Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОза з гідравліки / ƒ / Записка.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
564.74 Кб
Скачать

4.2.1 Вибір і опис дроселя

Дросель вибираємо в залежності від номінального тиску і подачі:

МПГ 55 – 24.

4.2.2 Технічна характеристика дроселя.

МПГ 55-24 ТУ27 – 2205 – 78

Діаметр умовного проходу, мм, 20.

Витрати масла, л/хв.

– максимальні  100

– мінімальні 0,09.

Робочий тиск

– максимальний  20

– мінімальний  0,3.

Перепад тиску в дроселі, МПа 0,2.

Втрати тиску Pдр МПа 0,25

Маса, кг 8,5.

В данному пункті ми розглянули методику вибору дроселів і зясували, що їх вибір залежать від номінального тиску і номінальної витрати і вибрали дросель МПГ55-24.

4.3 Вибір запобіжного клапана

Клапани тиску поділяються на напірні (запобіжні та переливні), редукційні і клапани різниці тисків. Існують також комбіновані апарати, що виконують функції переливного або редукційного клапанів (в залежності від напряму потоку), редукційного і реле тиску. Запобіжні клапани запобігають дії на гідропривод тиску, що перевищує встановлене значення. Вони діють лише в аварійних випадках на відміну від переливних клапанів, що призначені для підтримання заданого тиску шляхом безперервного зливу робочої рідини під час роботи. В верстатобудуванні централізовано не виготовляються клапани для роботи тільки в аварійному режимі; запобіжні клапани верстатних гідросистем, як правило, працюють в режимі переливних клапанів.

При невеликих витратах робочої рідини і робочих тисках застосовують запобіжні клапани прямої дії. При збільшенні витрати робочої рідини і робочого

тиску різко збільшуються розміри клапана, тому в гідросистемах частіше використовують апарати непрямої дії, в яких невеликий допоміжний клапан керуєпереміщенням переливного золотника, щопідключений до напірної і зливної гідроліній.

Запобіжні клапани повинні підтримувати постійним тиск в якомога більш широкому діапазоні зміни витрат робочої рідини, що проходять через клапан. В динамічних режимах необхідна швидкодія, що виключає виникнення піка тиску при різкому збільшенні витрати. Однак підвищення швидкодії часто викликає втрату стійкості, що супроводжується шумом і коливаннями тиску.

Редукційні клапани служать для створення встановленого постійного тиску в окремих ділянках гідросистеми, зниженого у порівнянні з тиском в напірній гідролінії.

До групи комбінованих апаратів відносяться регулятори тиску для врівноважуючих циліндрів і клапани підсилення зажиму. Перші призначені для підтримання встановленого тиску в лінії відводу незалежно від напряму потоку і є апаратами непрямої дії. Другі аналогічні по функціональному призначенню, алеє апаратами прямої дії і можуть додатково оснащуватися мікровимикачем, що контролює осьове положення золотника в корпусі.

Рис. 3.5. Типові схеми застосування гідроклапанів тиску.

Клапани тиску мають різні виконання по конструкції, типу керування, діаметру умовного проходу, приєднанню і номінальному тиску.

Основні конструктивні виконання: клапани з міжнародними приєднувальни-ми розмірами і клапани типу ПГ.

Більшість клапанів мають ручне керування і лише деякі виконаня запобіжних клапанів мають електричне керування розвантаженням.

Клапани, що застосовуються у верстатобудуванні, мають діаметри умовних проходів 10, 20 і 32 мм. Промисловістю також випускаються апарати з діаметрами умовних проходів 40 і 50 мм.

По номінальному тиску клапани мають виконання на 1; 2,5; 6,3; 10; 20 і 32 МПа.

4.3.1 Вибір запобіжного клапана

Запобіжним клапаном буде служити клапан тиску. Його ми вибираємо за номінальною витратою.

Соседние файлы в папке ƒ