Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Desktop_7 / drozd_origami.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
6.48 Mб
Скачать

Основна частина

Яскрава і захоплююча історія виникнення мистецтва орігамі.

Батьківщина орігамі – Японія. Мистецтво складання з паперу зародилося в цій країні багато століть назад. У далекій старовині орігамі мало релігійне призначення, було храмовим мистецтвом. Виготовлення яскравих фігурок являлося священною ритуальною дією. Ними прикрашали статую богині милосердя Каннон, щоб задобрити її й попросити заступництва.

Японці бачили містичний зв‘язок між релігійними ритуалами та виробами зі складеного паперу. Адже ори означає складений, а Ками – папір і бог одночасно.

Втративши з часом своє ритуальне призначення, орігамі вийшло за межі храмів і досягло імператорського двору. Вміння складати із паперу вважали у придворних однією з ознак доброї освіти й вишуканих манер. Фігурки орігамі служили гербом та печаткою у деяких знатних сім‘ях. У ті часи папір був матеріалом рідкісним і дорогим. Лише з часом орігамі стало надбанням кожного японця, прикрасою японського побуту, карнавалів, народних свят.

У другій половині дев‘ятнадцятого століття мистецтво орігамі перетнуло межу Японії. В країнах Європи почали знайомитися з класичними фігурками, виконаними у техніці орігамі.

На початку двадцятого століття уряд Японії став створювати сітку дитячих садків за західно-європейським зразком. В основу нової системи виховання були покладені ідеї видатного німецького педагога Ф. Фребеля, творця перших дитячих садків, який рекомендував займатися з дітьми складанням із паперу. Мистецтво орігамі виявилося тут дуже доречним.

Бурхливий розвиток орігамі розпочався тільки після другої світової війни, головним чином завдяки зусиллям всесвітньо відомого майстра Акіри Йошизави. Він створив єдину універсальну систему позначок, за допомогою яких можна записати схему складання будь-якої фігурки.

МАТЕРІАЛИ та ІНСТРУМЕНТИ для виготовлення орігамі.

1.Папір.

Для орігамі краще брати такий папір, який після складання не створює тріщин. Папір повинен бути чистий, незім‘ятий. Треба звертати увагу на колір паперу, з якого буде складений той чи інший виріб. Це дуже важливо. Колір повинен, з однієї сторони конкретизувати образ предмета (зелений-жаба, ялинка; помаранчевий-білка, лисиця та ін.) і, з другої сторони, представляти можливість використовувати усю палітру кольорів (квіти, птахи, та ін.).

2.Ножиці.

Бажано мати ножиці із закругленими кінцями й розробленими важелями. По довжині ножиці можуть бути різними. При використовуванні ножиців треба пам‘ятати про техніку безпеки.

3.Клей.

Для деяких виробів потрібен клей. Краще за все використовувати клей ПВА. Крім нього можна використовувати шпалерний клей, мучний та крохмальний клейстер.

4.Пензлики.

Слід приготувати пензлики різних розмірів. Після завершення роботи необхідно ретельно промити пензлики водою й просушити. Зберігати пензлики краще за все у вертикальному положенні, ворсом вгору.

5.Кольорові олівці та фломастери.

Деякі вироби після складання необхідно прикрасити : намалювати очі, ніс у фігурок тварин; розмалювати кошики та ін. Особливо стануть у пригоді олівці та фломастери, якщо фігурка виготовлена з паперу білого кольору.

ПРАВИЛА ВИКОРИСТАННЯ МАТЕРІАЛІВ.

1.Не розкидати інструменти.

2.Ножиці передавати за зімкнуті леза.

3.Класти пензлик на підставку.

4.Користуватися серветкою при склеюванні.

5.Обрізки паперу прибирати у спеціальну коробочку.

6.Вимити пензлик після роботи, просушити його.

7.Скласти матеріали та інструменти на місце.

8.Прибрати робоче місце.

ТЕРМІНИ, що використовуються при виготовленні орігамі та УМОВНІ ПОЗНАЧКИ, БАЗОВІ ФОРМИ.

Навчившись конструювати іграшку, дитина може легко показати, як її складати. А ось описати словами, як вона це робить, дитині важко. Тому дуже важливо навчити його промовляти свої дії, використовуючи при цьому спеціальну термінологію :

Верхня сторона лівий верхній кут

Нижня сторона правий верхній кут

Права сторона нижній правий кут

Ліва сторона нижній лівий кут

Розкритий кут «глухий» (нерозкритий) кут

Розкрита сторона «глуха» (нерозкрита) сторона

Центр заготівлі

Діагональ (лінія, яка з‘єднує протилежні кути)

Умовні позначки, що використовуються в орігамі приведені у

«Додатку № 1».

В основі будь-якого виробу лежить конкретна заготівля – базова форма. Кожна форма має свою назву. Вміння складати базові форми дозволить дитині швидше зорієнтуватися у виготовленні будь-якої фігурки та освоїти прийоми її конструювання. Дітям 5-6 років пропонуються вироби, складення яких відбувається на основі наступних базових форм : трикутник, конверт, повітряний змій, подвійний трикутник, подвійний квадрат

(див. «Додаток № 2»).

Слід зазначити, що дітям 5 років поняття базова форма не дається.

