Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Desktop_7 / Мистецтво оригамі

.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
46.59 Кб
Скачать

Мистецтво оригамі

29 Червня 2012, 17:40

Мистецтво оригамі

Авторський розвивальний урок учасника І Всеукраїнського конкурсу "Творчий вчитель - обдарований учень".

Цілі: збагачення емоційно-естетичного досвіду дітей, формування потреби у творчій самореалізації та духовно-естетичному самовдосконаленні; формування поваги до культурної спадщини країн світу.

Завдання: познайомити дітей з історією виникнення оригамі; ознайомити з технікою оригамі; вчитися виготовляти іграшку "кусудама".

Обладнання:

для вчителя: зразки дитячих робіт (аплікація, пап'є-маше, витинанка, мозаїка, рухома іграшка), зразки оригамі, книжка, частини іграшки "кусудама", клей, степлер, ялинка, правила роботи в групах, магнітофон, умовні позначення, порядок та схема виконання роботи.

для учнів: технологічні картки, клей, кольоровий папір.

Методи і прийоми: розповідь, демонстрація, бесіда, робота в групах.

Тип уроку: урок формування й удосконалення навичок та вмінь.

Клас: 6 клас.

Хід уроку:

Організаційна частина.

Добрий день, діти! Давайте подивимось один одному в очі і щиро, від усього серця, побажаємо доброго дня всім присутнім.

Сідайте, будь-ласка. Перевірте готовність ваших робочих місць.

Актуалізація опорних знань.

- А зараз закрийте очки. Сядьте зручно. Я буду читати вам вірш, а ви спробуйте уявити те, про що я буду говорити, (звучить музика. Читаю вірш).

Змерзлим груддям скрізь і всюди

Вкрилось поле і шляхи.

- Це вже грудень,- кажуть люди

І вдягають кожухи.

І дерева в білий іній

Вбрались. Наче в кожушок.

Річка спить у кризі синій,

І замовкнув спів пташок.

Хуртовина знов гуляє,

Знову віє сніговій,

Грудень місяць рік кінчає,

виступає рік новий!

Відкривайте очки. Хто розповість, що ж ви уявили? (діти відповідають).

А які асоціації у вас виникають, коли я кажу слова: Дід Мороз, Новий рік, Різдво? (відповіді дітей).

Отже, ви згадали про ялинку. А чи допомагаєте ви прикрашати ялинку вдома? (відповіді дітей).

А які є ялинкові іграшки? (відповіді дітей).

Чи ви робили ялинкові іграшки? Які? (відповіді дітей).

Чи хотіли б ви сьогодні теж навчитись виготовляти різнокольорові іграшки для ялинки і прикрасити ними цю ялинку? (показую на ялинку, яка стоїть на вчительському столі. Діти відповідають).

Подивіться, які вироби з паперу можна виготовляти. (демонструю).

Які з них ви робили? Які не робили? Яким способом ви їх робили? (діти відповідають).

А ці вироби (оригамі) виготовляються не ріжучи папір, а згинаючи його.

Мотивація навчальної діяльності.

Отже, тема нашого уроку "Мистецтво оригамі". (відкриваю на дошці).

Як ви думаєте, які завдання ми можемо виконати на сьогоднішньому уроці? (Якщо можуть діти - відповідають, якщо ні - я допомагаю. Завдання вивішую на дошці. Якщо дошка відкривається, то можна їх завчасно прикріпити з тильної сторони.)

Позайомитися з історією виникнення оригамі.

Ознайомитися з технікою виконання оригамі.

Будемо вчитися виготовляти іграшку "кусудама".

Розповідь вчителя.

Слово "оригамі" на японській мові складають два ієрогліфи. Один з них "ори"- означає "складати", а другий "камі" - означає "папір", з чого й виходить, що мова йде про мистецтво складання паперу.

Історія виникнення оригамі заходить своїм корінням в глибоку давнину і нерозривно пов'язана з появою технології виготовлення самого паперу. Археологи стверджують, що папір був відомий китайцям ще задовго до нашого століття. Під час розкопок вони знаходять матеріали, які відносять до 4-3 віків до нашої ери, які можна розглядати, як папір. Китайці товкли кусочки тутового дерева, розмочені стовбури бамбуку і отримували зовсім новий матеріал - папір.

Багато відкриттів і винаходів, які зроблені в Китаї, були перейняті і отримали свій розвиток в середньовічній Японії. Оригамі в Японії почало розвиток з VIII століття. Вироби з паперу використовувались в священних ритуалах. В основі одного з таких ритуалів, наприклад, було виготовлення невеличких паперових коробочок "санбо", в які клали кусочки риби і овочів, підносячи їх в якості жертвоприношень в храмах. Пізніше оригамі виходить за межі храмів і використовується в імператорському палаці. Записки, складені у вигляді метелика, журавля, квітки, були символами любові, дружби та поваги. В XVII-XVIII ст. оригамі з церемоніального мистецтва перетворилось в популярний спосіб проведення часу.

В давнину відношення японців до світу визначалося релігією, яка обожествляла природу як вцілому, так і в найменших її проявах. Природа для японців - предмет спостереження, її потрібно сприймати цілісно, не спотворюючи своїми почуттями і емоціями, адже філософія дзен розглядає природу як найвищий прояв істини, гармонії і краси. Тому в основу системи навчання оригамі як мистецтва було покладено спостереження за природою.

Старовинне мистецтво складання фігурок з листка паперу -оригамі - мистецтво цілого. Саме це і відрізняє оригамі від аплікації, пап'є-маше і вирізання силуетів, а також від багатьох інших прикладних мистецтв і народних промислів, які будуються на приєднанні і відділенні матеріалу.

