Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Miy_KURSOVIJ(Шкляр).docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
825.93 Кб
Скачать

1.2 Сучасні тахометри

Сучасні тахометри звичайно відрізняються від старших моделей. Вони мають ряд ознак, які виокремлюють їх з-поміж інших, це насамперед краща функціональність і удосконалені властивості.

Ринок геодезичних приладів пропонує велику кількість тахометрів, які випускають найвідоміші фірми світу, такі, як: Leica Geosystem, Trimble, Sokkia, Topcon, Nikon, Foif та інші. Крім того, кожна з фірм намагається урізноманітнити асортиментний ряд новими моделями приладів, додатково доповнюючи їх новими можливостями. Сучасні тахометри більш міцні та зручні.

1.2.1 Лазерний безконтактний тахометр DT – 2234C+

Прилад є сучасним представником цифрових тахометрів. Лазерні тахометри є високоточними приладами (рис. 1.3). Вони забезпечують цифровий вимір швидкості обертання поверхні від 2,5 до 99999 обертів.

Рисунок 1.3 - Лазерний безконтактний тахометр DT– 2234C+

Тахометри знайшли широке застосування для контролю частоти обертання колінчастого валу двигунів внутрішнього згоряння практично на всіх типах транспортних засобів (автомобілях, тракторах, тепловозах, суднах, літаках). Також застосовуються тахометри для контролю частоти обертання робочих частин технологічних машин.

Крім того, тахометр може бути використаний в якості лічильника імпульсів, наприклад, при підрахунку продукції на конвеєрі, витрат сировини, матеріалів, часу напрацювання устаткування, машин і механізмів при випробуваннях. Підрахунок (вимірювання) здійснюється в прямому, зворотному або в обох напрямках. Виміряна величина може бути заздалегідь програмно промасштабована в реальні одиниці вимірювання (години, хвилини, метри, штуки, упаковки і т. д.).

Безконтактний лазерний тахометр працює за таким принципом: йому не потрібно отримувати сигнали з датчиків обертання, якими зазвичай оснащуються механізми з обертовими деталями.

Тахометр застосовують для налаштування паливної системи ДВС або після ремонту систем запалення, при регулюванні оборотів вентилятора або як лічильник при вимірюванні витрати рідини або газу. Цифровий лазерний тахометр дуже зручний - він є безконтактним приладом. За допомогою тахометра цифрового можна вимірювати швидкість обертання вимірювати на відстані до від 5 сантиметрів до півметра.

Тахометр вимірює лазерним методом, тобто, виробляє цифровий аналіз відбитого лазерного сигналу. Цифровий лазерний прилад здатний запам'ятовувати максимальну, мінімальну величину і останній вимір.

Характеристики:

  • діапазон вимірювання від 2,5 до 99 999 об / хв.;

  • крок виміру 30 об / хв для діапазону 2,5 ~ 999,9 об / хв., 1 об / хв при показаннях понад 1000 об / хв.;

  • похибка ± 0,05%; відстань до вимірюваної поверхні 50-500мм;

  • час вимірювання 0,5 секунд.

1.2.2 Тахометр овен тх01

Прилад призначений для вимірювання частоти обертання вала, лінійної швидкості переміщення конвеєра, часу напрацювання агрегатів (рис. 1.4).

Основні функціональні можливості - вимірює миттєву частоту надходження імпульсів, причому користувач має право сам вибрати масштаб відображення значення: імп / сек; імп / хв; імп / ч.

За рахунок функції множника можна перевести частоту в лінійну швидкість, в зручному користувачеві масштабі.

Тахометр має яскравий шести - розрядний індикатор, на якому може відображатися частота, або значення таймера напрацювання. В якості датчика може виступати елемент типу «сухий контакт» (кнопки) або ж безконтактний датчик NPN-типу, для останнього було передбачене вбудоване джерело живлення 24 В.

Рисунок 1.4 - Тахометр ОВЕН ТХ01

Крім вимірювання та відображення частоти і часу напрацювання тахометр ТХ01 може видавати керуючі сигнали. Для цього передбачені один або два вихідних елемента. У разі вихідного елемента ключового типу, прилад може сигналізувати про падіння, або підвищенні значення частоти. Також можна використовувати ключовий вихідний елемент для сигналізації про досягнення граничного часу напрацювання устаткування.

Такий тахометр може бути з аналоговим виходом або 4 ... 20мА, або 0 ... 10В. В даному випадку тахометр перетворюється в П-регулятор і видає керуючий сигнал в залежності від неузгодженості.

Аналоговий вихід можна використовувати і в якості реєстратора. У цьому випадку сигнал змінюється в залежності від значення частоти. Користувач сам має право вибирати значення верхньої і нижньої межі сигналу. Ця функція може бути корисною для передачі значення частоти на самописець, в системи регулювання чи в системи диспетчеризації.

Основні технічні характеристики:

  • діапазон значень вимірювання частоти від 0,5 до 2500 Гц;

  • діапазон значень виміру часу від 1с до 9999 діб;

  • живлення від універсального джерела живлення 90 ... 264В ~ або 24В;

  • живлення від джерела постійного струму 10,5 ... 30В;

  • діапазон робочих температур від -20 ... 70 ° С.

  • Вихідні елементи Р, К, С, І.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]