Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Desktop_7 / drozd_origami.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
6.48 Mб
Скачать

Центр дитячо-юнацької творчості ім. Є.М. Руднєвої

Методичні рекомендації на тему : « особливості викладання техніки орігамі дітям дошкільного віку»

Укладач :

Дрозд Тетяна Вікторівна,

Керівник гуртка початкового технічного моделювання

«Умілі руки»

Бердянськ, 2010

ЗМІСТ

Вступ.

Основна частина :

  • історія виникнення мистецтва орігамі;

  • матеріали та інструменти для виготовлення орігамі;

  • правила використання матеріалів;

  • терміни, що використовуються при виготовленні орігамі та умовні позначки, базові форми;

  • характеристика дітей 5 років;

  • характеристика дітей 6 років;

  • рекомендації щодо роботи з дітьми 5-6 років;

  • зміст роботи гуртка «Умілі руки» з теми «Орігамі»;

  • кінцевий результат навчання з теми «Орігамі».

Додатки.

Література.

Вступ

Роль науково-технічного прогресу в сучасній Україні особлива. За свідченням науковців, вирішальним фактором економічного розвитку є не капітал, а технічний прогрес. Уже нині існує великий попит на освічених людей, тому розбудова в Україні системи освіти вимагає приведення її змісту у відповідність до сучасних потреб суспільства.

Особлива увага при цьому приділяється тим знанням, що сприяють розвитку логічного мислення. З цією метою, а також з метою розширення світогляду гуртківців і залучення їх до творчості, на заняттях гуртка початкового технічного моделювання «Умілі руки» у Бердянському ЦДЮТ проводиться знайомство дітей з японським мистецтвом створення виробів із паперу – мистецтвом орігамі.

Розвиток дитини у нас, дорослих, викликає здивування та радість. Постійний рух дитини вперед, поява нового, перехід від простих реакцій до складніших й осмислених дій, опанування мови, виникнення перших проявів самостійності – усе це факти, які характеризують розвиток дитини.

До шести років дитина повинна оволодіти значним обсягом знань, умінь і навичок. Її сприйняття, увага, пам‘ять мислення повинні придбати довільність, керованість. Дитина повинна оволодіти здатністю поступати свідомо, підпорядковуючи одні спонукання іншим, у нього повинні сформуватися початкові форми вольового управління поведінкою.

Мускулатура дитини повинна бути достатньо розвинутою, рухи координовані та точні. Особливе значення має готовність руки дитини до виконання тих дрібних, точних й різноманітних рухів, котрих потребує оволодіння письмом. Підготовка руки дитини до оволодіння в школі письмом досягається вправами у штриховці, малюванні, вирізуванні та інших видах робіт, які потребують не тільки точних рухів рук та пальців, але й чіткого узгодження рухів руки та ока.

Багато повинна знати та вміти дитина, вступаючи до незнайомого, але такого притягуючого шкільного життя. Підготувати дитину до школи допоможе орігамі – мистецтво, близьке йому та доступне.

Не перерахувати усіх достоїнств орігамі у розвитку дитини. Доступність паперу як матеріалу простота його обробки притягують дітей. Вони оволодівають різноманітними прийомами та засобами дій з папером, такими, як згинання, багатократне складання, надрізання, склеювання. Орігамі розвиває у дітей здатність працювати руками під контролем свідомості, в них удосконалюється дрібна моторика рук, точні рухи пальців, відбувається розвиток окоміру.

Орігамі сприяє концентрації уваги, бо змушує зосередитися на процесі виготовлення, щоб одержати бажаний результат; розвиває конструктивне мислення дітей, їх творчу уяву, художній смак; стимулює розвиток пам‘яті, бо дитина, щоб зробити виріб, повинна запам‘ятати послідовність її виготовлення, прийоми й засоби складання.

Орігамі знайомить дітей з основними геометричними поняттями (кут, сторона, квадрат, трикутник та ін.), одночасно збагачуючи словник спеціальними термінами; активізує розумові процеси. У процесі конструювання в дитини виникає необхідність співвідношення наочних символів (показ прийомів складання) зі словесними (пояснювання прийомів складання) й перевод їх значення у практичну діяльність (самостійне виконання дій).

Орігамі сприяє створенню ігрових ситуацій. Склавши з паперу маски тварин діти долучаються до гри-драматизації по знайомій казці, становляться казковими героями, здійснюють мандрівку у світ квітів та ін.

Систематичне заняття з дитиною орігамі – гарантія його всебічного розвитку й успішної підготовки до шкільного навчання.

Соседние файлы в папке Desktop_7