Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

intelektualna_vlasnist

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
1.25 Mб
Скачать

інтелектуальної, творчої діяльності, які, будучи благом не матеріальним, зберігаються за його творцями і можуть використовуватися іншими особами лише за узгодженням з ними, крім випадків, визначених законодавством.

Класифікація (англ. classification) — система розподілення об'єктів (процесів, явищ) за класами (групами тощо) у відповідності з визначеними ознаками.

Корисна модель (англ. utility model) — нове технічне рішення, що не випливає із існуючого рівня техніки і є промислово придатним. Фактично корисні моделі є підвидом винаходів у праві інтелектуальної власності, однак на відміну від останніх, вони мають коротший термін захисту (10 років в Україні, від 6 до 10 років у інших країнах) та менш жорсткі умови патентоздатності. Корисна модель вважається патентоздатною, якщо вона є новою та придатною до промислового використання.

Ліцензіар (англ. licensor) - особа, котра передає свої виключні економічні (майнові) права повністю або частково іншій особі на умовах ліцензійної угоди.

Ліцензіат (англ. licensee) - особа, котра отримала виключні економічні права від ліцензіара в обсягах, обумовлених у ліцензійній угоді.

Ліцензія (англ. licence) - це письмове повноваження, котре надається особою, що має виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності (ліцензіаром), іншій особі (ліцензіату), про надання їй права на використання цього об'єкта в певній обмеженій сфері.

Ліцензування (англ. licensing) — видача, переоформлення та анулювання ліцензій, видача дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ та ліцензійних реєстрів, контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов, видача розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов, а також розпорядження про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування. Це необхідна умова здійснення певних видів підприємницької діяльності, передбачених Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», що означає необхідність одержання ліцензії у встановленому законодавством порядку. З моменту одержання ліцензії підприємцю надається право здійснювати відповідний вид діяльності, що він може реалізовувати протягом терміну дії ліцензії, після закінчення якого це право припиняється.

Майнові права (англ. right of property) - це права фізичних чи юридичних осіб, які пов’язані з майном, відмінні від права власності.

Невиключна ліцензія - ліцензія, за якою ліцензіар, передаючи виключні майнові права на користування об'єктом інтелектуальної власності інший особі, має право на власне використання цього об'єкта, а також може надавати невиключні ліцензії іншим особам (кожен з об'єктів

233

інтелектуальної власності має свої особливості застосування правових норм).

Ноу-хау – від англійського англ. know how (знаю як) – передача на договірній основі різних знань та досвіду наукового, технічного, виробничого, адміністративного чи іншого характеру, які практично застосовуються в діяльності підприємства чи у професіональній діяльності, але ще не стали загальним надбанням. Передача здійснюється на основі укладання ліцензійних договорів. Однією з ознак є елемент конфіденційності.

Особисті немайнові права (англ. personal nonproperty right) - право автора будь-якого об'єкта інтелектуальної власності, що охороняються вічно незалежно від терміну дії охорони майнових прав на цей об'єкт, і не можуть відчужуватись ні в який спосіб.

Патент (англ. patent) – документ, що засвідчує авторство на винахід та виключне право на використання його протягом певного строку. Патент видається державним патентним відомством винахіднику або його правонаступнику.

Піратство (англ. piracy) - незаконне розповсюдження та виготовлення об'єктів, що охороняються законодавством про авторські і суміжні права, а також про промислову власність.

Промислова власність (англ. industrial property) — юридичний термін, що об'єднує у собі такі об'єкти інтелектуальної власності як: винаходи, корисні моделі, промислові зразки та топографії інтегральних мікросхем. Термін промислова власність об'єднує у собі ті результати інтелектуальної діяльності, які пов'язані із винахідництвом та раціоналізаторською справою і не належать до об'єктів авторського права. Інколи до промислової власності відносять також засоби індивідуалізації, що потребують спеціальної реєстрації, такі як знаки для товарів та послуг або зазначення походження товарів.

Промисловий зразок (англ. production piece) — результат творчої діяльності людини у галузі художнього конструювання.

Прототип (англ. prototype) - найбільш близький за технічною суттю та результатом, який досягається, до об'єкта, що заявляється.

