Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нові РП.НП / рп / svit_lit.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Додаткові інтегровані питання до робочої навчальної програми з дисципліни “Світова література” (для учнів 10-го та 11-го класів) розроблені викладачами Українського медичного ліцею Національного медичного університету імені О.О. Богомольця: вчителем-методистом Рєнькас Л.М., вчителем-методистом Дорошкевич Н.В.

З метою посилення уваги молоді до надбань національної і світової культури, вивчення кращих творів світового письменства, формування у підростаючого покоління загальнолюдських і національних духовних цінностей, культурно-пізнавальних інтересів та естетичного смаку, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки від 05.07.2010 р. № 666 «Про зміну назви навчального предмета», назву навчального предмета «Зарубіжна література» замінено на назву «Світова література».

„Світова література” – навчальний предмет, об’єктом вивчення якого є кращі твори та розвиток світового літературного процесу.

Головною метою вивчення предмета є залучення ліцеїстів до найвищих досягнень світової літератури та культури, загальнолюдських і національних духовних цінностей, виховання естетичного смаку, високої читацької та загальної культури, вироблення імунітету проти низькопробних явищ масової культури.

Для досягнення цієї мети необхідно вирішувати такі головні завдання: навчати учнів сукупності відомостей про вершинні явища світового літературного процесу, давати їм літературознавчі поняття, необхідні для аналізу художніх текстів і розгляду літературного процесу; вчити визначати національну своєрідність та загальнолюдську цінність творів світової літератури (у т.ч. у зіставленні з творами української літератури); розвивати мислення (образне, асоціативне, абстрактне, логічне тощо) учнів; виховувати повагу до духовних надбань людства і, зокрема, українського народу, релігійну та етнічну толерантність водночас з неприйняттям культу сили і переваги матеріальних цінностей над духовними; відпрацьовувати навички розрізнення явищ класичної та масової культури.

Під час добору творів для текстуального вивчення врахована їх естетична вага, виховна спрямованість, а також вікові особливості ліцеїстів. Особлива увага спрямована на ті твори, в яких розглянуті моральні, соціальні та професійні проблеми, поставлені перед майбутнім лікарем.

Медична профорієнтація досягається в процесі вивчення літератури включенням до програми творів на тему життя та праці медичних працівників, а також вивчення творчості письменників-лікарів (А. Чехова, Конан Дойля, Стівенсона, В. Вересаєва, М. Булгакова, А. Кроніна)

З переважною більшістю художніх текстів учні знайомляться в перекладах. Тому необхідно звернути особливу увагу на їхню якість, навчати ліцеїстів порівнювати переклади з оригіналами та один з одним. Водночас, за наявності необхідних умов, можливим є розгляд художніх текстів мовою оригіналу.

10 Клас

І. Із літератури реалізму

1. Соціально-психологічна проза хіх ст.

Огляд ( 2 год )

Розквіт соціально-психологічної прози у ХІХ ст., його зв’язок з розвитком природничих наук. Аналіз взаємин особистості й суспільства, розкриття соціальної зумовленості людини, взаємозв’язку характеру з обставинами в художній літературі. Дослідження рушійних сил дійсності, багатоаспектне зображення “життєвої прози”, тяжіння до фактографічної творчості. „Золота доба” класичного роману.

Видатні французькі прозаїки ХІХ ст.: Ф.Стендаль, О. де Бальзак, П.Меріме, Г.Флобер, Г. де Мопассан, Е.Золя та ін. Провідні теми: зіткнення неординарної особистості з законами суспільного існування, зображення ситуації „втрати ілюзій”, „кар’єри молодої людини в столиці”; гостра критика влади золота, осуд моральної ницості аристократичного й обивательського життя.

Класики англійської соціально-психологічної прози: Ч.Діккенс, В.Теккерей, Ш.Бронте та ін.

Особливості розвитку російської соціально-психологічної прози другої половини ХІХ ст. Дослідження явищ „обломовщини” (І.Гончарова) та „нігілізму”, відтворення побуту дворянських садиб (І.Тургенєв), поетизація національно-народного духу й фольклорних традицій (М.Лєсков), сатирично-гротескне зображення російської історії та суспільства (М.Салтиков-Щедрін). (Огляд).

З французької літератури

Стендаль (Анрі Марі Бейль) (1783-1842) ( 4 год )

Червоне і чорне”

Життя і творчий доробок Стендаля. Роль культурної спадщини італійського Відродження у формуванні світогляду письменника. Романтичні й реалістичні тенденції в його творчості.

Червоне і чорне” – панорамна картина часу з усіма його суспільними конфліктами, політичними пристрастями і духовними пошуками. Показ в образі Жульєна Сореля трагічної внутрішньої боротьби, сильних і щирих пристрастей та егоїстичного розрахунку. Своєрідність теми кохання та її втілення в жіночих образах. Композиція твору й символіка його назви.

Теорія літератури. Поняття про психологізм, жанр соціально-психологічного роману. Психологізм творчості Стендаля.

Оноре де Бальзак (1799-1850) (4 год)

Гобсек”

Життєвий і творчий шлях О. де Бальзака. Бальзак і Україна. Універсальність задуму, тематико-жанровий склад, основні принципи побудови епопеї „Людська комедія”. Форма зв’язків між окремими творами циклу.

Гобсек”. Зображення “влади золота” як руйнівної сили. Проблема уявних і справжніх життєвих цінностей. Соціально-історична зумовленість персонажів твору. Романтичні й реалістичні тенденції в повісті. Описи „матеріального світу”. Композиція і стиль твору.

Теорія літератури. Поняття про епопею.

З англійської літератури

Огляд

Чарлз Діккенс (1812-1870) (3 год)

Змалювання соціальних контрастів і моральних конфліктів англійського суспільства в його творах.

Пригоди Олівера Твістаяк „роман виховання”. Світ дитинства в романі. Викриття вад англійського суспільного життя; картини лондонського „дна”. Проблема зла у його суспільному та загальнолюдському етичному аспектах. Авторська іронія.

Теорія літератури. Розширення уявлень про іронію.

З російської літератури

Федір Достоєвський (1821-1881) ( 6 год )

Соседние файлы в папке рп