Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольн фінансовий аналіз / контрольн фінансовий аналіз.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
05.08.2013
Размер:
567.81 Кб
Скачать

5.Аналіз ліквідності та платоспроможності

В ринкових умовах господарювання ліквідність та платоспроможність підприємств вважається однією з найважливіших характеристик їх діяльності. Вона визначає на тільки співвідношення підприємств з партнерами, суб`єктами фінансового ринку, державою, а й його успішне функціонування чи банкрутство. Результати аналізу ліквідності та платоспроможності цікавлять перш за все кредиторів підприємства, оскільки це дає відповідь на питання про його здатність погасити свої зобов`язання.

Платоспроможність – це можливість підприємства наявними грошовими ресурсами своєчасно погасити свої строкові зобов`язання. При дослідженні поточної платоспроможності порівнюються суми платіжних засобів підприємства зі строковими зобов`язаннями. До платіжних засобів підприємства зі строковими зобов`язаннями. До платіжних засобів відносяться: грошові кошти, короткострокові цінні папери та частина дебіторської заборгованості щодо якої є впевненість у надходженні. До складу строкових зобов`язань включаються поточні пасиви, короткострокові кредити банків, кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги, бюджету тощо.

Перевищення платіжних засобів над строковими зобов`язаннями свідчить про платоспроможность підприємства. Для проведення такого розрахунку використовується бухгалтерський баланс. Неплатоспроможність підприємства можна визначити і візуально: відсутність грошей на розрахунковому та інших рахунках в банку, наявність прострочених кредитів банку, позик, заборгованості фінансовим органам, тривале порушення термінів виплати заробітної плати тощо.

Ліквідність – це здатність підприємства розраховувати за своїми поточними зобов`язаннями шляхом перетворення активів на гроші. Ліквідність розглідають з двох позицій:

  1. як час, необхідний для продажу активу;

  2. як суму, одержану від продажу активу.

Тому, ліквідність – це здатність підприємства перетворювати свої активи в гроші для покриття своїх необхідних платежів в міру настання їх строків та швидкість здійснення цього.

Отже, поняття платоспроможності та ліквідності підприємства дуже близькі.

Підприємство, поточний капітал якого складається переважно із грошових коштів, короткострокової дебіторської заборгованості, як правило, вважається більш ліквідним, ніж підприємство, поточні активи якого складаються переважно із запасів.

Основне завдання аналізу ліквідності балансу – перевірити здатність підприємства розрахуватися за зобов`язаннями власним майном у визначені періоди часу. Ліквідність балансу визначається ступенем покриття зобов`язань підприємства його активами, термін перетворення яких у кошти відповідає терміну погашення зобов`язаннь. Чим швидше той чи інший вид активу може набрати грошової форми, тим вища його ліквідність. Абсолютну ліквідність мають грошові кошти.

Аналіз ліквідності балансу полягає у порівнянні статей активу зі статтями пасиву. У бухгалтерському балансі в активі засоби підприємства групуються за ступенем зростання їх ліквідності, в пасиві зобов`язання розміщені у міру срочення термінів їх погашення. Якщо при такому порівнянні активів вистачає, то баланс ліквідний і підприємство платоспроможне, і навпаки.

Аналіз ліквідності балансу можна оформляти спеціальною таблицею5.1

Актив

На початок періоду

На кінець періоду

Пасив

На початок періоду

На кінець періоду

Платіжний надлишок або нестача

На початок періоду

На кінець періоду

1. Найбільш ліквідні активи

1680,00

1262,80

1. Найбільш строкові зобов`язання

53902,20

40277,80

52222,20

39015,00

2. Активи, що швидко реалізуються

237111,00

20079,60

2. Короткострокові пасиви

16000,00

11300,00

-221111,00

-8779,60

3. Активи, що повільно реалізуються

13256,20

16101,20

3. Довгострокові пасиви

11549,80

10064,00

-1706,40

-6037,20

4. Активи, що важко реалізуються

107699,20

97551,40

4. Постійні пасиви

67672,40

71651,20

-40026,80

-25900,20

Таблиця 5.1” Аналіз ліквідності”

Ліквідність балансу ВАТ “Паралель” порушена. На початок і на кінець року найбільш строкові зобов`язання значно перевищували суму найбільш ліквідних активів. Тобто підприємство не є абсолютно ліквідним. Позитивним є те, що швидко реалізовані активи та повільно реалізовані активи перевищують суму короткострокових пасивів та довгострокових пасивів відповідно як на початок, так і на кінець року, тобто по даним позиціям баланс підприємства є ліквідним. Також активи, що важко реалізуються, значно менше суми постійних пасивів, що є також позитивним моментом.

При аналізі ліквідності підприємства використовуються такі відносні показники:

  • коефіцієнт абсолютної ліквідності. Визначається відношенням найбільш ліквідних активів до поточних зобов`язань підприємства:

А1

Кал =

П1+П2

Цей коефіцієнт є найбільш жорстким критерієм платоспроможності та ліквідності підприємства і показує, яку частину короткострокової заборгованості воно може погасити в поточний момант або найближчим часом.

  • Коефіцієнт швидкої ліквідності. Обчислюється відношенням суми грошових коштів, короткострокових фінансових вкладень і дебіторської заборгованості до поточних зобов`язань:

А1+А2

Кшл =

П1+П2

Коефіцієнт швидкої ліквідності допомагає оцінити можливість погашення підприємтсвом короткострокових зобов`язань у випадку його критичного стану.

  • Коефіцієнт поточної ліквідності. Він розраховується відношенням поточних активів до поточних зобов`язань:

А1+А2+А3

Кпл =

П1+П2

Він вимірює загальнуліквідність і показує, якою мірою поточні зобов`язання забеспечуються поточними активами, тобто скільки грошових одиниць поточних активів припадає на одну грошову одиницю поточних зобов`язань.

  • Коефіцієнт критичної ліквідності. Розраховується як відношення поточних активів за мінусом виробничих запасів і затрат до поточних пасивів:

А1+А2+А3-ВЗ-З

Кпл =

П1+П2

Аналіз показників ліквідності приведемо в таблиці 5.2

Показник

На початок періоду

На кінець періоду

Відхилення

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

0,012

0,024

0,012

Коефіцієнт швидкої ліквідності

0,36

0,41

0,05

Коефіцієнт покриття

0,55

0,73

0,18

Коефіцієнт критичної ліквідності

0,36

0,41

0,05

Всі показники мають позитивну динаміку підвищення, що свідчить про підвищення рівня ліквідності заводу.