Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
168.96 Кб
Скачать

4 Рівень – „евристичний рівень”.

Цей рівень являється основою для отримання нового знання, „знань трансформації”. Студент здатний трансформувати первинну учбову інформацію настільки, що він легко справляється з задачами різних класів. Відбувається відхід від стереотипів, діяльність набуває пошукового характеру.

Для евристичного рівня засвоєння характерна здатність розв’язувати нетипові, реальні задачі, ускладнені протирічними і навіть „нечіткими” умовами, які вимагають відомої трансформації та пристосування набутого досвіду до нових нетипових умов діяльності. Отримані знання являються так званими „знаннями-трансформаціями”.

Розвиток процесу навчання розглядається як входження від „знань-знайомств” до „знань-трансформацій”. Необхідно підкреслити, що людині необхідні знання всіх рівнів. Про одні він повинен мати уяву (тут достатньо рівня знань-знайомств), інші знання необхідно засвоїти на рівні повноцінних знань-вмінь, а в деяких необхідно розбиратися настільки глибоко, щоб здійснити трансформацію (хоч би за аналогією) на інші області (сфери). Проблеми вибору об’єму учбової інформації, рівнів навчання належить до виключно актуальних та складних проблем освіти. На її правильне вирішення насамперед впливає мета освіти, яка і має бути чітко визначена.

Знання і розуміння викладачем етапів пізнавальної діяльності, рівнів навчання та викладання учбового матеріалу являються необхідною умовою правильної організації пізнавальної діяльності студентів та ефективності учбового процесу.

Питання та завдання:

  1. Психологічна сутність пізнавального процесу. Поясніть сутність понять: мотив, установка, увага, відчуття, сприйняття, уявлення, розуміння, засвоєння.

  2. Основні етапи дидактичного процесу, його мета та результат, основні задачі викладача на різноманітних етапах.

  3. Розкрийте сутність двох типів психологічної діяльності. Їх значення для викладацької практики?

  4. Розкрийте сутність 1 і 2 рівнів викладання та засвоєння учбового матеріалу.

  5. Розкрийте сутність 3 і 4 рівнів викладання та засвоєння учбового матеріалу.

26