Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
культура давня+трипылля.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
38.82 Кб
Скачать

Матеріальна та духовна культура трипільців

Трипільська культура- одна з найяскравіших явищ первісного світу. Це перша з відомих культур землеробів та гончарів, із якої почалась історія України. Загадкова трипільська культура народжена за декілька тисячоліть до нашої ери, стала для України великим збагаченням. Трипілля- це не давня культура на зразок єгипетської, проте це масиви територіальних розкопок, житла, одяг, прикраси, глиняні вироби, які доповнюють історію калористикою.

Загалом виділяють три основні періоди у розвитку трипільської культури: ранній, середній, пізній. З останні роки українські археологи звернули особливу увагу на локальні різниці в матеріальній культурі трипільських пам'яток на окремих територіях та генетичні зв’язки певних культурних угруповувань. Йдеться про те, що трипільська культура навряд чи представляє собою єдине культурне угруповання, а, напевно, є культурно-історичною спільністю землеробських культур. Найраніше кераміка трипільської культури повністю зберегла традиції культури Боян та Докукутені. Уся поверхня посуду вкрита защипами, або врізним орнаментом. У другій половині раннього етапу з'являється посуд з прогладженою орнаментацією. У цей період розміри поселень невеликі- від 1 до 9 га з плануванням по колу або вуличним. Поруч з широким будівництвом землянок та напівземлянок на ранньому етапі були поширені й глинобитні житла. Деякі дослідники навіть вважають, що на ранньому етапі існували двоповерхові будівлі, наприклад на ранньотрипільському поселенні біля Олександрівки на півночі Одещини. Певного розвитку набула місцева металообробка міді. На поселеннях знайдено мідні шила , рибальські гачки, різні прикраси. Відомі й великі вироби з міді- клиноподібні та провушні сокири-тесла.

На середньому етапі розвитку відбувається подальше ускладнення матеріальної культури трипільських племен у зв’язку з прогресом господарського розвитку, посиленням торговельних відносин із сусідами, у тому числі й степовими племенами Північного Причорномор’я. Головним визначником пам'яток середнього етапу Трипілля є керамічні комплекси, які різняться від ранньотрипільських наявністю в них розписаного фарбами посуду , хоч застосовувався і поглиблений орнамент. Останній найдовше зберігається в локальних групах трипільських племен східного ареалу.

На середньому етапі з'являється досить численна кількість локальних груп трипільських племен, матеріальна культура яких помітно відрізняється одна від одної.

. Деякі поселення укріплені ровами та валами, що свідчить про неспокійні стосунки між окремими общинами. Знаряддя праці, як і на ранньому етапі, виготовляються переважно з кременю, кісток тварин так дерев На поселеннях виявлено значний за кількістю реманент з кісток свійських та диких тварин, серед яких є шила, штампи для прикрашення посуду, ножі землекопалки, мотички. Значно розширився асортимент виробів з міді, в якому, крім прикрас, збільшується кількість знарядь праці, особливо таких, як шило, рибальські гачки, клиноподібні сокири, тесла, тощо.