Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya / Словник / PlanSemKhom.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
238.59 Кб
Скачать

Семінар 11 Філософія Нового часу: виникнення

1. Світоглядне значення Реформації.

[Середньовічна релігійність і буржуазний індивідуалізм.Пафос особистого спілкування з Богом в проповіді Лютера.Проблема світоглядного обґрунтування індивідуалізму й філософія.–матеріали лекції]

2. Пізнє відродження: Монтень і скептична критика культури.

[Епоха релігійних війн і криза цінностей.Монтень і реанімація елліністичних вчень.Двозначність вчення Монтеня: звільнення від старого і відсутність твердих орієнтирів життя і мислення.–матеріали лекції; ФЕС;Петрушенко, сс. 110-111]

3. Пізнє Відродження: Галілей і становлення математично-експериментального природознавства.

[Фізика схоластичного аристотелізму і переосмислення образу природи Ґалілеєм. Математика і опис природи.Реабілітація експерименту.–матеріали лекції;Петрушенко, сс. 113-114]

Семінар 12 Філософія Нового часу: розвиток

1. Новочасний емпіризм (Френсис Бекон).

[Плодоносне і світлоносне знання.Ідоли (примари), що заважають пізнанню істини.Індуктивне пізнання, повна і неповна індукція. –матеріали лекції, Петрушенко, сс. 121-123].

2. Раціоналізм і сенсуалізм в філософії ХVІІ століття (Декарт, Спіноза, Лейбніц).

[Головна теза раціоналізму.Правила методу Декарта.Універсальний сумнів і теза Cogito ergo sum.Дуалізм субстанцій в Декарта: душа і тіло.Вчення про первинні і вторинні якості. Вчення Спінози і Лейбніца про субстанцію. –матеріали лекції, Петрушенко, сс. 123-126, 130-133].

3. Сенсуалізм в філософії ХVІІ століття (Лок) Гобс

[Критика Декарта Локом, принцип tabula rasa.Головний принцип сенсуалізму.Процес пізнання за Локом. –матеріали лекції, Петрушенко, сс. 127-128].

4. Теорія природного права і політичний вплив філософії.

[Натуралізація людини в філософії ХVІІ століття.Гобс про природу людини, природний стан і суспільну угоду.Лок про моральний складник людськоъ природи.Дилема етатизму і лібералізму. –матеріали лекції; ФЄС; Фролов,т. 2, с.165-166; Петрушенко, сс. 134-135].

Семінар 13 Просвітництво і німецька класична філософія

1. Основний зміст філософії Просвітництва і її криза.

[Ідея ratio в філософії Просвітництва.Тлумачення випадковості й необхідності.Просвітництво про природу людини.Вчення Монтеск’є.Вчення Русо.Вчення Гельвеція.Загальна характеристика німецького Просвітництва. –матеріали лекції; ФЄС; Фролов,т. 1, сс. 163-169;Петрушенко, сс.135-138].

2. Система Імануїла Канта.

[Періоди творчості Канта.Копернікіанський переворот”.Пізнавальний процес за Кантом: апріорне, трансцендентне, трансцендентальне, річ у собі.Поняття досвіду.Практична філософія: категоричний імператив. –матеріали лекції; ФЄС; Фролов,т. 1, сс. 169-177;Петрушенко145-150].

3. Система Геґеля.

[Історичне значення філософії Геґеля.Поняття абсолютної ідеї і розвитку через протилежності.Система Геґеля і принципи його філософії.Вчення про державу.Філософія історії. –матеріали лекції; ФЄС; Петрушенко,сс.152-158].

Семінар 14 Філософія хіх століття

1. Криза класичного способу філософування (Шопенгауер і Кіркегор)

[Відмінність між класичною і некласичною філософією в ХІХ ст.Воля в філософії Шопенгауера.Людина у вченні К’єркегора, новий сенс поняття “екзистенція”.матеріали лекції; ФЄС; Петрушенко, сс.165-169].

2. Марксизм.

[Вчення про розвиток.Матеріалістичне розуміння суспільства й історії.Вчення про комунізм і науковість соціального пізнання.матеріали лекції; ФЄС; Петрушенко, сс. 171-172].

3. Філософське вчення Ніцше.

[Концепція “волі до влади” і життя.Імморалізм, вчення про цінності.Два підходи до тлумачення ідей Ніцше. –матеріали лекції; ФЄС; Петрушенко, сс.173-175].

4. Філософський зміст психоаналізу Фрейда.

[Структура психіки за Фрейдом.Вчення про несвідоме.Культура і сублімація.Психоаналіз як клінічна практика.Розвиток ідей Фрейда Юнгом, Адлером і Фромом. –матеріали лекції; ФЄС; Петрушенко, сс.195-198].

Соседние файлы в папке Словник