Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінологія (методичні вказівки).doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
204.8 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І . І. МЕЧНИКОВА

ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра кримінального права, кримінального процесу та криміналістики

Програма курсу та методичні рекомендації

до вивчення навчальної дисципліни

«КРИМІНОЛОГІЯ»

Для студентів денного відділення економіко-правового факультету

Спеціальність: 6.060101 «Правознавство»

Освітньо-кваліфікаційний рівень «Бакалавр»

Одеса – 2010

Укладач:

Доброход І. С., викладач кафедри кримінального права, кримінального процесу та криміналістики.

Рецензенти – Гончар Т. А. канд. юрид. наук, доцент, Чуваков О. А. канд. юрид. наук, доцент.

Затверджено

на засіданні кафедри кримінального права, кримінального процесу і криміналістики 27 серпня 2010 р., протокол № 1.

Рекомендовано до друку Вченою Радою економіко-правового факультету, протокол № 1 від ___ вересня 2010 р.

ЗМІСТ

1.

Пояснювальна записка та система контролю знань

2.

Тематичний план навчальної дисципліни

3.

Програма лекційного курсу

4.

Методичні рекомендації та плани семінарських занять

5.

Список рекомендованих джерел до вивчення курсу

Пояснювальна записка

Програма курсу та методичні рекомендації з вивчення навчальної дисципліни «Кримінологія» для студентів денного відділення економіко-правового факультету мають на меті сприяння систематичному та глибокому вивченню студентами даної дисципліни.

Кримінологія є загальнотеоретичною наукою про злочинність і має безпосереднє практичне значення. Кримінологічні знання використовуються в усіх науках кримінального циклу, законотворчій діяльності, програмуванні протидії злочинам та в багато чому обумовлюють кримінальну політику держави.

В Одеському національному університеті ім. І. І. Мечникова студенти денного відділення економіко-правового факультету вивчають кримінологію на 3 курсі у п’ятому семестрі, для вивчення дисципліни мають 54 години, з яких 20 годин лекцій та 16 годин семінарських занять, 18 годин відведено на самостійну роботу. Отже вивчення даної дисципліни передбачає кропітку самосійну роботу, яка має спиратись на методичні рекомендації. Наприкінці курсу студенти здають залік.

Зазначимо, що методичні рекомендації не містять позитивного викладу певних питань курсу. Вони містять лише загальні рекомендації з вивчення дисципліни, програму лекційного курсу, плани семінарських занять, перелік корисної літератури, питання для підготовки до заліку.

Програма курсу та методичні рекомендації до вивчення навчальної дисципліни викладені таким чином, щоб дати змогу студентам сформувати власне уявлення про історичні передумови становлення та розвитку кримінології, задачі та значення сучасної кримінологічної науки, її методологічну основу, а також злочинність, як динамічне соціальне явище, мотивацію девіантної поведінки та детермінацію окремих злочинів, прогнозування боротьби з ними.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати основні методи вивчення злочинності, вміти охарактеризувати основні показники злочинності, види злочинності, вивчити систему протидії та попередження злочинам, що діє в країні, здійснювати кримінологічний аналіз кримінально-правових норм та мати чітке уявлення про те, в яких системах соціального управління та яким чином може бути використана кримінологічна інформація.

Вивчення кримінології потребує допитливого розуму та використання додаткової літератури, воно не можливе без знань у сфері філософії, соціології, психології, політології та інших соціальних наук. Тому студенти повинні активно використовувати можливості засобів масової інформації, особливо періодичних юридичних та соціологічних видань, корисних Інтернет-ресурсів. Тільки використання ряду рекомендованих джерел дозволить освоїти курс на необхідному рівні.

Однією з умов ефективного оволодіння кримінологічними знаннями є обов’язкове конспектування лекцій. З метою більш продуктивного та осмисленого конспектування перед лекцією слід ознайомитись із змістом відповідної теми за підручником. Конспектуванню підлягають лише найбільш значущі положення, висновки та вказівки викладача на спірні положення у підручнику. Пропущена лекція підлягає відновленню шляхом опрацювання відповідного розділу підручника та додаткової літератури з оглядом на методичні рекомендації.

Під час підготовки до семінарських занять перш за все слід звернути увагу на методичні рекомендації та конспект лекцій, потім на відповідний розділ підручника, нормативно-правові акти та додаткову літературу. Активна робота на семінарських заняттях сприяє не лише гарному засвоєнню матеріалу, але й правовій соціалізації, професійній підготовленості та вмінню дискутувати. Під час підготовки до кожного питання, яке поставлено в плані практичних занять слід сформувати план відповіді, це дасть змогу структурувати знання. Слід уникати загальних та розпливчастих суджень. Оцінці підлягає конкретність та кримінологічна обізнаність у відповідях. Проблемні питання, що виникають при підготовці не слід накопичувати, потрібно з’ясовувати їх по мірі появи. Це можна зробити не тільки на занятті (лекції, семінарі), але й під час особистої консультації з викладачем. Рекомендується також готувати повідомлення, реферати, приймати участь у наукових семінарах та конференціях. Така робота розширить правовий світогляд та дасть змогу сформувати обґрунтований та нестандартний погляд на проблеми, що досліджуються.

Зауважимо, що семінарські зайняття передбачені не з усіх тем курсу. Це означає що не охоплені заняттями теми і питання підлягають самостійному вивченню з використанням методичних рекомендацій.