Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Intelektualna_vlasnist_Serdyuk_V_R_Me-ki / ПАТЕНТ ІНТЕЛЕКТ / Какие права предоставляет авторское право

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
30.21 Кб
Скачать

1. Які права надає авторське право?

Безпосереднім авторам творів, що охороняються авторським правом, а також їх спадкоємцям надаються певні базові права. Вони є власниками виняткового права на використовування твору або на надання права на використовування твору іншим особам на злагоджених умовах. Автор твору може дозволити або заборонити:

 його відтворення в тій або іншій формі, наприклад у вигляді друкарського видання або звукозапису;

 його публічне виконання, наприклад в театральній п'єсі або в музичному творі;

 його запис, наприклад на компакт-диск, касети або відеоплівку;

 його відтворення засобами віщання - по радіо, кабельної мережі або через супутниковий зв'язок;

 його переклад на інші мови або адаптацію, наприклад створення кіносценарію по мотивах романа.

Багато витворів мистецтва і культури, що охороняються авторським правом (наприклад, друкарські видання, звукозаписи, фільми), необхідно довести до масового споживача, зокрема засобами зв'язку, а для цього потрібні грошові кошти; тому часто автори за відповідну винагороду продають права на свої твори окремим особам або компаніям, які мають все необхідне для збуту і розповсюдження художньої продукції. Розмір такої винагороди часто залежить від об'єму фактичного використовування твору, а сама винагорода в цьому випадку називається роялті.

Термін охорони цих майнових прав, за умов відповідних договорів ВОІС, обмежений терміном в 50 років після смерті автора. Національним законодавством можуть бути передбачені триваліші терміни. Встановлені таким чином терміни охорони надають авторам і їх спадкоємцям можливість одержувати економічну вигоду протягом розумного періоду часу. В рамках авторського права також передбачена охорона особистих немайнових прав, зокрема має рацію вимагати визнання авторства, а також має рацію не допускати внесення в твір змін, які можуть завдати збитку репутації автора.

Автор або володар авторського права на твір може захищати свої права в адміністративному або в судовому порядку шляхом огляду приміщень з метою виявлення слідів виробництва або зберігання незаконно виготовлених або «піратських» копій з оригіналу творів, що охороняються. Власник може добитися судової заборони на таку діяльність і вимагати компенсації збитку, понесеного в результаті втрати матеріальної вигоди, і визнання авторства.

2. Що таке суміжні права?

За останні 50 років в області суміжних прав відбувся стрімкий розвиток. Ці суміжні права сформувалися творів, що навколо охороняються авторським правом, і надають аналогічну, але часто більш обмежену за об'ємом і по термінах охорону:

 виконавцям (акторам і музикантам) на їх виконання;

 виробникам звукозаписів (наприклад, на касетах і компакт-дисках) на їх звукозаписі;

 організаціям ефірного віщання на їх радіо і телепередачі.

3. Чому необхідна охорона авторських прав?

Авторське право і суміжні права є необхідними умовами розвитку творчості, надаючи авторам стимул у формі визнання і справедливої матеріальної винагороди. Ця система охорони прав забезпечує авторам гарантію розповсюдження їх творів без боязні несанкціонованого виготовлення копій або піратства. а це, у свою чергу, забезпечує вільніший доступ населення країн світу до культурних цінностей, до знань і розваг, а також гарантує їх вищу якість.

4. Як авторське право використовує останні технічні досягнення?

У останні десятиліття області авторського права і суміжних прав дуже розширилися як наслідок упровадження досягнень науки і техніка, яка, зокрема, дозволила розробити нові способи розповсюдження творів за допомогою таких засобів глобального зв'язку, як супутниковий зв'язок і компакт-диски. Зовсім недавно з'явилася можливість розповсюдження творів через Internet, що створило в області авторського права нові проблеми. ВОІС бере найактивнішу участь в безперервній міжнародній дискусії з питань розробки нових норм охорони авторського права в кіберпросторі. Організація виконує адміністративні функції Договору ВОІС по авторському праву і Договору ВОІС по виконаннях і фонограмах, (часто об'єднуваних під загальною назвою "Договори ВОІС по Internet»). У вказаних договорах містяться міжнародні норми, направлені на запобігання несанкціонованому доступу до творчої продукції в Internet і інших цифрових мережах і її незаконного використовування.

5. Як регулюється авторське право?

Охорона авторського права не залежить від яких-небудь формальностей. Вважається, що охорона творчої продукції починається з моменту створення твору. Проте, в багатьох країнах є національні відомства по авторському праву, а законодавство деяких країн передбачає можливість реєстрації творів з метою, наприклад, ідентифікації їх назв і встановлення відмінностей між ними.

У багатьох власників творчої продукції не є достатніх засобів для захисту авторських прав в адміністративному або судовому порядку, особливо з обліком все більш широкого використовування прав на літературні і музичні твори, а також прав на виконання. В результаті, в багатьох країнах з'явилися і знаходять все більш широке розповсюдження організації або суспільства по колективному управлінню правами. Ці суспільства, що спираються на значний досвід в адміністративній і юридичній діяльності, здатні надавати своїм членам послуги із збору, управління і розподілу роялті, одержаних за міжнародне використовування творів кого-небудь з авторів-членів суспільства.