Конструювання з паперу представляє для дошкільнят деякі труднощі, бо папір – плаский матеріал – треба перевести в об‘ємні форми .Тому з самого початку треба навчити дітей простим прийомам складання.

Шляхом складання паперу по типу орігамі можна одержати різноманітні вироби тварин, птахів , квітів, предметів. Для досягнення найбільшої виразності виробів слід експериментувати із кольором та розміром квадратів. Однак слід пам‘ятати, що на якість виробу впливає не тільки вибір заготівлі, й, в першу чергу, ретельність точність та акуратність складання згладжування згинів. Тому перш за все треба навчити дітей прийомам складання квадрата.

Вироби для дітей 5 років засновані на одній базовій формі – трикутнику. Діти в 6 років опановують прийоми складання на основі кількох базових форм: трикутник, подвійний трикутник, конверт, повітряний змій, подвійний квадрат.

Дуже важко навчити дітей складати базові форми. Вміння їх складати – запорука успіху у досягненні результату. Навчання складанню базових форм краще проводити індивідуально, а щоб бути упевненим в тому, що дитина навчилася їх складати.

Перш ніж приступити до виготовлення виробу, прочитайте з дітьми вірш, казку, оповідання. Слухаючи читання книги, дитина уявляє собі події, що відбуваються з літературним героєм, у неї виникають переживання з приводу того чи іншого вчинку героя. Своє відношення до прочитаного дитина може вимовити словами, передати через малюнок, аплікацію, конструювання.

МЕТА теми :

- дати елементарні геометричні знання, закласти основи для розуміння різних конструкцій предметів;

- навчити дітей визначати послідовність операцій при виготовленні того або іншого виробу.

ЗАВДАННЯ теми :

1.Навчальні :

- знайомство дітей з основними геометричними поняттями і базовими формами орігамі;

- формування уміння слідувати усним інструкціям, читати і замальовувати схеми виробів;

- навчання різним прийомам роботи з папером.

2.Розвиваючі :

- розвиток уваги, пам‘яті, логічного і абстрактного мислення, просторової уяви;

- розвиток дрібної моторики рук і окоміру;

- розвиток художнього смаку, творчих здібностей і фантазії дітей.

3.Виховні :

- виховання інтересу до мистецтва орігамі;

- розширення комунікативних здібностей дітей;

- формування культури праці.

У програмі гуртка матеріал викладений згідно з віком дитини. Для кожного віку пропонується декілька занять з урахуванням міри складності. Перш ніж перейти від одного виробу до іншого, необхідно переконатися, чи добре дитина оволоділа тим чи іншим прийомом складання, чи навчилася складати іграшку від початку до кінця самостійно.

Для занять у групі дітей п‘яти років відводиться одна година двічі на тиждень.

Характеризуючи дітей цього віку можна сказати, що вони можуть зберігати доволі довгий час постійну позу за столом, рухи в них вже гнучкі та точні.

Нервова система дітей 5 років ще не сформована и це проявляється у слабкій їх зосередженості, деякої неврівноваженості.

Значні зміни відбуваються у розвитку опорно-рухової системи дитини. Згідно із спеціальними даними, окостеніння опорно-рухової системи дитини спостерігається упродовж всього дошкільного віку. К 5 рокам залишаються хрящовими тільки частини суглобів рук та ніг.

Ще не сформована та не повністю розвинута тканина тулуба, а також рук не дозволяє п‘ятирічній дитині легко виконувати дрібні та точні рухи, плетіння, складання. Такі заняття для дитини – велика праця. Постійно займатися цими видами діяльності шкідливо та небезпечно. Однак ці заняття дуже корисні саме для розвитку дрібних та точних рухів рук, для спільної координації в роботі ока та руки. Виконуючі різноманітні дії, такі, як вирізування, розмальовування, складання з паперу, дитина тренує свою руку та привчається точно координувати її роботу з роботою ока. Така координація зору та рухів є необхідною умовою подальшого успішного виконання будь-яких дій. Коли дія контролюється зором, вона досягає високої якості. Ось чому важливо та необхідно займатися з дитиною саме такими видами діяльності, серед яких головне місце займає орігамі (План-конспект заняття з теми «Орігамі» для дітей 5 років див. у «Додатку № 3».

У дітей 6 років руки не тільки більш сильні, але й значно спритніші. Координація, точність рухів швидко збільшуються. Більшість рухів і дій дитини стають підконтрольними його свідомості. Шестирічні діти аналізують запропоновані їм предмети, виділяють загальні для них ознаки та знаходять індивідуальні характеристики.

Будь-яка праця будується на аналізі-синтезі, а саме ділення цілого на частини, елементи та знаходження зв‘язків між ними, що і призводить до більш поглибленого розуміння цілого. Цьому процесу дітей треба вчити, щоб вони вміли користуватися кожним прийомом у визначених випадках. Також у цьому віці ще дуже велике значення має зацікавленість для запам‘ятовування потрібного матеріалу.

Характеристика дитини 6 років свідчить про її збільшені можливості по зрівнянню з дитиною 5 років. Наприклад, якщо виріб «Ялинка» подається п‘ятирічним дітям на основі базової форми «трикутник», то шестирічним – «подвійний трикутник» (див. «Додаток № 4, «Додаток № 5).

Соседние файлы в папке Desktop_7