Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Miy_KURSOVIJ(Шкляр).docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
825.93 Кб
Скачать

1.2.3 Тахометр годинниковий тч-10р

Принцип дії тахометра годинникового ТЧ-10Р: тахометр складається з рахункового і годинникового механізмів та механізму повернення стрілок(рис. 1.5). Лічильний механізм складається з вала тахометра, ангренажа і стрілок, що показують число обертів на циферблаті. Годинниковий механізм складається з вузла спуску і регулятора.

Рисунок 1.5 - Тахометр годинниковий ТЧ-10Р

Для включення годинникового механізму необхідно натиснути на кнопку "пуск", яка через штифт сектора зводить заводську пружину. Під дією цієї пружини штифт сектора рухається у зворотному напрямку. Разом зі штифтом рухається сектор і через триб анкерного колеса передає рух вузлу спуску (анкерне колесо і анкерна вилка) і вузлу регулятора (баланс і волосок).

Регулятор управляє періодичністю дії спуску, забезпечуючи постійну швидкість обертання кулачка. Під час роботи вузлів спуску і регулятора носик храпового важеля виходить з паза на кулачок, ковзає по профілю кулачка і тим самим звільняє храпове колесо, а разом з ним і вісь, на яку насаджена стрілка. Стрілка повертається до тих пір, поки носик храпового важеля не западає в паз кулачка і не заборона храпове колесо разом з віссю. З цього моменту колесо буде обертатися вхолосту, так як воно вільно сидить на валу.

1.2.4 Тахометр універсальний та-12м

Тахометр універсальний ТА-12М призначений для цифрового вимірювання частоти обертання і підрахунку годин напрацювання (мотогодин) контрольованого об'єкта (рис. 1.6). До складу суднового тахометра входять прилади місцевої та дистанційної індикації.

Універсальний тахометр забезпечує вимірювання частоти обертання при спільній роботі лічильника з маховиками або фланцями валопровода шириною не менше 12 мм, що містять зубці з модулем не менше 12 або отвори діаметром не менше 14 мм і глибиною не менше 5 мм, або ж болтовими з'єднаннями фланців. При цьому отвори або болтові з'єднання повинні бути розташовані рівномірно по кругу.

Рисунок 1.6 - Тахометр універсальний ТА-12М

Типовим застосуванням універсального тахометра є рішення з датчиками, встановленими перпендикулярно площині фланця з боків сполук на колі, що проходить через осі болтів. Таке розташування дозволяє без всяких доробок прив'язати цифровий тахометр до чинного агрегату.

На індикатор приладу місцевого виміру виводиться інформація про виміряне значення частоти обертання, години напрацювання, встановлених уставках і налаштуваннях цифрового тахометра.

Частота обертання може вимірюватися тахометром як при обертанні на передній хід, так і при реверсі. При вимірюванні частоти обертання при обертанні тільки на передній хід використовується один датчик, а при повному - два. Цифровий тахометр дозволяє контролювати досягнення частотою обертання граничних значень: нижнього і верхнього по аварії, нижнього і верхнього робочого діапазону частот обертання. Для цього в судновому універсальному тахометрі передбачені відповідні уставки і два вихідних сигнали типу сухий контакт. Здійснюється також автоматичний контроль справності лічильника цифрового тахометра.

Технічні параметри універсального тахометра «ТA-12M»:

  • максимальна вимірювана швидкість обертання 9999 1/хв.;

  • максимальна похибка вимірювання в діапазоні 2 - А 1/хв ± (0,005 • A 1) 1/хв.;

  • дискретність завдання установки 11/хв.;

  • споживана потужність одного блоку не більше 6 Вт;

  • максимальна вологість навколишнього середовища 80%;

  • середнє напрацювання на відмову 75000 ч;

  • габаритні розміри настінне виконання 94х94х57 мм;

  • габаритні розміри пультове виконання 112х11х65 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]