Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЦЕОЛОГИЯ ЛЕКЦІЇ знати бездоганно.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
207.87 Кб
Скачать

Програма конкретного соціологічного дослідження.

  1. Категоріальний апарат дослідження

  2. Типи соціологічних досліджень

  3. Структура програми КСД.

  4. Функції та вимоги до програми КСД

  5. Вибірка в соціологічному дослідженні.

  6. Методи соціологічного дослідження

  7. Типи запитань

  8. Різновиди опитувань

  9. Аналіз документів

10. Спостереження як метод збору соціологічної інформації

1. Категоріальний апарат дослідження

Конкретне соціологічне дослідження – система логічно послідових, методологічних методичних та організаційно-технічних процедур. Всі процедури направлені на досягнення єдиної мети (мета КСД), отримати точні об’єктивні дані про соціальні явища або процеси, що вивчаються.

Дослідження вважається закінченим, якщо реалізована відповідне соціальне замовлення, отримане і видане суспільству відповідний цьому замовленню результат.

Слід розрізняти поняття “соціологічне дослідження” та “соціальне дослідження”. Соціальне дослідження більш широке поняття, в порівнянні із першим. Соціологічні дослідження складають ядро більш широких соціальних досліджень. Наприклад, перепис населення є соціальним дослідженням, але в його рамках використовують соціологічні методи збору, обробки інформації.. Це ж саме можна сказати і про дослідження в різних сферах науки (економіка, культура, педагогіка, психологія тощо).

В ході проведення КСД використовуються такі поняття та категорії:

Методологія– це вчення про принципи побудови, форми та методи наукового пізнання і перетворення дійсності.

Метод– в широкому розумінні, - це спосіб побудови і обґрунтування системи знання. В соціології і якості метода виступають, як загально соціологічні принципи, так і конкретні методи. До конкретних методів можна віднести:

  • математико-статистичні метода,

  • методи збору інформації:

  • опитування

  • спостереження

  • аналіз документів

  • експеримент

Методика соціологічного дослідження – це сума прийомів, яка дозволяє використати той чи інший метод до даної проблеми, з метою накопичення та систематизації емпіричного матеріалу.

Процедура соціологічного дослідження – послідовність всіх пізнавальних та організаційних дій, спосіб організації досліджень.

2. Типи соціологічних досліджень

В залежності від мети соціологічні дослідження можуть носити

– теоретичний (Мета – глибоке узагальнення нагромадженого матеріалу в галузі соціального життя),

– фундаментальне (Мета – побудова і вдосконалення теорії та методології соціології),

– емпіричний (Мета – приріст, збір фактичного матеріалу і його первинна обробка, включаючи початковий рівень узагальнення),

– прикладний характер (Мета – розробка практичних рекомендацій що вирішення проблемної ситуації в конкретній проблемі).

Дані дослідження відрізняються стосовно мети дослідження. Наприклад, теоретичне соціологічне дослідження направлене на розвиток теорії. Емпіричне, основною метою має збір фактичного матеріалу і його первина обробка та узагальнення.

За типом логічних завдань:

  • монографічні

  • порівняльні

  • панельні

Монографічне дослідження– це дослідження, яке направлене на вивчення якого-небудь соціального явища, або процесу на одному об’єкті який взяти в якості представника цілого класу подібних об’єктів (сім’я, село, місто тощо).

Порівняльний тип– це дослідження в якому в якості основного прийому використовується порівняння інформації, що отримана:

  • в різні періоди історичного розвитку

  • в різних соціальних підсистемах (соціальні інститути, групи, населення, території)

  • різними авторами або дослідницькими колективами

  • різними методами збору або виміру даних

Панельне дослідження – в даному випадку вивчається зміни в часі одних і тих же об’єктів, які належать до деякої сукупності. Наприклад, якщо перший раз проводиться опитування школярів 11 класів, ми зобов’язані знайти цих, тепер вже колишніх школярів і опитати їх знову.

За строками проведення:

  • поглиблене

  • регулярне

  • зондажне

  • експрес-опитування

Поглиблене– використовується для дослідження маловивчених проблем, пов’язане з розробкою нової теорії, орієнтоване на розробку сукупності практичних рекомендацій. Це комплексне багаторівневе дослідження процесів та явищ. При проведенні використовується декілька методик. Вибірка – більше 3 тис.

Регулярне– проводиться по більш вузькому спектру науково-практичних проблем. Мета – конкретизація та поглиблення існуючого матеріалу (наукових розробок, емпіричного матеріалу). Основні методи збору: опитування та аналіз документів. Вибірка3000 респондентів. Опитування проводиться по одній методиці.

Зондажне(розвідувальне, пілотажне) – досить близьке з 4-м типом експрес-опитуванням. Їх мета – оцінка конкретного стану громадської думки. Основні прийоми збору інформації: анкетування, інтерв’ю. В ході дослідження використовується попередній накопичений досвід. Об’єм вибірки до 2 тисяч.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]