Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
61.09 Кб
Скачать

2.5 Облік і спостереження за зерном при зберіганні

Скороченню втрат зерна при зберіганні сприяє добре організований облік. Зміна маси партій зерна при зберіганні, пов'язані з фізичними та фізіологічними властивостями зумовлює необхідність їх обліку за комплексом кількісно-якісних показників. Наприклад, вологість партій зерна та насіння, приходувані бухгалтерією можуть бути однаковими, а через деякий час зберігання може істотно змінюватись. Зміни маси партій зерна, що зберігаються може бути пов'язана і з очищенням його від зернових та не зернових домішок. Тому вирішення питання про нестачу зерна слід вирішувати з обов'язковим врахуванням всього комплексу кількісно-якісних показників. Після виявлення змін маси - пов'язаних з підвищенням їх якості, нестачі, що можуть виникати при цьому списуються на природні втрати

При зберіганні кожну партію зерна контролювали простими, але досить надійними способами. Систематично визначали температуру та вологість маси, зараженість шкідниками та показники свіжості , отримували об'єктивну інформацію про динаміку стану зерна.

При спостереженні за станом насипу зерна за допомогою спиртових чи ртутних термометрів визначають температуру в різних його точках.

Рекомендовані строки спостереження за зерновим насипом в період зберігання представлені в таблиці 7.

Таблиця 7

Періодичність спостережень за температурою зерна пшениці озимої

Стан зерна

Свіжо зібране зерно(перші три місяці )

Температура в насипі, °С

Вище 10°С

0+1 0°С

Нижче 0°С

Сухе

1 раз у 5 діб

Раз у 15 діб

Раз у 15 діб

Раз у 15 діб

3.Технологія збирання, обробки і зберігання картоплі

3.1 Збирання картоплі

Однією з найвідповідальніших складових у технології вирощування картоплі є збирання врожаю. Це найбільш складна й трудомістка технологічна операція під час вирощування картоплі.

Ранню картоплю збирають, коли в неї ще зелене бадилля - у фазі технічної стиглості бульб. Бадилля перед збиранням скошують кормозбиральними машинами (КСГ-Ф70) і силосують. Збирають ранню картоплю картоплекопачами з ручним підбиранням бульб.

При комбінованому збиранні використовують копачі-валкоутворювачі КСТ-1,4А, , які викопують картоплю із двох рядків і укладають у міжряддя невикопаних двох рядків, а бадилля залишають за собою. При наступному проході копачі пропускають два невикопаних рядки із зібраними бульбами з двох попередніх рядків і викопують наступні два рядки картоплі. Залишені рядки з бульбами викопують комбайном КПК-2.

Післязбиральна доробка картоплі являє собою завершальну ланку збирального комплексу. Виконання її в значній мірі залежить від технології, способу збирання, призначення картоплі, типу ґрунту та природно-кліматичних умов.

У більшості господарств сучасна технологія післязбиральної доробки картоплі передбачає транспортування зібраних комбайнами бульб з поля до сортувального пункту, відокремлення домішок, розподіл бульб на фракції, відбирання вручну пошкоджених бульб і великих домішок, завантаження відкаліброваних фракцій у транспортні засоби і відвезення крупних бульб на заготівельні пункти, середніх (насінних) - в сховище або кагати, дрібних (фуражних) - на згадування худобі, тобто збирання і післязбиральна доробка виконуються одночасно і являють собою єдиний і нерозривний процес. У цьому випадку ми одержуємо закінчений процес бульби, очищені від домішок, розподілені на фракції та закладені на зберігання. Насінна картопля не потребує для зберігання додаткових місткостей, оскільки вона відкалібрована в осінній період. Крім того це зменшує напруженість робіт весною. Але сортування картоплі в осінній період значно ускладнює технологію післязбиральної доробки, призводить до значних додаткових пошкоджень бульб робочими органами сортувальних машин і при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт, бо тільки що зібрані бульби надто чутливі до пошкоджень.