Роялті (англ. royalty) - платежі будь-якого виду, одержані як винагорода за користування або за надання права на користування будьяким авторським правом на літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп'ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відеоабо аудиокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо чи телевізійного мовлення; за придбання будь-якого патенту, зареєстрованого знака на товари і послуги чи торгової марки, дизайну, секретного креслення, моделі, формули, процесу, права на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау).

234

Суміжні права (англ. neighbouring rights) — тип прав на інтелектуальну власність, спрямованих забезпечити охорону інтересів фізичних та юридичних осіб, що сприяють створенню творів, які після створення стають доступними для широкого загалу.

Тимчасовий патент - патент, що видається патентним відомством країни на підставі формальної експертизи.

Формула винаходу (англ. subject of invention) - коротка словесна характеристика винаходу, яка відбиває його суть і служить для визначення правової охорони, що надана патентом.

Франчиза (англ. franchise) - детально пророблена угода, за якою одержувач франчизи (франчайзі) приймає на себе обов'язки по відношенню до проведення комерційної діяльності або продажу продукту у відповідності до методів та процедур, запропонованих особою, що надає франчизу (франчайзером).

Юридичні особи (англ. artificial person) - підприємства, установи, організації які мають відокремлене майно, можуть від свого імені набувати майнових та особистих немайнових прав і нести обов'язки, бути позивачами і відповідачами в суді, арбітражі або в третейському суді; в цивільному праві, термін, що використовується для позначення підприємств, установ, організацій як учасників правових відносин.

235

ЛІТЕРАТУРА

1.Конституція України. - К.: Юрінком Інтер, 1998.-72с.

2.Цивільний кодекс України: Офіційний текст. – К.: Кондор, 2004.

3.Господарський кодекс України: Офіційне видання “Кодекси країни”.

К.: Форум, №1/ 2004.

4.Кримінальний кодекс України: Офіційне видання “Кодекси країни”.

К.: Форум, №11/ 2004.

5.Кодекс України про адміністративні правопорушення: Офіційне видання “Кодекси країни”. – К.: Форум, №1/ 2005.

6.Митний кодекс України: Офіційне видання “Кодекси країни”. – К.: Форум, №6/ 2004.

7.Цивільний процесуальний кодекс України: Офіційне видання “Кодекси країни”. – К.: Форум, №6/ 2004.

8.Господарський процесуальний кодекс України: Офіційне видання “Кодекси країни”. – К.: Форум, №8/ 2004.

9.Кримінально-процесуальний кодекс України: Офіційне видання

“Кодекси країни”. – К.: Форум, №3/ 2004.

10.Закон України “Про авторське право і суміжні права”// ВВР України.

– 2004. - №13.

11.Закон України “Про розповсюдження примірників аудіо-візуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних ”// ВВР України. – 2004. - №7.

12.Закон України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування” // // ВВР України.

– 2005. - №33.

13.Закон України “Про охорону прав на промислові зразки” // ВВР України. – 2003. - №35.

14.Закон України “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” // ВВР України. – 2003. - №30.

15.Закон України “Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем” // ВВР України. – 2003. - №35.

16.Закон України “Про охорону прав на сорти рослин” // ВВР України.

– 2002. - №23.

17.Закон України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” // ВВР України. – 2003. - №35.

18.Закон України “Про захист від недобросовісної конкуренції” // ВВР України. – 2003. - №30.

19.Закон України “Про охорону прав на зазначення походження товарів” // ВВР України. – 2003. - №35.

20.Авторське право і суміжні права / За ред. О.Святоцького і В.Дроб’язка. – К., 2000. – С.29-33.

236

21.Афанасьєва К.О. Авторське право: Практ. посіб. - К.: Атіка, 2006. – 224 с.

22.Гражданское право Украины. Учебное пособие под ред. Ю.А.Заики. К.,- 1998.

23.Дахно І.І. Право інтелектуальної власності: Навч.посіб. – Вид.2-ге, перероб. і доповн. – К., 2006. – 278 с.

24.Дроб’язко В.С. Право інтелектуальної власності. – К., 2004. 25.Корчевний Г.В. Розвиток законодавства про адміністративну

охорону авторського права і суміжних прав в Україні // Правова держава ОНУ ім. І.І. Мечникова. – Одеса: Астропринт, 2002. - № 5. – С. 171-175.

