Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Intelektualna_vlasnist_Serdyuk_V_R_Me-ki / ПАТЕНТ ІНТЕЛЕКТ / Какова цель охраны промышленных образцов

.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
30.21 Кб
Скачать

ПРОМИСЛОВІ ЗРАЗКИ

1. Яка мета охорони промислових зразків?

За рахунок використання промислових зразків виріб отримує зовнішню і споживчу привабливість; в результаті чого зростає комерційна вартість виробу і вірогідність його реалізації на ринку збуту.

Якщо промисловий зразок охороняється, власник - фізична або юридична особа, що зареєструвала зразок, забезпечує собі виняткове право на захист від несанкціонованого копіювання або імітації зразка третіми особами. Це сприяє отриманню справедливого прибутку на вкладений капітал. Ефективна система охорони також приносить користь споживачу і суспільству в цілому, забезпечуючи добросовісну конкуренцію і дотримання правил добросовісної торгівлі, а також сприяючи розвитку художньої творчості і привертаючи увагу споживача до самих вчинених в естетичному відношенні виробів.

Охорона промислових зразків сприяє економічному розвитку, активізуючи художню творчість в промисловості і виробництві, а також в традиційних сферах мистецтва і художніх промислах. А це сприяє пожвавленню комерційної діяльності і експорту національної продукції.

Створити промислові зразки і забезпечити їх охорону відносно недорого і просто. Створення зразків під силу невеликим і середнім підприємствам, а також окремим художникам і ремісникам як в промислово розвинених, так і в країнах, що розвиваються.

2. Як може здійснюватися охорона промислових зразків?

У більшості країн для надання охорони відповідно до законодавства про промислові зразки промисловий зразок необхідно зареєструвати. Звичайно відповідно до вимог при реєстрації зразок повинен володіти новизною або оригінальністю. В різних країнах цим термінам даються різні визначення, і кожна країна може встановити свій порядок реєстрації. В загальному випадку «новий» означає, що наскільки відомо, аналогічний або подібний зразок, до цього, не існував. При реєстрації промислового зразка видається свідоцтво про реєстрацію. Термін охорони звичайно складає п'ять років і може продовжуватися на подальші терміни, в більшості випадків до 15 років.

Залежно від конкретного національного законодавства і від самого зразка, промисловий зразок може стати об'єктом охорони як витвір мистецтва відповідно до законодавства по авторському праву. В деяких країнах охорона одного і того ж об'єкту може здійснюватися паралельно: як промислового зразка і як виробу мистецтва. В інших країнах авторське право і охорона промислових зразків взаємно виключають один одного: якщо власник вибирає один варіант охорони, він не може одночасно скористатися іншим.

При певних обставинах можна забезпечити охорону промислового зразка відповідно до законодавства про несумлінну конкуренцію, хоча при цьому умови охорони, гарантовані права і засоби правового захисту можуть бути абсолютно іншими.

3. На яку територію розповсюджується охорона промислових зразків ?

Звичайно охорона промислового зразка обмежується територією країни, в якій надана охорона. В рамках Гаагської угоди про міжнародне депонування промислових зразків, адміністративні функції якого виконує ВОІВ, пропонується новий порядок міжнародної реєстрації. Заявник може подати заявку на одну міжнародну реєстрацію або у ВОІВ, або в національному відомстві країни - учасниці Угоди. Потім зразку надається охорона в тих країнах - учасницях Угоди, в яких власник бажає її одержати