Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MetRecom_Sxodinki.doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Методичні вказівки

щодо викладання курсу

"Сходинки до інформатики"

(2-4 класи)

Рівкінд Ф., Рівкінд Й., Ломаковська Г., Колесніков С*.

Курс “Сходинки до інформатики”

(2-4-й класи)

“Сходинки до інформатики”. Таку назву мають підручники для 2, 3 та 4 класів, які з'явилися в київських школах, а точніше — в 50 школах, що беруть участь в експери­менті. Ця назва не випадкова. Вона зразу ж націлює і вчителя, і учня на те, що йтиметься про ознайом­лення з інформатикою та про все, що пов'язане з нею. Саме про ознайомлення, а не про систематич­не вивчення предмета.

Крокуючи сходинками, сторінками підручника, учні ознайомлюються з основними поняттями інформатики, оволодівають навичками роботи на комп'ютері, отримують комп'ютерну підтримку для засвоєння таких предметів, як українська та англійська мови, природознавство та ознайомлення з навколишнім світом, математика тощо. Використан­ня комп'ютера в навчальній діяльності учнів сприяє розвитку розумових здібностей, пам'яті, просторової уяви, творчого нестандартного мислення у розв'язанні завдань, підвищує інтерес до навчання.

Як свідчать дослідження, проведені у школах Ка­нади, США, Франції, "...комп'ютер в початковій школі подвоює час довільної уваги в учнів (20 хвилин замість 10 хвилин на традиційному уроці), а ігровий аспект сприяє кращому сприйняттю моделі учнями або осмисленню необхідності застосування алгоритму". Життя маленького школяра стає цікавішим, а нові яскраві сучасні підручники не тільки допомагатимуть у навчанні, а й створювати­муть гарний настрій. Адже веселіше на душі, коли разом з тобою сторінками підручника крокують іно­планетянин Елзік з планети Золотавиків, кияночка Ганнуся, гномик Мудрунчик зі школи детективів та хлопчик Олесь зі своїм другом — роботом.

Працювати з підручником легко і цікаво. Вчите­леві можна навіть не писати конспекти уроків, а уч­ням не заводити спеціальні зошити. Кожний урок подано на двох сторінках, тобто на розвороті підруч­ника, що дуже зручно. Навіть якщо учень пропустив урок, він може вдома самостійно опрацювати ма­теріал у підручнику, який представлено у доступній для сприйняття формі.

Структура уроку відрізняється від традиційних уроків у початковій школі. Перша частина — теоре­тична. Проводиться у формі бесіди, гри, обговорення ситуацій. Друга частина — це ознайомлення з новою комп'ютерною програмою, її демонстрація, робота учнів за комп'ютерами. Третя частина уроку — це цікавинки, завдання з логічним навантаженням, для розвитку пам'яті, кмітливості, ерудиції "для розум­ників та розумниць". Всі частини уроку відображені у підручнику.

Пояснювальна записка

Метою вивчення курсу «Сходин­ки до інформатики» у 2–4-х класах є ознайомлення учнів із можливос­тями комп'ютера, забезпечення опа­нування школярами основних нави­чок роботи з ним, розвитку в них логічного мислення, комп'ютерної підтримці знань та навичок, набу­тих на інших уроках шляхом орга­нізації роботи з навчальними про­грамами. Учні навчаються викорис­товувати комп'ютер для складання текстів та малювання, знаходити цікаву і корисну інформацію в Інтернеті, листуватися за допомогою електронної пошти, ознайомлюються з поняттям алгоритму, основни­ми алгоритмічними структурами та навчаються складати алгоритми різних дій, розвивають свої творчі здібності

Вивчення цього курсу передбачає кілька напрямів навчальної та розвивальної діяльності учнів.

Перший напрям — пізнаваль­ний. Учні отримують відомості про призначення комп'ютера, можли­вості його використання, його складові частини, основні принципи його роботи. Бага­то уваги приділяється обгово­ренню питань застосування сучасних комп'ютерів. Важли­вим етапом роботи за цим на­прямом є ознайомлення учнів із властивостями інформації, з інформаційними процесами, що відбуваються в навколиш­ньому світі й у комп'ютері.

Другий напрям — приклад­ний. Учні набувають навички роботи з клавіатурою, пошуку та запуску потрібних програм, підготовки та редагування текстів у текстовому редак­торі, складання найпростіших мелодій у музичному редак­торі, створення малюнків у графічному редакторі, робо­ти в глобальній інфор­маційній мережі тощо.

Третій напрям — алгорит­мічний. Учні ознайомлюються з поняттям алгоритмів, вчаться розрізняти їх основні види, складати і записувати найпростіші алгоритми для .виконавців, відшу­кувати й застосовувати алгоритми у своїй практичній та навчальній діяльності. Уся ця робота сприяє розвитку в дитини логічного мис­лення, вміння аналізувати, розкла­дати задачі на підзадачі тощо, а також є пропедевтикою більш де­тального ознайомлення з цими по­няттями в середніх і старших класах.

Четвертий напрям — розвивальний. На цих уроках учні розвивають свої творчі здібності та логічне мислення за допомогою виконання різноманітних творчих завдань як у процесі роботи з прикладними розвивальними програмами (конструкторами, кросвордами, логічним іграми тощо), так і під час теоретичної частини уроку.

П'ятий напрям — закріплення, корекція і пропедевтика знань, умінь і навичок з основних предметів. Ця діяльність передбачає роботу з різноманітними навчальними, навчально-контролюючими і пропедевтичними програмами з української, англійської, російські мов, античної літератури, математики, ознайомлення з навколишнім світом та ін.

Вікові особливості учнів молодшої школи і санітарно-гігієнічні вимоги зумовлюють відповідну структуру уроку. Перша частин уроку (20–25 хв) відводиться на обговорення теоретичних питань, друга (15–20 хв) – на роботу з комп'ютерними програмами.

Програма орієнтована на експериментальні підручники Рівкінд Ф.М., Ломаковської Г.В., Колесникова С.Я., Рівкінда Й.Я. «Сходинки до інформатики» для 2-, 3- і 4-х класів (серія «Київський підручник»). – Київ: Адеф-Україна, 2002.

Для тих, хто починає працювати з експеримен­тальними підручниками, пропонуємо програму курсу "Сходинки до інформатики", яку склали автори підручників (Рекомендована науково-методичною радою Київського міжрегіонального інституту вдосконалення учителів ім. Бориса Грінченка. Протокол №5 від 20.05.02 р.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]