Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Риторика / лекции.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
462.85 Кб
Скачать

Висновки.

У висновках необхідно:

  1. повторити основну думку, заради якої проголошується промова,

  2. підсумувати найбільш важливі положення,

  3. підбити підсумки сказаного,

  4. окреслити тему наступного виступу,

  5. викликати аудиторію на суперечку.

Останні слова надовго залишаються в пам’яті. Якщо перші слова привертають увагу слухачів, то останні покликані посилити ефект виступу.

§ 3. Види підготовки до виступу

Типи підготовки до виголошення промови:

— ті, що написані і читаються за конспектом (офіційна політична промова)

— ті, що готують заздалегідь, але не вчать напам’ять (наукова доповідь на конференції)

— ті, що готують заздалегідь і вчать напам’ять;

— імпровізовані (експромти) - вшанування ювіляра.

найкращий експромт — той, що заздалегідь підготовлений

Поради оратору:

  • Треба мати перед собою рукопис, бажано в надрукованому вигляді, щоб легко і впевнено читати текст. Тоді увага зосереджуватиметься на логічній інтонації, наголосі, на підвищенні чи зниженні тону тощо.

  • одна сторінка машинопису (30 рядків) читається приблизно 2 хвилини, отже, можна легко вкластися у відведений реґламент часу.

пробне виголошення промови.

Тим, хто прагне стати оратором, необхідно потренуватися в проголошенні промови вдома — вголос чи «про себе». Це допоможе вам визначити час звучання промови, орієнтуючись приблизно на 100–120 слів на хвилину (саме такий темп найбільш сприятливий для аудиторії). Дуже зручними помічниками при репетиції виступають відеомагнітофон, магнітофон чи дзеркало. За їх допомогою ви можете оцінити себе ніби «збоку», розробити систему жестів, попрацювати над виразом обличчя тощо

Тема 5. Доказ у публічному виступі

  1. Поняття й структура доказу

  2. Правила і помилки висунення тези, арґументації і демонстрації

  3. Закони логічного мислення

  4. Спростування

1. Поняття й структура доказу

Головним в ораторському мистецтві є майстерність переконання. Існує відмінність між такими поняттями, як думка, погляд і переконання. У чому ж вона полягає?

Думка — короткочасна, принаймні, її порівняно легко змінити. Так, спостерігаючи деякі явища природи, наприклад, світлий ореол навколо місяця, можна зробити висновок, що йтиме дощ. Але, повідомляючи по радіо прогноз погоди, диктор говорить, що очікується сонячна погода. І людина змінює свою думку.

Поглядам властивий усталеніший характер. Звичайно вони віддзеркалюють позицію групи осіб або соціальної верстви, навіть усього суспільства, до яких належить той чи інший індивід. Отже, погляди мають значно глибші корені, ніж думки, і змінювати їх важче, тим паче, що вони пов’язані між собою й утворюють деяку сукупність, систему поглядів — світогляд. Людина має і свої особисті погляди, наприклад, на подружнє життя, на жінок (або чоловіків), на молоде (або старе) покоління, на політичні події, на расові проблеми, на інші питання, включаючи погляди на життя взагалі. Багато що залежить від того, які це погляди — головні чи другорядні.

Щоб переконати людину, конче потрібна логічна послідовність розвитку думки. Складаючи промову, слід дбати про логічний зв’язок усіх фактів, думок і положень, про поєднання цих фактів, думок, положень навколо провідної ідеї.

Логічна операція обґрунтування істинності якого-небудь положення (судження) за допомогою інших істинних суджень називається доказом. Щоб володіти вмінням логічного доведення, треба знати структуру доказу і вимоги до нього. У кожному доведенні є три складові частини:

— теза — положення, правильність якого треба обґрунтувати;

— основи доведення (арґументи) — судження, за допомогою яких доводиться теза. Істинність основ вже встановлена, і тому їх наводять як достатні підстави для доведення істинності тези;

— форма доведення (демонстрація) — способи логічного зв’язку між тезою й арґументами.

Соседние файлы в папке Риторика