Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Оформлення право на винахід (корисну модель)

та промисловий зразок (патентних прав)

Процедура оформлення патентних прав

складається з наступних етапів:

складання та подання заявки

Розгляду заявки у Патентному відомстві (експертиза заявки)

реєстрації та видачі патенту

Складання та подання заявки

Заявка – сукупність документів, необхідних для видачі Установою патенту.

Заявка на винахід повинна стосуватися одного або групи винаходів пов’язаних єдиним винахідницьким задумом (вимога єдності винаходу).

Заява про видачу патенту

Заява – це прохання про видачу патенту на винахід (корисну модель), промисловий зразок. У заяві про видачу патенту (деклараційного патенту) необхідно вказати заявника (заявників) й його (їх) адресу, а також винахідника (винахідників) або автора промислового зразка.

Датою подання заявки на винахід (корисну модель) є дата одержання Установою матеріалів.

- це першість у поданні заявки на видачу патенту

на винахід (корисну модель), промисловий зразок

Пріоритет заявки (пріоритет)

Експертиза заявки на винахід

(корисну модель), промисловий зразок

Е

попередньої експертизи – під час проведення якої заявка, яка не містить пропозиції заявника щодо віднесення винаходу (корисної моделі) до державної таємниці, розглядається на предмет наявності в ній відомостей із Зводом відомостей, що становлять державну таємницю.

кспертиза заявки має статус науково-технічної експертизи і проводиться закладом експертизи відповідно до чинного законодавства. Заклад експертизи здійснює інформаційну діяльність, необхідну для проведення експертизи заявок.

Експертиза заявкискладається з:

формальної експертизи (експертиза за формальними ознаками) – експертиза, у ході якої встановлюється належність зазна-

ченого у заявці об’єкта до переліку об’єктів, які можуть бути визнані винаходами (корисними моделями), і відповідності заявки та її оформлення встановленим вимогам.

кваліфікаційної експертизи (експертиза по суті) – експертиза, що встановлює відповідність винаходу (корисної моделі) умовам патентоздатності (новизні, винахідницькому рівню, промис –

ловій придатності)

З дати надходження заявки до Установи і до публікації відомостей про заявку або державну реєстрацію права на винахід (корисну модель), промисловий зразок матеріали заявки вважають конфіденційною інформацією.

Реєстрація та видача патенту

На підставі рішення про видачу патенту здійснюється державна реєстрація патенту на винахід (корисну модель), промисловий зразок, для чого вносяться відповідні відомості до Реєстру. Форма Реєстру та порядок його ведення визначаються Установою в установленому порядку.

Умовою державної

реєстрації патенту (деклараційного патенту) на винахід, деклараційного патенту на корисну модель та патенту на промисловий зразок є наявність документів про сплату:

державного мита за його видачу

Зазначені мито та збір сплачуються після надходження до заявника рішення про видачу патенту

збору за публікації про видачу патенту

Одночасно з державною реєстрацією патенту (деклараційного патенту) на винахід, деклараційного патенту на корисну модель та патенту на промисловий зразок Установа публікує у своєму офіційному бюлетені визначені в установленому порядку відомості про видачу патенту (деклараційного патенту).