Кутки складок, ребра і грані органічно зливаються з листком паперу в виразний лаконічний образ.

Довгий час мистецтво оригамі було, скоріше, таїнством, священнодійством, доступним небагатьом. Однак після Другої світової війни в розвитку оригамі розпочалась справжня революція, дякуючи зусиллям тепер вже всесвітньо визнаного майстра Акіри Йошизаві. Він народився в 1911 році і зіграв в історії оригамі унікальну роль. Ще під час війни, коли він працював на військовому заводі, у нього виникла думка займатися оригамі професійно. Багато років він провів на межі бідності, але наполегливість і праця принесли вражаючі результати. Акіра Йошизава не лише винайшов сотні нових фігурок, він придумав умовні позначення для процесу складання, поява яких рівносильна винайденню нотних знаків у музиці. Мистецтво оригамі можна було передати тепер іншим людям, навички - фіксувати. Розроблені ним знаки стали міжнародними стандартами. Сьогодні центри оригамі існують в Австралії, Австрії, Італії, Швеції, Індії, Польщі, Росії, в Україні (2)- всього 44 центри в 28 країнах світу.

Згідно японської традиції, для класичних фігурок оригамі використовують листок паперу квадратної форми, хоч деякі прості моделі виготовляють з прямокутного листка паперу. Оптимальна довжина сторони квадрата - 20-25 см.

Від розміру паперу, зокрема, напряму буде залежати політ вашого літака: чим більший листок, тим далі і повільніше буде політ. При малому розмірі листка і цупкості паперу велика вірогідність того, що літак буде падати Обгортковий - цупкий, важкий папір - можна використовувати для виготовлення коробочок і ваз - вони вийдуть більш красивими і міцними. Якщо ви поставите в таку вазу яскравий букет, виготовлений також своїми руками, то зможете зробити чудовий, і скоріше за все, найнезвичайніший подарунок. Однак, для моделей, які потребують велику кількість згинів (жабка, чайка) такий папір не підійде - важче згинати.

Одними з перших моделей оригамі були фігурки тварин і птахів. Для них, як правило, краще використовувати одно- чи двокольоровий папір. В Японії вважають, що коли скласти з паперу тисячу журавликів, збудеться сама заповітна мрія. Можете перевірити!

Для більшої виразності і індивідуальності моделей деякі деталі на них можна домалювати, наприклад: очі і зуби для "кусакі", мордочки тваринам, ілюмінатори "ракеті" ....

Кусудама і кубик є символами дружби і любові в Японії ще з давнього часу. їх прийнято робити різнокольоровими.

Практична робота.

Уявіть, ніби всі ви працюєте на фабриці іграшок. Ви об'єднані в групи (цехи). Можете підібрати назву для свого цеху.

Для чого, на вашу думку, ви об'єднані в групи? (Щоб виконати певну роботу).

Від чого буде залежати кінцевий результат вашої роботи? (від внесеної частки роботи кожного).

Завдання кожної групи - виготовити іграшку "кусудама".

Подивіться уважно на іграшку. Зі скількох частин вона складається? (з шести).

У вас в цехах також по 6 робітників.

Якщо робітник неправильно чи неохайно виготовить свою деталь, то чи може весь виріб бути виконаний правильно? Чи не зіпсує ця помилка весь виріб? (Так, зіпсує).

Для виготовлення будь-якої деталі чи цілого виробу на заводі існує зразок, креслення чи порядок виконання роботи. У нас вони також є. В кресленні використовують умовні позначення.

В оригамі також, (розказую і показую).

А тепер я за схемою і умовними позначеннями, які ви бачите перед собою і на дошці, покажу порядок виконання деталі. Ви візьміть листочки паперу і разом зі мною спробуйте виготовити чорновий варіант деталі. Уважно слідкуйте за схемою. Якщо я зроблю помилку, ви мене виправите. Домовились? (демонструю).

Ви помітили, що це лише одна частинка іграшки. Коли кожен робітник виконає свою деталь, ви зможете виконати чудовий виріб способом склеювання. На нашому уроці, щоб зекономити час і не чекати, поки клей висохне, ми скріпимо частинки іграшки степлером, (демонструю).

А тепер подивіться уважно ще раз на схеми. Можливо, комусь незрозумілий якийсь етап? (тоді повторюю ще раз).

Ви можете підбирати колір паперу, який забажаєте.

Давайте узгодимо правила роботи нашої групи. Які будуть пропозиції?

Розмовляти пошепки.

Взаємодопомога.

Не заважаємо іншим групам.

Приступаємо до роботи. Оригамі - японське мистецтво. Уявіть, що ви працюєте на японській фабриці іграшок, (звучить японська мелодія).

(Діти працюють. Я допомагаю.)

Оцінювання.

Оцінювати роботи будемо колективно. На столі в кожної групи є таблички з балами. Після того, як представник групи покаже нам свою роботу і скаже, як працювала група, ви даєте їм свою оцінку.

По ходу ми будемо "одягати " свою ялинку. Подивіться, яка наша ялинка красуня.

Підсумок.

Що нового дізнались на уроці?

Що означає слово "оригамі"?

Що викликало труднощі в роботі?

Як вам вдалось їх вирішити?

Чи прикрасили б ви такими іграшками свою ялинку?

- Вітаю усіх з наступаючими святами. Бажаю міцного здоров'я, успіхів у навчанні і гарних новорічних та різдвяних подарунків.