Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінально-виконавчий кодекс україни.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
3.93 Mб
Скачать

1. За сумлінну поведінку і ставлення до праці до засуджених можуть застосовуватися такі заходи заохочення:

подяка;

нагородження похвальною грамотою;

грошова премія;

нагородження подарунком;

дострокове зняття раніше накладеного стягнення;

дозвіл на виїзд до близьких родичів за межі виправного центру на святкові, неробочі та вихідні дні.

226

2. Засуджені, які стали на шлях виправлення або сумлінною поведінкою і ставленням до праці довели своє виправлення, мо­жуть бути у встановленому законом порядку представлені до за­міни невідбутої частини покарання більш м'яким або до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

  1. У процесі відбування покарання у виді обмеження волі до за­суджених застосовуються як заходи заохочення, так і заходи стяг­нення.

  2. Заходи заохочення є важливою умовою закріплення позитив­них змін в особистості засуджених. Ст. 67 КВК України встанов­лює шість видів заохочень, що застосовуються до осіб, засуджених до обмеження волі, для застосування яких необхідним є наявність двох підстав: 1) сумлінна поведінка засудженого; 2) його сумлінне ставлення до праці.

Під сумлінною поведінкою у науковій літературі зазвичай розу­міється свідоме і безперечне дотримання засудженим режиму від­бування покарання та обов'язків, встановлених діючими норма­тивно-правовими актами з цих питань, виконання законних вимог адміністрації.

Як визначає Державний департамент України з питань вико­нання покарань, сумлінна поведінка передбачає не тільки наяв­ність у засудженого заохочень, але й те, що засуджений подає по­зитивний приклад поведінки для інших засуджених. Не можна вважати сумлінною поведінкою лише формальний факт відсутнос­ті у засудженого не знятих або погашених у встановленому поряд­ку заходів стягнення, оскільки дотримання вимог режиму відбу­вання покарання є обов'язком засудженого.

Наука кримінально-виконавчого права розуміє сумлінне став­лення до праці як чесне та повне виконання засудженим своїх тру­дових обов'язків, покращення кількісних та якісних показників виконуваної роботи, підвищення робітничої кваліфікації, береж­ливе ставлення до обладнання та інструментів суворе додержання правил техніки безпеки тощо.

Державний департамент України з питань виконання покарань Рекомендує враховувати, що сумлінне ставлення до праці перед­бачає прагнення засудженого до перевиконання встановлених Чорм виробітку або зразкового виконання робіт, а також відшко­дування збитків, заподіяних злочином і надання матеріальної до­помоги сім'ї, або виплати аліментів. При оцінці ставлення до праці слід враховувати також виконання засудженим робіт по благоу­строю місць позбавлення волі без оплати праці.

3. Засуджені, які стали на шлях виправлення або сумлінною

Поведінкою й чесним ставленням до праці довели своє виправлен-

ня, можуть бути у встановленому законом порядку представлені

до заміни невідбутої частини покарання більш м'яким або до умов-

но-дострокового звільнення від відбування покарання.

227

4. При заохоченні адміністрацією виправного центру до засудже­ного застосовується один захід заохочення. Проте власником під­приємства установи, організації або уповноваженим ним органом до засуджених, які у них працюють, можуть додатково застосовувати­ся заходи заохочення, що передбачені законодавством про працю.

Стаття 68. Заходи стягнення, що застосовуються до осіб, засуджених до обмеження волі