Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_inzhenernoyi_grafiki.doc
Скачиваний:
347
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
11.17 Mб
Скачать

6.8 Перетин поверхонь

У задачах конструювання складних форм машинобудівних виробів або інженерних конструкцій виникає необхідність у побудові ліній перетину простих форм, які утворюють ці складні форми. Лінію, яка утворюється як множина спільних точок двох поверхонь, що перетинаються, називають лінією перетину поверхонь.

Для побудови точок лінії взаємного перетину двох поверхонь застосовують два способи: перетворення проекцій та допоміжних перерізів.

6.8.1 Метод допоміжних січних площин

Для побудови лінії перетину двох поверхонь використовують допоміжні січні площини окремого положення. Цей метод застосовують у тому випадку, коли фігура перерізу буде мати просту для побудови лінію (коло або пряму лінію). На рисунку 6.16 показано приклад перетину двох кривих поверхонь – циліндра і півсфери. Допоміжні січні площини , , проводять паралельно П1. На поверхні півсфери отримують кола, а на поверхні циліндра – прямокутники. На перетині кіл і прямокутників визначають точки, які належать лінії перетину двох поверхонь.

Рисунок 6.16

6.8.2 Перетин поверхонь, що мають спільну вісь обертання

Дві поверхні обертання називаються співвісними, якщо вони мають спільну вісь обертання. Якщо центр сфери лежить на осі обертання будь якої поверхні, така пара поверхонь також називається співвісною. Дві співвісні поверхні завжди перетинаються по колу (рис. 6.17). Якщо сфера перетинається з будь-якою поверхнею обертання і центр сфери знаходиться на осі обертання цієї поверхні, то лінією перетину цих поверхонь є коло.

У перетині утворюється стільки кіл, скільки разів обрис сфери перетинається з обрисом поверхні обертання. Якщо вісь поверхні обертання паралельна або перпендикулярна до неї, то ці кола проекціюються (відображаються) на площину проекцій як прямі лінії.

Рисунок 6.17

      1. Метод концентричних сфер

Для побудови лінії перетину двох кривих поверхонь використовують метод концентричних сфер, якщо виконуються такі умови:

  • обидві поверхні повинні бути поверхнями обертання;

  • осі обертання обох поверхонь повинні перетинатися;

  • їхня спільна площина симетрії повинна бути паралельна до однієї з площин проекцій.

На рисунку 6.18 наведено приклад, де перетинаються дві циліндричні поверхні обертання. Для такого випадку усі три умови виконуються. Лінію перетину поверхонь будують за таким алгоритмом. Спочатку там, де перетинаються контурні лінії обох поверхонь, визначаються опорні точки А і В. Контурні лінії утворені фронтальною площиною симетрії. Далі визначають діапазон сфер-посередників, які можна використовувати для побудови поточних точок лінії перетину. Визначають сфери з мінімальним радіусом Rmin і максимальним радіусом Rmax. Сфера з мінімальним радіусом Rmin повинна вписуватися в ту поверхню, яка більша. Сфера з радіусом Rmax дорівнює відстані від точки перетину осей обертання О2 до найвіддаленішої опорної точки В2. Поточні точки 1-5 лінії перетину визначають там, де перетинаються кола на циліндричних поверхнях. Ці кола є лініями перетину концентричних сфер-посередників з циліндричними поверхнями, що перетинаються. На П2 кола відображаються в прямі лінії. Побудовані точки з’єднують і отримують лінію перетину циліндричних поверхонь, що перетинаються.

Рисунок 6.18