керівника до проблем, що вирішує і до людей, які виконують завдання. Не можна реалізувати повноваження і не нести відповідальності або уникати її, не можливо відповідати за те, що не входить у ваші повноваження. Повноваження являють собою обмежене право використовувати ресурси організації і спрямовувати зусилля деяких її співробітників на виконання певних завдань. Тому права кожної посадової особи чітко визначені.

Засобом за допомогою якого директор встановлює відношення між рівнями повноважень, є делегування. Неможливо зрозуміти організаційний процес без попереднього розуміння делегування і пов’язаних з ним повноважень і відповідності. Делегування - це передача задач і повноважень особі, яка бере на себе відповідність за її виконання.

Ніхто не може делегувати більше влади або відповідності ніж він сам має. Коли делегується влада і відповідальність підлеглому для виконання певної роботи, начальник не звільняється відповідальності перед вищим керівництвом за виконання. Відповідальність означає, що працівник відповідає за результати виконання завдання перед тим, хто делегує йому повноваження. Обсяг відповідальності - одна з причин високих посадових окладів у адміністративно-управлінського апарату.

Аналізуючи ступінь делегування повноважень в ФГ «Атлант» Веселинівського району на основі вище розглянутих прав, обов’язків і відповідності посадових осіб в цій організації, бачимо, що засновники товариства делегують повноваження директорові Керівник, що має лінійні повноваження, має також право приймати певні рішення і діяти у визначених питаннях без погодження з іншими керівниками в тих межах, які встановлені організацією і передбачені посадовими інструкціями та положеннями про відділ.

Наведемо конкретний приклад передачі лінійних повноважень в ФГ «Атлант»: у права директора Овчар А.В. входить перевірка підрозділів підприємства в межах своїх повноважень. Він в свою чергу делегує ці повноваження головному бухгалтеру, головному економісту, головному агроному чи головному інженеру. Так як у цих керівників знаходиться у підпорядкуванні свої структурні підрозділи і вони відповідають за роботу в них. Дані про проведену ревізію надаються економісту і в бухгалтерію, і після оформлення цих даних у форму спеціальної звітності вона подається директорові на ознайомлення.

Отже, делегування лінійних повноважень створює ієрархію рівній управління організації. Цей процес називається скалярним процесом або ланцюгом команд

Підсумовуючи все вищесказане, можна сказати, що у ФГ «Атлант» є система управління підприємства добре налагоджена, кожен керівник добре знає свої обов’язки і фронт робіт.

РОЗДІЛ 4

КЛАСИФІКАЦІЯ І СТАТИСТИКА ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВА ТА ЙОГО ХАРАКТЕРИСТИКА

Найбільш важливим елементом продуктивних сил і головним джерелом розвитку економіки є люди; їх майстерність, освіта, підготовка, мотивація діяльності. Існує непересічна залежність конкурентоспроможності економіки, рівня добробуту населення від якості трудового потенціалу персоналу підприємства, організації.

Аналіз забезпеченості підприємства робочою силою здійснюється способом порівняння фактичної чисельності працівників за категоріями із плановими показниками та з показниками, що були досягнуті у минулому періоді. Основними показниками використання трудових ресурсів є дані про чисельність персоналу різних категорій і професій, його кваліфікацію та освітній рівень про витрати робочого часу в людино-годинах, кількість виробленої продукції або виконаних робіт, а також відомості про рух особового складу підприємства.

За характером участі у виробничому процесі працівники підприємства розподіляються на працівників основної діяльності, які зайняті безпосередньо виготовленням продукції, і невиробничий персонал, що зайнятий в обслуговуючих та інших господарствах.

Для аналізу трудових ресурсів використовується інформація звітних форм 2-ПВ «Звіт з праці», 1-П «Звіт підприємства з продукції», 6-ПВ «Чисельність окремих категорій працівників підприємства і підготовка кадрів», а також дані планово-нормативної, облікової та оперативної інформації із звітів підрозділів підприємства, інші оперативні дані.

Проаналізовано трудові ресурси підприємства (табл. 4.1). Дослідження середньооблікового показника в ФГ «Атлант» свідчить, що найменше робітників у сільськогосподарському виробництві було зайнято у 2012 р. Всі працівники зайнято у галузі рослинництва.

Таблиця 4.1 Динаміка середньооблікової чисельності працівників

в ФГ «Атлант» Веселинівського району

Показники

Роки

2013 р. у % до:

2011

2012

2013

2011 р.

2012 р.

Рослинництво, чол.

24

23

24

100,0

104,3

Всього, чол.

24

23

24

100,0

104,3

Джерело: побудовано і розраховано з даними звітності ФГ «Атлант»

Доцільним буде проаналізувати рівень навантаження на робітників підприємства (табл. 4.2).

Таблиця 4.2 Навантаження на одного працівника

у ФГ «Атлант» Веселинівського району

Показники

Роки

2013 рік у % до

2011

2012

2013

2 011р.

2 012р.

