Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінально-виконавчий кодекс україни.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
3.93 Mб
Скачать

1. За сумлінну поведінку і ставлення до праці та військової служби до засуджених військовослужбовців можуть бути застосо­вані такі заходи заохочення:

249

подяка;

зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення;

надання одного додаткового короткострокового побачення чи телефонної розмови на місяць;

нагородження цінним подарунком або премією в розмірі місяч­ного грошового забезпечення;

зарахування до числа тих, хто виправляється.

2. Засуджені військовослужбовці, які сумлінною поведінкою і ставленням до праці та військової служби довели своє виправлен­ня, можуть бути представлені командиром дисциплінарного ба­тальйону в установленому законом порядку до умовно-достроко­вого звільнення від відбування покарання.

  1. Заходами стимулювання правослухняної поведінки є заходи заохочення та стягнення, що застосовуються до засуджених вій­ськовослужбовців. КВК передбачає достатньо широку систему за­ходів заохочення засуджених військовослужбовців. Стаття, що коментується, не передбачає підстав застосування заходів заохо­чення, лише в загальному виді визначаючи, що вимагається, щоб засуджений характеризувався зразковою поведінкою та чесним ставленням до праці.

  2. Заохочення є важливим засобом виховання військовослуж­бовців і зміцнення військової дисципліни. Кожний командир у межах прав, наданих йому цим Дисциплінарним Статутом Зброй­них Сил України, зобов'язаний заохочувати підлеглих військово­службовців за старанність, розумну ініціативу та сумлінне вико­нання службових обов'язків.

Заохочення має бути заслуженим. При визначенні виду заохо­чення враховується характер заслуг військовослужбовця та його ставлення до служби за попередній час.

  1. Військовослужбовець, що має дисциплінарні стягнення, за­охочується шляхом зняття накладеного раніше стягнення. Право знімати дисциплінарні стягнення належить тому командирові, який їх накладав, та його прямим начальникам. Одночасно вій­ськовослужбовцю може бути знято лише одне дисциплінарне стяг­нення.

  2. Командир має право зняти дисциплінарне стягнення тільки після того, як воно відіграло виховну роль і військовослужбовець змінив поведінку та ставлення до праці.

  3. Заохочення оголошуються на зборах (нарадах), перед строєм або військовослужбовцю особисто. Вважається, що військово­службовець не має дисциплінарних стягнень після їх зняття відпо­відним командиром.

Оголошення подяки застосовується як до окремого засуджено­го військовослужбовця, так і до їх груп.

  1. Надання одного додаткового короткострокового побачення чи телефонної розмови на місяць застосовується до військовослуж­бовців у дні та години, встановлені для цього командиром військо­вої частини.

  2. Нагородження цінним подарунком або грошовою премією за­стосовується до всіх військовослужбовців.

  3. Занесення до числа тих, хто виправляється, застосовується до всіх засуджених військовослужбовців, які досягли високих показ­ників у праці та військовій службі, виявили бездоганну дисциплі­нованість та беруть активну участь у громадській роботі. Обов'яз­ковою умовою застосування такого заходу заохочення є відбуття ними не менш як однієї третьої строку покарання. Таке зарахуван­ня здійснюється шляхом видання командиром дисциплінарного батальйону відповідного наказу.

  4. Після фактичного відбуття засудженим не менш як половини призначеного строку покарання за умови, що він зразковою пове­дінкою і чесним ставленням до праці та військової служби довів своє виправлення, командир дисциплінарного батальйону може внести до військового суду гарнізону за місцем відбування покарання по­дання про умовно-дострокове звільнення його від покарання або за­міну невідбутої частини покарання більш м'яким покаранням.

У поданні зазначають дані, що характеризують поведінку засу­дженого, його ставлення до праці та військової служби за час від­бування покарання. Разом з поданням до військового суду надси­лають особову справу засудженого.

10. Якщо військовий суд відмовить в умовно-достроковому звільненні засудженого від покарання або заміні йому невідбутої частини покарання більш м'яким, повторне подання з цього пи­ тання командир дисциплінарного батальйону може внести не ра­ ніш як через шість місяців з дня постановлення військовим судом ухвали про відмову.

Стаття 82. Заходи стягнення, що застосовуються до засуджених військовослужбовців