Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Право інтелекутальної власнсоті на компонування інтегральної мікросхеми

Відносини щодо правової охорони компонування інтегральної мікросхеми в Україні регулюються ЦК України (ст. 471-488) та Законом України від 5 листопада 1997 р. «Про охорону права на топографії інтегральних мікросхем» (далі – Закон).

У зв'язку з введенням в дію ЦК України, зміни до Закону не вносилися, тому в ЦК України використовується термін «компонування» інтегральної мікросхеми, а в Законі – «топографії» інтегральних мікросхем. Терміни «компонування» та «топографія» мають однаковий зміст.

Поняття та характерні ознаки компонування імс

Інтегральна мікросхема (далі –ІМС)

- мікроелектронний виріб кінцевої або проміжної форми, призначений для виконання функцій електронної схеми, елементи і з’єднання якого неподільно сформовані в об’ємі і (або) на поверхні матеріалу, що становить основу такого виробу, незалежно від способу його виготовлення

Компонування (топографії) інтегральної мікросхеми

- це зафіксоване на матеріальному носії просторо-геометричне розміщення сукупності елементів інтегральної мікросхеми та з’єднань між ними. Таке просторово-геометричне розташування утворюється в результаті послідовного нанесення численних шарів.

Основною і єдиною юридично значимою ознакою, необхідною для надання компонуванню ІМС правової охорони, є оригінальність (згідно ст. 471 ЦК України компонування ІМС вважається придатним для набуття права інтелектуальної власності на нього, якщо воно є оригінальним).

Компонування імс визнається оригінальним, якщо

воно не створене прямим відтворенням (копіюванням) іншого компонування ІМС

воно має відмінності, що надають йому нові властивості

воно не було відомо у галузі мікроелектроніки до дати подання заявки до Державного департаменту інтелектуальної власності (далі – Установи), або до дати її першого використання

інформація про нього була розкрита автором або особою, яка одержала від автора прямо чи опосередковано таку інформацію, але не раніше, ніж 2 роки до дати подання до Установи заявки на реєстрацію цього компонування

Не може бути визнано оригінальною топографія ІМС, заявка на реєстрацію якої подана до Установи пізніше ніж через 2 роки від дати її першого використання.

Суб’єкти права інтелектуальної власності на компонування імс

Згідно ст. 473 ЦК України

суб’єктами права інтелектуальної власності на компонування ІМС є:

автор компонування ІМС

інші особи, які набули прав на компонування ІМС за договором чи законом

Автором можуть бути:

громадяни України

якщо ці особи мають постійне місце проживання поза межами України, то вони реалізують свої права через патентних повірених

іноземні особи

особи без громадянства

Для визнання особи автором не має значення його вік або стан дієздатності. Малолітнім або недієздатним особам можуть належати особисті немайнові права на компонування ІМС. Майнові права від їхнього імені здійснюють родичі та опікуни. Неповнолітні особи (віком від 14 до 18 років) здійснюють свої права самостійно.