Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 5.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
181.76 Кб
Скачать

Введення документів.

Введення з журналу. Якщо активним є вікно якого-небудь із існуючих у системі журналів документів, то для введення нового документа варто нажати цю кнопку на панелі інструментів вікна журналу або нажати клавішу Ins. Якщо в журналі можуть відображатися документи декількох видів, на екран буде виданий запит для вибору виду документа. У цьому списку будуть видані найменування документів тільки тих видів, які можуть відображатися в поточному журналі.

Введення документів. Будь-яка операція може бути зафіксована шляхом введення інформації в документ відповідного виду й записом цього документа в журнал. При налаштуванні конфігурації задачі визначається структура документа, вид діалогу для їхнього введення, друковані форми, а також алгоритми відбиття даних документів у бухгалтерському обліку. Документ будь-якого виду має номер і дату. Документ може мати дві основні частини: шапку й табличну частину. До шапки ставляться реквізити, які є загальними для документа, тобто мають один екземпляр на документ. Наприклад, для документа рахунок - це назва клієнта, реквізити клієнта й розмір знижки. Таблична частина документа являє собою список однотипних даних, у яких може зустрічатися більше одного на документ. Це, наприклад, список товарів з кількістю й номенклатурою для того ж рахунку.

Редагування реквізитів документа. Нижній вид форми документа, його властивості, поводження керуючих елементів визначаються при налаштуванні конфігурації задачі й у загальному випадку можуть бути найрізноманітнішими. Для редагування документів використовуються загальні прийоми роботи у формах. У діалозі заповнюються реквізити, номер, дата, інші поля уведення, що відповідають реквізитам документа, а також багатострочна частина документа, якщо вона є. Якщо це обумовлено конфігурацією, форма введення документа може перевіряти коректність і повноту введених даних. У випадку неправильного введення можуть з'явитися відповідні повідомлення. Після того, як реквізити заповнені, для запису документа варто нажати кнопку ОК або закрити вікно діалогу кнопкою скасування. Після того, як на екран буде виданий запит про збереження змін, варто відповісти так для запису чи документа ні для відмови від запису. Практично будь-який документ має поля для введення дати й номера документа. Ці реквізити обов'язкові для заповнення й програма не дозволить закінчити уведення документа, якщо вони не заповнені. Якщо при конфігурації системи встановлена ознака автоматичної нумерації, то поле для номера документа буде містити номер, автоматично сформований програмою. Цей номер можна виправити, однак програма простежить, щоб зазначений вами номер не збігався з номерами документа цього ж виду вже уведених у систему. Документ може містити табличну частину. У цьому випадку в діалозі для вибору реквізитів документа в документі буде присутній таблиця. В осередку таблиці документа є такими ж реквізитами, як і таблиці шапки. Їхнє введення здійснюється відповідно до правил, викладеними вище. Однак робота з таблицями має деякі особливості.

Коректування комірки таблиці. Для коректування табличної частини потрібно клавішею або мишею вибрати комірку, що містить цей реквізит і натиснути клавішу Shift+Enter. Комірка перемкнеться в режим редагування, тоді можна буде змінити значення реквізитів, що знаходиться у ній. Для закінчення редагування комірки варто натиснути клавішу Enter.

Введення рядка. Перший рядок табличної частини вводиться автоматично, коли ви переходите в табличну частину, клацнувши на ній мишею. При цьому поточна комірка рядка автоматично перемикається у режим редагування. Натисканням клавіші Enter після вказівки необхідного значення реквізиту виключає режим редагування поточної комірки й переводить курсор у наступну комірку. Коли значення введене у останню комірку рядка натискання клавіші Enter виключає режим редагування комірки. Для введення у табличну частину нового рядка, варто натиснути клавішу Ins.

Видалення рядка. Для видалення рядка в табличній частині варто вибрати рядок клавішею або мишею й натиснути клавішу Del. Видалення рядка відбувається без додаткового попередження.

Копіювання рядка. Новий рядок у табличну частину можна ввести шляхом копіювання вже існуючого рядка. Для цього виконаємо наступні дії. Виберіть рядок, що буде служити зразком. Натисніть клавішу F9. У табличну частину буде доданий новий рядок, реквізити її будуть заповнені значеннями реквізитів, скопійованими з рядка зразка.

Номера рядків. Крайня ліва графа табличної частини діалогу містить номера рядків табличної частини. Ця графа створюється автоматично, якщо в документі передбачена таблична частина. При уведенні нового рядка в табличну частину їй автоматично привласнюється черговий порядковий номер. Автоматично сформований номер можна змінити. Для зміни номера рядка виконаєте наступні дії. Виділіть комірку з номером рядка. Натисніть клавішу Shift+Enter для переходу в режим редагування. Уведіть новий номер. Натисніть клавішу Enter для виходу з режиму редагування. У будь-який момент можна нажати клавішу Esc і відмовитися від виправлення номера рядка.

Перенумерація рядків табличної частини. Рядка табличної частини документа сортуються по номерах рядків. Можливість перенумерації рядків табличної частини можна використати для примусового сортування рядків табличної частини документа в потрібному порядку. Якщо в результаті видалення рядків табличної частини порушена безперервність їхніх номерів, її можна відновити, вибравши пункт "Обновити номера рядків" у меню "Дії" головного меню програми.

Вставка рядка. При введенні нового рядка в табличну частину документа вона додається в кінець. Але існує можливість вставити рядок у певну частину табличної частини документа. Для цього потрібно помістити курсор на той рядок, перед якою ви хочете вставити новий рядок і вибрати пункт «Вставити рядок» з меню «Дії» головного меню програми. Новому рядку буде привласнений номер того рядка, на якій стояв курсор. Після закінчення введення рядка інші рядки будуть зрушені вниз і відповідно перенумеровані.