Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Intelektualna_vlasnist_Serdyuk_V_R_Me-ki / ПАТЕНТ ІНТЕЛЕКТ / Географічні вказівки

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
31.74 Кб
Скачать

Географічні вказівки

Контрольні питання:

1.Чи можуть географічні вказівки використовуватися тільки відносно сільськогосподарських продуктів?

2. Що таке найменування місця походження?

3. Яке призначення географічної вказівки?

4. Чому географічні вказівки потребують охорони?

5. Яка різниця між географічною вказівкою і товарним знаком?

6. Як географічні вказівки охороняються на міжнародному рівні?

7. Як охороняється географічна вказівка?

8. Що таке "родова" географічна вказівка?

9. Яка роль ВОІВ в охороні географічних вказівок?

1. Чи можуть географічні вказівки використовуватися тільки відносно сільськогосподарських продуктів?

Використання географічних вказівок не обмежено сільськогосподарськими продуктами. Вони можуть також підкреслювати особливі властивості продукту, які є результатом людських чинників, властивих місцю походження цих продуктів, зокрема таких, як особливі навики і традиції виготовлення. Таким місцем походження може бути селище або місто, регіон або країна. Прикладом останньої може служити вказівка "Switzerland" ("Швейцарія") або "Swiss" ("швейцарський"), яка в багатьох країнах сприймається як географічна вказівка товарів, виготовлених в Швейцарії, і зокрема, відносно годинника.

2. Що таке найменування місця походження?

Найменування місця походження товарів - це особливий вид географічної вказівки, що використовується для позначення товару, особливі властивості якого винятково або головним чином визначаються характерними для даного географічного об'єкту природними умовами, в яких проводяться такі товари. Концепція географічної вказівки є ширшою, ніж найменування місця походження. Прикладами найменувань місця походження, які охороняються в державах-учасниках Лісабонської угоди про охорону найменувань місць походження і їх міжнародної реєстрації, є "Bordeaux" ("Бордо") відносно вина, виробленого в місцевості Бордо, Франція (реєстрація № 80) "Havana" ("Гавана") відносно тютюну, вирощуваного в районі Гавани, Куба (реєстрація № 472) або "Tequila" ("Текила") відносно спиртних напоїв, виготовлених в певних областях Мексики (реєстрація № 669).

3. Яке призначення географічної вказівки?

Географічна вказівка указує на особливе місце або регіон виробництва, які визначають особливі властивості товару, що походить з цього місця або регіону. Дуже важливо, щоб особливі властивості і репутація даного товару визначалися цим місцем. Оскільки особливі властивості залежать від географічного місця, де проводиться товар, існує особливий "зв'язок" між товарами і місцем, де вони були спочатку проведені.

4. Чому географічні вказівки потребують охорони?

Географічні вказівки розглядаються споживачами як показник походження і якості товарів. Багато хто з них придбав цінну репутацію, яка за відсутності належної охорони може бути спотворена нечесними комерційними ділками. Помилкове використовування географічних вказівок особами, що не мають дозволу на таке використовування, наприклад, "Darjeeling" ("Дарджілінг") відносно чаю, який не вирощується на чайних плантаціях Дарджілінга, завдає збитку споживачу і законним виробникам такого чаю. Споживачі є обдуреними і введеними в оману в тому значенні, що вони купують нібито справжній продукт, що володіє особливими якостями і властивостями, тоді як фактично вони придбавають не представляючу ніякої цінності імітацію. Законним виробникам завдається збитку, оскільки у них віднімають цінний бізнес і шкодять сталій репутації їх продукції.

5. Яка різниця між географічною вказівкою і товарним знаком?

Товарний знак - це позначення, що використовується підприємствами для того, щоб відрізнити їх товари і послуги від товарів і послуг інших підприємств. Товарний знак надає власнику право забороняти його використовування іншими особами. Географічна вказівка інформує споживачів, що товар проведений у визначеному місці і має особливі властивості, які визначаються місцем його виготовлення. Воно може використовуватися всіма виробниками, які в позначеному географічною вказівкою місці проводять товари, що володіють характерними властивостями.

6. Як охороняється географічна вказівка?

Географічні вказівки охороняються відповідно до національного законодавства і згідно широкому спектру концепцій, зокрема, таких як законодавство по боротьбі з несумлінною конкуренцією, законодавство по охороні інтересів споживачів, законодавство по охороні сертифікаційних знаків або спеціальні закони по охороні географічних вказівок або найменувань місця походження. По суті, особи, що не мають належного дозволу, не можуть використовувати географічні вказівки, якщо таке використовування може ввести публіку в оману відносно дійсного походження товарів. Застосовні санкції варіюються від судових заборон, що запобігають недозволеному використовуванню, до відшкодування збитків і штрафів або, у разі серйозних порушень, тюремного висновку.

7. Як географічні вказівки охороняються на міжнародному рівні?

Ряд договорів, адміністративні функції яких виконує Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ), передбачає охорону географічних вказівок, головним чином це Паризька конвенція по охороні промислової власності 1883 р. і Лісабонська угода про охорону найменувань місць походження і їх міжнародної реєстрації. Крім того, Статті 22 - 24 Угоди про торгові аспекти прав інтелектуальної власності (ТРІПС) регулюють міжнародну охорону географічних вказівок в рамках Всесвітньої торгової організації (ВТО).

8. Що таке "родова" географічна вказівка?

Якщо назва місцевості використовується як позначення певного виду товару замість найменування місця походження цього товару, то такий термін більше не застосовується як географічна вказівка. Наприклад, "Dijon Mustard" ("Діжонськая гірчиця") - вид гірчиці, що походить з французького міста Діжон, з часом стала позначати певний вид гірчиці, незалежно від місця його виробництва, тоді як раніше "Діжонськая гірчиця" виготовлялася тільки в Діжоне.

9. Яка роль ВОІВ в охороні географічних вказівок?

ВОІВ здійснює адміністрацію ряду міжнародних угод, які частково або повністю регулюють охорону географічних вказівок (особливо Паризька конвенція по охороні промислової власності і Лісабонська угода про охорону найменувань місць походження і їх міжнародної реєстрації). Крім того, держави-члени ВОІВ і інші зацікавлені сторони на засіданнях ВОІВ досліджують нові шляхи вдосконалення міжнародної охорони географічних вказівок.