Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 8 (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
217.6 Кб
Скачать

Лекція 8

Тема: Стилістичні функції засобів словотвору

План

1. Вивчення засобів словотвору з погляду стилістики.

2. Словотвір іменників:

- суфіксація;

- префіксація;

- інші типи морфологічного словотвору;

- морфолого-синтаксичний спосіб словотвору.

3. Словотвір прикметників:

- суфікси;

- префікси;

- композити.

4. Словотвір дієслів, прислівників, займенників.

Література:

1. Мацько Л. І., Сидоренко О. М., Мацько О. М. Стилістика української мови. – К.: Вища школа, 2003. – С. 41-42.

2. Дудик П. С. Стилістика української мови: Навчальний посібник. – К.: Академія, 2005. – С. 180-183.

3. Сучасна українська літературна мова. Стилістика / За ред. І. К. Білодіда. – К.: Наукова думка, 1973. – С. 286-339.

І. Вивчення засобів словотвору з погляду стилістики

Стилістика, враховуючи граматичні та лексичні значення засобів словотвору, головну увагу приділяє їх виражальній цінності, експресивній якості, можливостям їх підпорядкування певному змістові й меті висловлювання.

На стилістичні функції деяких словотвірних засобів вказувалося здавна. Але тільки в кінці 50-х рр. в українській лінгвістиці почалися спроби узагальнити численні і розкидані в різних граматичних і лексикологічних дослідженнях власне стилістичні спостереження.

Виділення словотвірної стилістики, відокремлення її від стилістики лексичної, морфологічної, синтаксичної повинно допомогти повнішому охопленню питань стилістичного словотвору.

У мовознавчій літературі існує декілька принципів аналізу стилістичних функцій засобів словотвору:

1. Суто «стилістичний» підхід: аналіз окремих засобів і способів словотвору за їх приналежністю до функціонального стилю, з подальшим виявленням їх експресивних властивостей (А. П. Коваль, «Практична стилістика сучасної української мови». – К., 1967).

Недолік: неминучі повторення, оскільки у різних функціональних стилях ті ж самі словотворчі засоби відіграють близьку роль.

2. Дослідження стилістичних функцій окремих словотвірних засобів (суфіксація, префіксація) (І. Чередниченко, «Нариси з загальної стилістики сучасної української мови». – К., 1962).

Недоліки: стилістичні функції різних засобів словотвору часто є близькими або доповнюють одна одну, а при такому дослідженні вони розглядаються у відриві; не завжди можна чітко розмежувати стилістичні властивості певного словотвірного засобу і стилістичні властивості слова, яких воно набуває у мовленні залежно від контексту.

3. Дослідження словотвору з стилістичного погляду найдоцільніше провадити не за типами словотвірних засобів, а за їх приналежністю до словотвору певної частини мови, оскільки частини мови мають своєрідні не лише граматичні і лексичні, а й стилістичні ознаки.

ІІ. Словотвір окремих частин мови

Словотвір іменників

Суфіксація

Іменникові суфікси в Академічній граматиці поділено на суфікси з лексико-семантичним значенням та суфікси з лексико-граматичним значенням.