Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
61.09 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра виноградарства та

плодоовочівництва

КУРСОВА РОБОТА

з технології переробки і зберігання продукції рослинництва на тему: «Технологія збирання, післязбиральної обробки, зберігання продовольчого зерна пшениці озимої, післязбиральної обробки картоплі, заготівлі та зберігання трав’яного борошна в умовах ПСП «Агрофірма «Роднічок» відділення «Роксолана» Снігурівського району, Миколаївської області

Виконав:

Студент групи А4/4

Синицин О.О

Перевірив:

Дудяк І.В

Миколаїв 2014

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Реєстраційний №______

Факультет Агротехнологічний Курс 4 Група А4/4

Студент Синицин О.О. Шифр 80

Дисципліна:технологія переробки та зберігання продукції рослинництва

Рецензент Дудяк І.В

Дата одержання курсової роботи ___ ____________ 200__ р

Дата повернення курсової роботи ___ ____________ 200__ р

РЕЦЕНЗІЯ

Оцінка__________________ Підпис викладача_______________

Зміст курсової роботи

Вступ

  1. Стисла характеристика господарства.

  2. Технологія збирання, післязбиральної обробки і закладання на зберігання продовольчого зерна озимої пшениці:

    1. Збирання озимої пшениці;

    2. Післязбиральна обробка зерна озимої пшениці;

    3. Закладання на зберігання зерна озимої пшениці;

    4. Процеси, що відбуваються в зерновій масі під час зберігання;

    5. Облік і спостереження за продуктом, що зберігається.

  3. Технологія збирання, обробки і зберігання картоплі:

    1. Збирання, обробка і підготовка до зберігання картоплі;

    2. Зберігання продукції залежно від її якості.

4.Технологія приготування і зберігання соломи:

4.1. Основні вимоги до приготування соломи;

4.2. Зберігання корму.

Висновки і пропозиції виробництву.

Список використаної літератури і документів господарства.

Вступ

Одним із резервів збільшення обсягів сільськогоспо­дарської продукції є скорочення її втрат. Їх спричинює, зокрема, порушення агротехніки вирощування зернових, технічних, плодоовочевих культур, що впливає на товар­ні й технологічні якості врожаю. Великі втрати спосте­рігаються також при збиранні, післязбиральній обробці, транспортуванні, зберіганні та переробці продукції. Че­рез недоліки в сортуванні овочів та картоплі для системи заготівель нестандартна продукція використовується мало ефективно. Виробничі потужності для зберігання і пе­реробки плодоовочевої продукції в зонах вирощування недостатні.

Усе це вимагає прискореного вирішення проблем піс­лязбиральної обробки та зберігання продукції рослин­ництва. Нині впроваджуються безвідходні технології перероб­ки, вдосконалюється організація перевезень із застосу­ванням контейнерів, рефрижераторів. Умови вирощування впливають не тільки на товарні й смакові якості одержаної продукції, а й на придатність для тривалого зберігання без втрати основних поживних якостей.

Метою курсової роботи є дослідити процес збирання, зберігання, та переробки зернових та інших культур в умовах ПСП «Агрофірма «Роднічок» відділення «Роксолана» Снігурівського району, Миколаївської області.

Завданням даної курсової роботи є вивчення дисципліни «Технологія переробки і зберігання продукції рослинництва»,виявити недоліки, дати пропозиції щодо їх усунення і розробити заходи ,які сприяють покращенню переробки зерна.

1.Стисла характеристика господарства

Центральна садиба ПСП «Агрофірма «Роднічок» відділення «Роксолана» знаходиться в селі Горохівське Снігурівського району, Миколаївської області. Від обласного центру м. Миколаїв знаходиться на відстані 82 км, від районного центру м. Снігурівка – 28 км, від найближчої залізничної станції Галаганівка – 4 км.

Господарство спеціалізується на вирощуванні зернових, технічних культур і в основному на виробництві томатів. Підприємство має два переробні заводи з виготовлення томатної пасти. Виготовлену продукцію ПСП «Агрофірма «Роднічок» реалізовує таким підприємствам як «Торчин» і «Чумак». Основну частину продукції озимої пшениці реалізують в підприємство «Хлібінвестбуд».

ПСП «Агрофірма «Роднічок» відділення «Роксолана» Снігурівського району згідно агрокліматичному районуванню території Миколаївської області відноситься до південного (другого) агрокліматичного району, який характеризується дуже теплим, посушливим кліматом.

Середньо багаторічна сума температур становить 8,5 оС, а це свідчить про те, що господарство розташоване у теплому кліматичному поясі, який сприятливий для вирощування сільськогосподарських культур. Середньо багаторічна сума атмосферних опадів складає 310-320 мм, з яких 40-55 % випадає впродовж вегетаційного періоду. Сніговий покрив буває стійким тільки в окремі роки. Опади випадають у вигляді снігу, крупи і дощу. Промерзання ґрунту зазвичай починається в перших числах грудня, а повне відтаювання – у кінці першої, початку другої декади березня.

Взагалі на території сільськогосподарського підприємства виділяють понад 11 ґрунтових відмін але основними є чорноземи південні на лесах. Орний шар грунту розвинутий на 30 см, а гумусовий - на 25-35 см. Вміст гумусу в грунті змінюється в межах 2,2-3,5%. У розпорядженні господарства є механізований тік з асфальтовим покриттям, зерноочисними спорудами ЗАВ-40 і машинами ОВС-25, електронавантажувачем, машинами для протруювання зерна ПК-20.

Таблиця 1