Припадає на одного середньорічного працівника, га

 

 

 

 

 

  1. сільськогосподарських угідь

47,5

56,1

9,2

19,4

16,4

  1. посівної площі

36,9

23,2

3,8

10,4

16,5

Джерело: побудовано і розраховано з даними звітності ФГ «Атлант»

Розраховані показники у табл. 4.26 свідчать про скорочення навантаженні на 1 працівника сільськогосподарського підприємства як сільськогосподарськими угіддями, так і посівною площею. Відбулося це рахунок суттєвого зменшення земельних ресурсів за період дослідження, в той час як працівників підприємства збільшилося.

Проаналізуємо економічну ефективність використання трудових ресурсів підприємства (табл. 4.3).

Дослідження стану економічної ефективності використання трудових ресурсів у свідчать, що вартості валової продукції і валового доходу на 1 працівника підприємства найбільше було отримано у 2011 р. у звітному році показник скоротився, більше, ніж на 60,0. Відбулося це за рахунок зменшення обсягів і асортименту виробництва продукції рослинництва.

Таблиця 4.3 Економічна ефективність використання трудових ресурсів в ФГ «Атлант» Веселинівського району

Показники

Роки

2013 р. у % до:

2011

2012

2013

2011 р.

2012 р.

Отримано в розрахунку на одного середньорічного працівника, тис. грн:

  • вартості валової про­дукції сільського господар­ства (в постійних цінах 2010 р.)

67,8

37,2

14,5

21,4

38,9

  • валового доходу (збитку) від сільського господарства

-40,2

-23,6

-5,5

-

-

  • прибутку (збитку) від реалізації сільськогоспо­дарської продукції

-18,8

-8,0

3,4

-

-

Джерело: побудовано і розраховано з даними звітності Фг «Атлант»

Крім того, у 2011-2013 рр. Фг «Атлант» на кожного працівника підприємства отримало валовий збиток. Тільки у 2013 р. на підприємств було отримано 3,4 тис. грн прибутку на кожного працівника. Але, за більшістю показників зазначимо, що використання трудових ресурсів є мало ефективним. В таблиці 4.4 наведено характеристику працівників ФГ «Атлант» за кількісним і якісним складом.

Таблиця 5.1 Характеристика працівників за кількісним та якісним складом по ФГ «Атлант» Веселинівського району

Показники

2011 р.

2012 р.

2013 р.

2013 р. у % до

2011 р.

210 р.

Облікова кількість штатних працівників, всього:

24

23

24

100,0

104,3

- з них жінок

10

11

6

60,0

54,5

Кількість працюючих у віці:

  • 15 34

6

6

5

83,3

83,3

- з них 15-24

4

3

1

25,0

33,3

  • 51-59

5

4

2

40,0

50,0

Кількість працівників, які мають вищу освіту за освітніми рівнями:

- базова середня освіта

24

23

24

100,0

104,3

- повна вища освіта

6

5

7

116,7

140

Джерело: побудовано і розраховано з даними звітності ФГ «Атлант»

Аналіз даних дозволяє зробити наступні висновки: загальна кількість працюючих у 2013 році становить 24 особи, що на 4,3% більше за показник 2012 року, як вже зазначалося вище, зменшення чисельності працівників у 2011-2012 рр. є типовим явищем для українського ринку праці у період нестабільного економічного становища, яке склалося у 2008-2012 роках.

Потрібно відмітити, що у господарстві кількість працюючих жінок і чоловіків майже однакова. Так, проведені розрахунки показали, що у 2011 та 2013 роках питома вага жінок і чоловіків становила 45,0% та 55,0% відповідно.

Кількість трудових ресурсів не завжди пропорційна чисельності населення. Вона залежить насамперед від вікової структури.

Проведений аналіз показав, що найчисельніша вікова група працюючих – це робітники віком від 35 до 50 років: у 2011 році цей показник склав 44,0%, у 2012 році – 44,2%, у 2013 році питома вага працівників цієї категорії дещо зменшилася і складала 42,7%. Даний факт є свідченням відтоку робітників найпродуктивнішого віку для роботи в аграрному підприємстві.

Найменше працівників у віці від 15 до 24 років – в середньому за період дослідження тільки 9,0%. Цей факт можна пояснити тим , що молоді люди цієї вікової категорії отримують освіту, як загальну, так і спеціальну або вищу.

Робітників у віці 55-59 років також невелика кількість – в середньому за 2011-2013 роки 11,0%. Варто сказати, що середній вік працюючих у сільському господарстві за останні 5 років складає 58 років, а, отже, працювати в селі залишаються люди передпенсійного та пенсійного віку.

Проте, потрібно відмітити, що у ФГ «Атлант» працює небагато молоді, що, безумовно, є негативним фактором омолодження кадрів у сільському господарстві. Якісний склад робітників характеризується досить високим освітнім рівнем працівників, так, у 2011 році кожен четвертий робітник мав вищу освіту. У 2011 і 2012 році цей показник дещо зменшився, що можна пояснити загальним зменшенням кількості працюючих. Інші працівники господарства мають базову середню і спеціальну фахову освіту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]