Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
168.96 Кб
Скачать

3. Рівні навчання та засвоєння.

Як вже відмічалося раніше, в процесі навчання створюються продукти різноманітної якості. Для їх визначення, аналізу та виміру розроблені різноманітні критерії. Загальну характеристику продуктивності прийнято давати через рівні навчання чи засвоєння (дидактична характеристика) та рівні пізнавальної активності учнів (психологічна характеристика). Перша з них вказує переважно на досягнуті результати, а друга – на шляхи їх досягнення; обидві характеристики близькі одна до одної і взаємодоповнюють одна одну. В залежності від того, яку пізнавальну активність розвиває учень, він досягає одного з рівнів навчання.

3.1. Психологічні типи діяльності.

Постановка та розгляд питання рівнів пізнавальної активності учнів засновується на відомій класифікації двох психологічних типів діяльності: репродуктивній та продуктивній.

Репродукція – відтворення (в психології – відтворення чогось, утриманого в пам’яті). Продуктивний – продуктивний, плідний (продукт, отриманий в результаті людської праці).

При репродуктивній діяльності засвоєна інформація про властивості об’єктів та методи діяльності тільки відтворення в різноманітних комбінаціях та поєднання від точної копії до якогось реконструктивного її відтворення та використання в типових ситуаціях.

Взагалі, репродуктивна діяльність – це пряме використання засвоєного алгоритму розв’язання типових задач та дій. При цьому до первинної інформації студент не додає ніякої нової інформації.

Продуктивна діяльність полягає в тому, що вона виконується за аналогією, на основі використання засвоєних методів діяльності, але в нових умовах. В процесі продуктивної діяльності засвоєний раніше алгоритм дій або пристосовується до нової ситуації або синтезується знову з частин декількох інших алгоритмів. Тому в результаті продуктивної діяльності по відношенню до змісту навчання завжди складається суб’єктивно нова інформація.

Наведемо декілька прикладів репродуктивної та продуктивної учбової діяльності.

Репродуктивна діяльність:

  • відтворення інформації, що знаходиться у підручнику у тому самому вигляді і в тій самій послідовності;

  • опис, перераховування ознак та властивостей раніше вивчених об’єктів та їх елементів;

  • розв’язання типових (адаптованих) задач, що вимагають лише прямого, нетрансформованого використання знань та алгоритмів діяльності;

  • розрахунок за формулою та відомою розрахунковою схемою;

  • використання стандартних програм ЕОМ, що не потребує приймання рішень в ході роботи;

  • учбове проектування використанням інструкції чи прототипу, створення деякого варіанту відомої конструкції.

Продуктивна діяльності:

  • використання учбової інформації для аналізу можливих варіантів діяльності та продукування нової інформації ( і суб’єктивно нової);

  • розв’язання нетипових задач, а саме задач, що вимагають деякої трансформації та пристосування отриманого раніше досвіду;

  • розрахунок за самостійно синтезованою формулою чи сконструйованою розрахунковою схемою;

  • розробка нового або модифікованого алгоритму;

  • проектування за узагальненим чи суперечливим вимогам, створення принципово нової конструкції.

Дуже цікаву таксономію (від грецької taxis – „розташування у черзі” + nomos –„закон”) рівнів навчання розробив Б.Блюм. На його думку, ці рівні представляють собою залежну ієрархію. Перший рівень означає вміння впізнавати факти, структури та ін. на основі розпізнавання. Другий рівень, розуміння, „дозволяє здійснювати відтворення матеріалу, не гарантуючи застосування його у розв’язання інших задач”. Третій рівень вже пов’язаний з діяльністю, що забезпечує розв’язання певного класу задач. Всі інші рівні передбачають засвоєння діяльності, що полягає в основі розв’язання продуктивних (творчих) задач.

Рівень за „таксо манією” Блюма

Ключові слова або фрази

Пізнання

Співвіднесіть, перерахуйте, розкажіть, сформулюйте, встановіть, опишіть, назвіть.

Розуміння

Розкажіть своїми словами: опишіть, те що ви відчуваєте по відношенню...;

просумуйте; покажіть взаємозв’язок, поясніть зміст.

Застосування

Продемонструйте; поясніть мету застосування; скористайтесь цим, щоб розв’язати…

Аналіз

Розкладіть на складові; поясніть причини; порівняйте; розкладіть по черзі; класифікуйте; поясніть, як і чому...

Синтез

Розробіть новий вид продукту; створіть;що відбудеться, якщо...; придумайте інший варіант;чи існує інша причина.

Оцінка

Встановіть норми; відберіть і оберіть; зважте можливості; викажіть критичні зауваження; виберіть те, що вам більше подобається; що ви думаєте про...