Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
упр.перс контрольная / упр.перс контрольная.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
05.08.2013
Размер:
113.66 Кб
Скачать

Надомна праця

Надомниками вважаються особи, які уклали трудовий договір із підприємством про виконання роботи вдома з матеріалів та з використанням знарядь і засобів праці, що виділяються підприємством або придатних за рахунок коштів цього підприємства. Власник або уповноважений ним орган можуть дозволяти надомникам виготовлення власних матеріалів і з використанням власних механізмів та інструментів. Виконання обумовлених договором (завданням) робіт може провадитися за участю членів сім’ї надомника.

Переважно право на укладання трудового договору про роботу вдома надається: жінкам, які мають дітей віком до 15 років; інвалідам і пенсіонерам (незалежно від виду призначеної пенсії); особам, які досягли пенсійного віку, але здійснюють догляд за інвалідами або членами сім’ї, котрі хворіють протягом тривалого часу і за станом здоров’я потребують догляду; особам, зайнятим на роботах із сезонним характером виробництва (в міжсезонний період), а також тим, хто навчається на стаціонарі.

Понаднормові роботи

Понаднормовими вважається роботи понад установлену тривалість робочого дня (ст. 52 і 53 КЗпП України). Понаднормовими визнаються тільки ті роботи, що велися з відома власника або уповноваженого ним органу.

Якщо така робота виконується працівником без відома власника або уповноваженого ним органу з власної ініціативи, то вона не вважається понаднормовою і відповідно оплаті не підлягає.

При ведені підсумованого обліку робочого часу понаднормовою вважається робота понад норму тривалості робочого часу за обліковий період (тиждень, місяць, квартал, рік).

Власник або уповноважений ним орган можуть застосовувати понаднормові роботи тільки у виняткових випадках з обов’язкової згоди профспілкового органу (ст. 64 КЗпП України). Оскільки випадки застосування понаднормових робіт є винятковим, не допускається їхнє санкціонування на тривалий період. Понаднормові роботи можуть застосовуватися:

  • при проведенні робіт, необхідних для безпеки країни, а також для запобігання стихійному лихові, виробничий аварії та при негайному усуненні їхніх наслідків;

  • при проведенні суспільного необхідних робіт із водопостачання, газопостачання, опалення, освітлення, каналізації, транспорту, зв’язку, для ліквідації випадкових або несподіваних обставин, що порушують їхнє правильне функціонування;

  • при необхідності закінчення початої роботи, що внаслідок непередбачених обставин або випадкової затримки, викликаних дотриманням технічних умов виробництва, не могла бути закінчена в нормальний робочий час, і коли припинення її може призвести до псування або знищення майна, а також у разі потреби проведення обов’язкового ремонту машин, верстатів або іншого устаткування, несправність яких викликає припинення робіт для значної кількості працівників;

  • при необхідності виконання вантажно-розвантажувальних робіт з метою недопущення чи усунення простою рухомого складу або скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення;

  • для продовження роботи при нез’явленні змінного працівника, коли в роботі не допускається перерв. У цьому разі власник або уповноважений ним орган зобов’язаний негайно вжити заходів для заміни відсутнього працівника (ст. 65 КЗпП України).

Не допускається проведення понаднормових робіт для виконання виробничих завдань, ліквідації втрат робочого часу викликаних простоєм та ін., під приводом виробничої необхідності.

Загальний час понаднормових робіт не може перевищувати для кожного працівника 4 годин протягом 2 днів підряді 120 голин на рік (ст. 65 КЗпП України).

При підсумованому обліку робочого часу понаднормові роботи протягом дня разом із роботою за графіком не може перевищувати 12 голин.

До понаднормових робіт забороняється залучати:

  • вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років;

  • працівників, які не досягли 18 років;

  • працівників, які навчаються в загальноосвітніх школах і професійно-технічних закладах без відриву від виробництва, у дні занять (ст. 65 КЗпП України);

  • інвалідів;

  • хворих на туберкульоз;

  • працівників, які навчаються без відриву від виробництва в навчальних закладах ІІ – ІV рівнів акредитації, у період їхньої виробничої практики.

Залучення працівників до понаднормових робіт компенсування підвищеною оплатою. Компенсування відгулу не допускається.

ВИСНОВОК

При виконанні роботи було розглянуто нормальну, скорочену та ненормовану тривалість робочого часу, особливості регулювання тривалості робочого часу. Розглянуто нормативи та нормативні документи, які визначають право на надання права працювати неповного робочий час, ненормований робочий день а також можливість надомної роботи. В ході виконання роботи було розглянуто застосування понаднормової роботи, та нормативи її застосування.