Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольн фінансовий аналіз / контрольн фінансовий аналіз.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
05.08.2013
Размер:
567.81 Кб
Скачать

6. Аналіз фінансової стійкості

Аналіз фінансової стійкості підприємства – одна з найважливіших характеристик його діяльності та фінансово-економічного добробуту. Вона характеризує результат його поточного, інвестаційного та фінансового розвитку, містить необхідну інформацію для інвесторів, а також відображає здатність підприємства відповідати за свої борги й зобов`язання і нарощувати економічний потенціал. В ринковій економіці фінансова стійкість виступає головною умовою життєдіяльності і основою стабільності стану підприємства. Фінансова стійкість характеризує ступінь фінансової незалежності підприємства щодо володіння своїм майном і його використанням.

Фінансова стійкість відображає постійне стабільне перешищення доходів над витратами, вільне маневрування грошовими коштами підприємства, здатність шляхом ефективного їх використання забеспечити безперервний процес виробництва і реалізації продукції, а також затрати на його розширення і оновлення. Тобто, фінансова стійкість – це такий стан фінансових ресурсів, при якому підприємство, вільно маневруючи грошовими коштами, здатне шляхом ефективного їх використання забеспечити безперервний процес виробничо-торгівельної діяльності, а також затрати на його розширення і оновлення.

Недостатня фінансова стійкість може призвести до неплатоспроможності підприємства і відсутності у нього коштів для розвитку виробництва і взагалі діяльності господарюючого суб`єкта. Надлишкова фінансова стійкість також негативно впливає на виробничо-господарську діяльність, оскільки виступає гальмом її розвитку, збільшуючи затрати підприємства надлишковими запасами і резервами.

Значення і сутність фінансової стійкості яскраво відображається в її показниках. Розрізняють абсолютні і відносні показники фінансової стійкості. До абсолютних показників фінансової стійкості відносять такі групи показників:

А) які характеризують джерела формування запасів і затарт, що відображають різний ступінь охоплення різних видів джерел:

  1. наявність власних оборотних коштів. Він характеризує чистий оборотний капітал. Наявність власних оборотних коштів за формою балансу розраховується як різниця між оборотними активами та поточними зобов`язаннями, тобто від підсумку розділу 2 активу балансу(2р. АБ) треба відняти підсумок розділу 4пасиву балансу(4р. ПБ)

Кво = 2р. АБ – 4р. ПБ

на початок звітного періоду Кво = 38647,2 – 69902,2 = -31255 (тис. грн.)

на кінець звітного періоду Кво = 37443,6-51581,8 = -14138,2 (тис.грн.)

Отже, за звітний період в результаті збільшення суми оборотних активів підприємства та зменшення кредиторської заборгованості спостерігається збільшення суми наявності власних оборотних коштів на 17116,8 тис.грн., що свідчить про збільшення власних оборотних коштів та деяке покращення фінансової стійкості. Але все ще на підприємстві спостерігається неможливість швидкого акумулювання оборотних коштів, про що свідчить від`ємне значення суми власних оборотних коштів (-14138,2 тис. грн.)

  1. наявність власних і довгострокових позикових джерел формування запасів і затрат. Отримується шляхом додавання до власних оборотних коштів величини довгострокових пасивів:

Квдп = Кво +3р.ПБ

На початок звітного періоду Квдп = -31255+11549,8 = -19705,2 (тис. грн.)

На кінець звітного періоду Квдп = -14138,2 + 10064 = -4074,2 (тис. грн.)

Наявність власних і довгострокових позикових джерел також є недостатньою для фінансування діяльності підприємства як на початок, так і на кінець звітного періоду.

  1. загальна величина основних джерел формування запасів і затрат. Розраховується додаванням до власних і довгострокових позикових джерел формування запасів і затрат суми короткострокових кредитів і позикових коштів:

Кзаг = Квдп + К кпк,

На початок звітного періоду Кзаг = -19705,2 + 17128=-2577,2 (тис.грн.)

На кінець звітного періоду К заг = -4074,2 + 11864,2 = 7790 (тис.грн.)