Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовые работы / Рудченко А. М / Курсовая работа.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
4 Mб
Скачать

Міністерство транспорту та зв`язку України

Українська державна академія залізного транспорту

Кафедра СКС

КЕРОВАНА СХЕМА РОЗПІЗНАВАННЯ ПОСЛІДОВНОСТІ ІМПУЛЬСІВ

Пояснювальна записка і розрахунки до курсової роботи з дисципліни

«Електроніка та мікросхемотехніка», «Комп`ютерна електроніка » й

«Прикладна теорія цифрових автоматів»

КПА.000.00.00

Перевірив старший викладач

Л.В. Бушевська

Розробив студент

групи 3-II-АТЗ,

спеціальність 6.092507

А.М. Рудченко

2008

УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ

Кафедра “Спеціалізовані комп’ютерні системи”

Завдання _____

до курсового проекту з “Електроніки та мікросхемотехніки”

(розділ “Теорія дискретних пристроїв”)

студент_________________________________________________

група___________________________________________________

дата отримання завдання__________________________________

термін виконання завдання________________________________

Тема проекту

________________________________________________________

Початкові дані:

1. Комбінаційні схеми

1.1._____________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1.2. Базиси: І-НІ; АБО-НІ; І-АБО-НІ;

комутатори : К4-1, К8-1, К16-1,

шифратори та дешифратори.

2. Автомати із пам'яттю

2.1._____________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2.2. Тригери: D, RS, , JK

додаткові елементи: І, АБО, НІ, І-НІ, АБО-НІ;

шифратори та дешифратори.

3. Індикація: світлодіоди, семисегментний індикатор;

адреса та зміст індикаційних повідомлень:

Зміст

Вступ

1 Синтез комбінаційних схем 6

    1. 1.1 Синтез комбінаційних схем у базисах 9

    2. 1.2 Синтез комбінаційних схем на базі комутаторів 13

    3. 1.3 Індикація 19

2 Автомат з пам'яттю 21

2.1 Лічильники 22

2.2 Регістри 28

2.3 Пристрій розпізнавання послідовності імпульсів АП 3 33

2.3 Пристрій розпізнавання послідовності імпульсів АП 4 38

3 Структурна схема дискретного пристрою 41

Висновок 43

Література 44

Вступ

Одним з найбільш важливих факторів прискорення науково-технічного прогресу, автоматизації виробництва, інформації всіх сфер життя суспільства, створення нових високоефективних технологій, удосконалювання планування й керування є усе більше широке використання електронно-обчислювальної техніки. Інтенсифікація сучасного виробництва немислима без прискореного розвитку обчислювальної техніки, приладобудування, електроніки й мікроелектроніки, що є каталізаторами науково-технічного прогресу. Нові відкриття в області цифрової електроніки надають допомогу людині в його повсякденному бутті.

Як приклад розглянемо новий пристрій від американської компанії iRobot, що одержала назву ConnectR, оснащена веб-камерою і призначена для батьків, які хочуть під час своєї відсутності не губити контроль над будинком і дітьми, що залишилися без нагляду дорослих.

За допомогою ConnectR члени родини зможуть просто розмовляти, як якби вони перебували в одній кімнаті, або навіть організовувати повноцінну віртуальну присутність: через Інтернет можна послати оснащеному колісьми роботові команду проїхати в спальню, де дітлахи зможуть відкрити перед веб-камерою книжку, а батьки - прочитати її дітям уголос, спостерігаючи за їхньою реакцією.

Керування роботом може здійснюватися як з будинку, так і через Інтернет - ConnectR підключається до бездротової домашньої мережі. Можна управляти роботом як дитячою іграшкою - за допомогою джойстика або через комп'ютер зі спеціальним програмним забезпеченням. Доступ до пристрою можуть одержати до десяти клієнтів за допомогою спеціального PIN-коду, що дозволяє спілкуватися цілою родиною.

Звичайно, у апарата є й недоліки: кольорове відео передається тільки в одну сторону: тобто, батьки можуть бачити дітей, а діти – не можуть.

Чому не можна було встановити в пристрій хоча б невеликий рідкокристальний дисплей - сказати складно. Крім того, придбати ConnectR можна тільки в Берлингтоне, штат Массачусетс, у рамках пилотної програми. Учасники програми за 199 доларів одержують право взяти випробувати пристрій у своєму будинку й висловити свої зауваження й побажання. За твердженням представників iRobot, ConnectR надійде у вільний продаж на початку 2008 року за ціною не більше 500 доларів.

Французька компанія Meccano представила на конференції DigitalLife свою розробку для вилученого спостереження, функціонально аналогічну iRobot ConnectR, але зовні зовсім на нього не схожу. Апарат за назвою Spykee також використовує для зв'язку з Інтернетом бездротову домашню мережу, але виконаний у вигляді дитячої іграшки - стилізованого робота-андроїда з головою й руками, що пересувається на гусеничному ходу, як танк або трактор.

На відміну від ConnectR, цей пристрій призначений винятково для вилученого спостереження за тваринами або дітьми, але не для спілкування з ними, хоча воно має приблизно такі ж можливості передачі відео й звуку. Крім того, в Meccano затверджують, що його можна також використати як охоронну систему - якщо розташувати неподалік від дверей або вікон. Робот оснащений датчиком руху, після спрацьовування якого він може активувати сигнал тривоги, або послати цифрову фотографію на електронну адресу власника.

Новинка надійде в продаж у США у вигляді набору для самостійної зборки із приблизно двохсот частин за ціною порядку 300 доларів.

Джерело: http://news.ferra.ru/

Соседние файлы в папке Рудченко А. М