Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соц. досл.1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
363.52 Кб
Скачать

Практична робота №1

(перший етап дослідження)

ТЕМА: Розробка методологічного розділу програми конкретного соціологічного дослідження (КСД).

МЕТА: Зробити аналітичний аналіз проблеми, визначити основні проблемні ситуації з теми дослідження.

ЗАВДАННЯ:

  • розкрити сутність проблему дослідження;

  • показати ступінь актуальності даної проблеми в сьогоденні;

  • показати ступінь вивчення та розробки проблеми (які соціологічні дослідження проводились раніше);

  • визначити проблемну ситуацію в даній проблемі.

Хід роботи

В ході роботи необхідно знайти і подати теоретичний матеріал, в якому буде описана сутність досліджуваної проблеми (як вона виглядає, які існують підпроблеми даної проблеми тощо), актуальність проблеми на даний момент часу для українського суспільства загалом та для студентської молоді зокрема, навести статистичну інформацію про результати вже проведених соціологічних досліджень за даної темою та визначити проблемну ситуацію, показавши суперечність між реальним станом проблеми на необхідністю її вирішення.

Теоретичні відомості

Серед методичних документів, які розробляються в ході дослідження найважливіше місце займає програма конкретного соціального дослідження (КСД).

Програма КСД – викладання його мети та загальної концепції, вихідних гіпотез разом з логічною послідовністю операцій для їх перевірки. Програма є паспортом, візитною карткою СД. Існує думка, що від того, наскільки правильно буде складена програма, залежить якість самого дослідження.

Структура програми ксд

І Розділ “Методологічний”

  1. Уточнення проблеми, обґрунтування проблемної ситуації;

  2. Уточнення об’єкту та предмету дослідження;

  3. Уточнення мети та завдань;

  4. Логічний аналіз понять;

  5. Попередній системний аналіз об’єкту;

  6. Формування основних робочих гіпотез.

ІІ Розділ “Процедурний”

        1. Стратегічний або принциповий план КСД;

        2. Програмні вимоги або обгрунтування вибірки;

        3. Нарис процедури дослідження;

        4. Робочий план дослідження.

Проблемна ситуація – це протиріччя між потребами розв’язання проблеми та її сучасним станом.

Необхідно зазначити, що будь-яка проблема може містити в собі декілька проблемних ситуацій. Визначаючи проблемну ситуацію, дослідник показує напрям самого дослідження.

Необхідно розрізняти соціальні та наукові проблеми.

Соціальні проблеми – це соціальне, життєве протиріччя, яке потребує ціленаправлених для їх усунення дій.

Наукове протиріччя – це стан “знання про незнання”. В науковій проблемі фіксується протиріччя між знаннями про потреби суспільства з однієї сторони і незнанням шляхів та засобів реалізації дій для досягнення цих потреб з другого боку.

Шляхи формування авторитету керівника

Вплив - це використання конкретних засобів, за допомогою яких одна особа вносить зміна в поведінку, відношення і т.д. іншої особи. Засоби можуть бути самі різноманітні: від прохання, висловлене пошепки на вухо, до приставленого до горла ножа; від висловлення ідей до насильства.

Керівник повинен представляти ефект свого впливу на поведінку майбутнього виконавця. У результаті керівник і виконавець засвоюють схожу або несхожих манеру поведінки на майбутнє.

Здоровий глузд підказує, що для того щоб мати впливом необхідно мати можливість тримати під своїм контролем що-небудь, що має значення для виконавця. Те, що створює його залежність від вас і змушує його діяти так, як бажаєте ви. Це «щось» - основні потреби виконавця.

Вплив грунтується на зверненні до активних потреб виконавця.

Ніхто не може впливати на людей в будь-яких ситуаціях. Вплив залежить від конкретної ситуації, від здібностей керівника, а також від тієї особи, на яку виявляється вплив. Керівник залежить від свого безпосереднього начальника, від підлеглих і колег. Без сприяння цих людей, що представляють собою частину навколишнього середовища керівника, він не може впливати і здійснювати свої функції.

Керівник повинен впливати на підлеглих таким способом, який спонукає їх до дії, до фактичного праці, до підпорядкування, необхідному для досягнення цілей фірми. Для того, щоб вплив був дієвим, керівник повинен усвідомити інтереси фірми і свої рольові можливості, проявити волю і використовувати владу. Щоб впливати, обов'язково має основу впливу - владу.

Влада - це здатність впливати на поведінку інших людей, можливість надавати вплив на їх діяльність за допомогою якого-небудь засобу: волі, примусу, заохочення, навіювання, інтриги і т.д.

Зазвичай керівник має владу над підлеглими, тому що вони залежать від нього в таких питаннях, як зміст робочого завдання, підвищення зарплати, підвищення на посаді і т.д. Однак у деяких випадках підлеглі мають владу над керівником, бо він залежить від них в таких питаннях, як співробітництво, отримання достовірної інформації і т.д.

Успішний керівник завжди буде дотримувати баланс влади над підлеглими і своєї залежності від них. Здійснюючи владу, він буде дбати про реалізацію групових цілей, про допомогу групі в засобах їх досягнення.