26.Косінов С. Співвідношення заходів захисту і мір відповідальності у цивільному праві України // Право України. – 1998. - № 12. - С.95.

27.Кройтор, Я.О. Чапічадзе, М.О. Самойлов / За ред. Р.Б. Шишки та В.А. Кройтора. - X.: Еспада, 2004. - 176 с.

28.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2 т. / За відп. ред. О.В.Дзери. – К., 2005. – Т.1. – 832 с.; Т.2. – 1088 с.

29.Основи конституційного ладу України / А.М.Колодій, В.В.Копєйчиков, С.Л.Лисенков, В.В.Медведчук. – К.: Либідь, 1997. – 206 с.

30.Основи правознавства / За ред. І.Б.Усенка. – К.; Ірпінь: ВТФ “Перун”, 1997. – 416 с.

31.Підопригора О. Проблеми системи законодавства України про інтелектуальну власність // Інтелектуальна власність. -- 2000. — №3. - С.3-4.

32.Права людини в Україні. Щорічник 1995 р. Українська правнича фундація, К., 1996.

33.Право інтелектуальної власності: Підручн. / За ред. О.А. Підопригори, О.Д. Святоцького. — К., 2002.

34.Прахов Б.Г. Уголовный кодекс Украины и охрана интеллектуальной собственности // Защита прав интеллектуальной собственности: проблемы и пути решения. – Симферополь, 2003. – С. 3-4.

35.Серебровський В.І. Вопросы советского авторского права.- М., 1956.

– С.32.

36.Сіренко І. Юридична природа прав на об'єкти інтелектуальної власності // Українське право. — 1997. — Число 3. — С.132-135.

37.Советское гражданское право. Учебник под ред. В.П.Рясенцева. “Юридическая литература”, М., 1996.

38.Шишка Р.Б. Інтелектуальна власність: суть і особливості відносин в юридичній практиці України // Методологічні проблеми приватного права. 36. наук. праць. К., “Манускрипт”, 1996.-С. 111-118.

39.Шишка Р.Б. Охорона права інтелектуальної власності: авторськоправовий аспект. — Харків, 2002.

237

40.Цивільне право. Підручник під ред. О.А.Підопригори, Д.Б.Боброва. “Вентурі”, К.,1997, ч.1.

41.Цивільне право України: Курс лекцій: У 6 т. — Т.1. — Кн.1 / Р.Б. Шишка, В.А.

42.Атаманова Ю. Є. Право інтелектуальної власності: система міжнародно-правового регулювання — Х.: ПП "ДИВ", 2004. — 48с.

43.Глухівський Л. Й. Власність інтелекту / Державний департамент інтелектуальної власності. — К., 2002. — 138с.

44.Дмитришин В. С., Березанська В. І. Інтелектуальна власність на програмне забезпечення в Україні. — К.: Вірлен, 2005. — 312 с.

45.Довгий С. О. Охорона інтелектуальної власності в Україні. — К. :

Форум, 2002. — 319с.

46.Драпак Г. С. Основи інтелектуальної власності. — Хмельницький:

ТУП, 2003. — 136c.

47.Дроб'язко В. С., Дроб'язко Р. В. Право інтелектуальної власності. — К.: Юрінком Інтер, 2004. — 511с.

48.Інтелектуальна власність в Україні: проблеми теорії і практики / Ю.С.Шемшученко. — К.: Інститут держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, 2002. — 424 с.

49.Інтелектуальна власність у медицині та біології: сучасний стан та шляхи розвитку: Матеріали науково-практ. конф., Харків, 20-21 квітня 2006 р. — Х.: АМН України; Інститут медичної радіології ім. С.П. Григор'єва Розенфельд., 2006. — 171 с.

50.Мельник О. М. Проблеми охорони прав суб'єктів інтелектуальної власності в Україні. — Х.: Видавництво Національного університету внутрішніх справ, 2002. — 357с.

51.Мікульонок І. О. Основи інтелектуальної власності. — К.: Політехніка НТТУ "КПІ", 2005. — 232 с.

52.Образцова О. М. Право на інтелектуальну власність та суміжні права. — О.: Юридична література, 2002. — 71с.

238

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]