Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Корисні моделі

відрізняються

від винаходів

два аспекти:

Максимальний рівень охорони, передбаче –

ний законодавством, менший строк охоро –

ни винаходів

корисна модель не повинна мати винахідницький рівень

Поняття, умови патентоспроможності

та види промислового зразку

- результат творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання

Промисловий зразок

Суспільні відносини, що складаються у процесі створення і використання промислового зразка, регулюються Законом України від 15 грудня 1993 року „Про охорону прав на промислові зразки”.

не суперечить суспільним інтересам, принципам гуманності і моралі

Промисловий зразок відповідає умовам патентоспроможності, якщо він є :

НОВИМ – промисловий зразок визнається таким, коли сукупність його суттєвих ознак не слала загальновідомою у світі до дати подання заявки до Держпатенту України або ,якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. Проте на новизну промислового зразка не впливає розкриття інформації про нього автором або особою, яка одержала від автора прямо чи опосередковано таку інформацію, протягом шести місяців до дати подання заявки до Держпатенту України.

ПРОМИСЛОВО ПРИДАТНИМ– промисловий зразок визнається таким, якщо його можна використати в промисловості або в будь-якій сфері доцільної суспільно-корисної діяльності. При цьому мається на увазі і придатність промислового зразка до багаторазового відтворення.

Відповідно до Закону про промислові зразки не можуть одержати правову охорону як промисловий зразок:

об’єкти архітектури, крім малих архітектурних форм (кіосків, палаток, телефонних будок), промислові, гідротехнічні та інші стаціонарні споруди;

друкована продукція як така (зміст текстової частини друкованої продукції не патентується);

Об’єкти нестійкої форми з рідких, газоподібних, сипких або подібних їм речовин (такі об’єкти призначені для використання в фонтанах, атракціонах та інших об’єктах садово-паркових і видовищно-масових споруд);

Вироби, що суперечать суспільним інтересам, принципам гуманності і моралі як за своїм основним призначенням (наприклад, знаряддя катування), так і за своїм зовнішнім оформленням (наприклад, малюнки або написи порнографічного або образливого характеру).

Види промислових зразків

Об’ємні промислові зразки (моделі – форма) являють собою композицію, в осонові якої покладена розвинута об’ємно-просторова структура )наприклад, зовнішній вигляд меблів, будь-яких машин, люстри тощо).

Площинні промислові зразки (малюнки) являють собою композицію, в основу якої покладено лінійно-графічне співвідношення елементів, яке не може бути сприйнято візуально як об’ємне (конфігурація, орнамент) (наприклад, зовнішній вигляд килима, хустки, тканини тощо).

Комбіновані промислові зразкихарактеризуються загальними ознаками, властивими об’ємним і площинним зразкам (наприклад, зовнішній вигляд інформаційного табло, виставочної конструкції)

Розрізняють однооб’єктні промислові зразки і багатооб’єктні промислові зразки.

До однооб’єктних

належать:

До багатооб’єктних належать:

площинні двомірні

- промисловий малю -

нок – зображення,

виконане за допомо –

гою графічних засо –

бів (наприклад, малю-

нок декоративної тка-

нини, килима тощо);

об’ємні тримірні

(закінчений промис-

ловий виріб – машина, прилад);

об’ємні тримірні,

які є частиною виро-

бу, явщо вона призна-

чена для використання з низкою виробів і має самостійну компо-

зицію (наприклад, фа-

ра, різноманітні ручки)

набори виробів – сукупність предметів одного призначення, які в сукупності складають єдине ціле (наприклад, набір інструментів);

комплект виробів – повний набір яких –небудь предметів, які в сукупності складають ціле (наприклад, комплект білизни, комплект частин машини);

гарнітур – повний набір, комплект предметів, які служать певній меті (наприклад, гарнітур меблів, гарнітур білизни);

сервіз – повний набір столової або чайної посуди з єдиним художнім оформленням, розрахований на певну кількість людей;

інтер’єр – архітектурно і художньо оформлене внутрішнє приміщення, внутрішній простір різних приміщень, архітектурних споруд, а також підйомно-транспортних машин і транспортних засобів (наприклад, кабіни, салони, каюти, рубки тощо);

варіанти виробів – художньо-конструкторські рішення одного і того ж виробу, які розрізняються сукупністю суттєвих ознак, що визначають однакові естетичні і ергономічні особливості виробу.

Право власності на промисловий зразок засвідчується патентом.