Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_СРС.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
35.17 Кб
Скачать

2.5 Соціально-трудові відносини

Соціально-трудові відносини - об’єктивно існуючі взаємозв’язки між індивідами в процесах, зумовлених трудовою діяльністю націлені на регулювання якості життя.

Система соціально–трудових відносин потребує регулювання та управління на всіх рівнях: державному, регіональному, організаційному.

Ринок праці - це сукупність трудових відносин з приводу найму та використання працівників у суспільному виробництві.

Основні його характеристики –попит і пропозиція.

Зайнятість – діяльність громадян, пов’язана із задоволенням особистих та суспільних потреб, що не суперечить законодавству і приносить заробіток (трудовий дохід).

Безробіття – відсутність зайнятості у визначеної частини економічно активного населення, що здатне і бажає працювати.

Показники безробіття:

Рівень безробіття визначається як відношення чисельності безробітних до чисельності економічно активного населення:

РБ = Б / ЕАН *100% (2.3)

Де РБ – рівень безробіття.

Аналогічно розраховується рівень зайнятості:

РЗ = З / ЕАН * 100% (2.4),

Де РЗ – рівень зайнятості.

Тривалість безробіття— величина, що характеризує в середньому тривалість пошуку роботи особами, що мають статус безробітних на кінець даного періоду, а також тими безробітними, які були в цей період працевлаштовані.

Безробіття спричиняє за собою серйозні економічні і соціальні втрати. Один з головних негативних економічних наслідків безробіття — недовипуск продукції, недовикористання виробничих можливостей суспільства. Залежність між рівнем безробіття і відставанням об'єму ВНП знайшла відображення в законі Оукена: перевищення на 1% фактичного рівня безробіття над природним призводить до відставання фактичного об'єму ВНП на 2,5% від потенційного.

Крім економічних втрат безробіття має і значні соціальні і моральні наслідки, що виражаються в появі депресії у вимушено незайнятих громадян, втраті ними кваліфікації і практичних навичок; зниженні моральних засад і зростанні злочинності, розпаді сімей, зростанні соціальної напруженості в суспільстві, підвищенні числа самогубств, психічних і серцево-судинних захворювань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]