Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
35.8 Кб
Скачать

Кредитно-модульна технологія Кредитно-модульна технологія.

Інтеграційні процеси в сфері освіти стають все більш динамічними.

Підписана в м. Болонья (Італія) міністрами освіти ряду європейських країн Декларація про Європейський регіон вищої освіти була покликана забезпечити формування загальноєвропейського освітнього простору. Серед заходів, спрямованих на рішення цієї проблеми, − введення системи академічних кредитів (European Credit Transfer System − ECTS), що покликана забезпечити спосіб виміру і порівняння результатів навчання при переході студентів з одного вузу в іншій. Система ECTS ґрунтується на оцінці трудових витрат, передбачених для  вивчення кожної навчальної дисципліни.

У системі ECTS 60 кредитів відповідають одном року навчання (у термінах трудомісткості); 30 кредитів − семестру і  20 кредитів − триместру навчання. Таким чином, один кредит приблизно еквівалентний 36 годинам навчальної роботи студента.

Крім європейської системи залікового переведення (ECTS) широко поширена система кредитів, прийнята в США (US Cerdit System − USCS), CATS − Credit Accumulation and Transfer Scheme/System − схема/система нагромадження і передачі кредитів Великобританії, відомі й інші, зокрема,  азіатська і тихоокеанська.

Система залікових одиниць призначена в першу чергу для формування єдиного підходу при співставленні кількісних оцінок трудомісткості різних освітніх програм, значимості складових їхніх навчальних дисциплін, визнання результатів попереднього навчання, а також періодів навчання в рамках міжвузівских обмінів, для рішення питань академічної мобільності  студентів.

Система залікових одиниць є обґрунтованим і доволі ефективним механізмом співставлення кількісних вимог до рівня і змісту підготовки студентів. Її реальні і потенційні переваги поширюються на багато аспектів організації і змісту навчання і, зокрема, передбачають:

§        підвищення мотивації студентів до навчання, підвищення особистої відповідальності за хід процесу і результати навчання;

§        розширення можливостей освіти на стику спеціальностей;

§        полегшення переходу на асинхронну (індивідуальну) форму навчання;

§        розвиток як міжнародної, так і національної (всередині країни) академічної мобільності і розширення можливостей залучення іноземних студентів у свій вуз;

§        створення умов для більш широкого застосування в навчальному процесі сучасних технологій і передового закордонного досвіду.        

Система залікових одиниць є ефективним інструментом для підтримки безупинної освіти. Крім цього, вона сприяє підвищенню якості освіти студентів, що беруть участь в обміні; допомагає взаємному збагаченню науковими й академічними ідеями, просуванню вузів на передові позиції в області науки й освіти, розширенню їхнього впливу в академічному співтоваристві.

У системі ECTS статус студента визначається не курсом, на якому він навчається, а обсягом вивчених навчальних дисциплін у кредитних годинах і отриманих  балах на даному етапі навчання.

Перед студентами відкривається реальна можливість вибору індивідуальної траєкторії навчання, дійсна варіативність освіти. Вони можуть відвідувати заняття по інших напрямах і спеціальностях, вивчати додаткові дисципліни, освоювати суміжні спеціальності, одержувати додаткові кваліфікації. Використання системи залікових одиниць полегшує доступ студентів до навчальних програм інших вузів, у тому числі і за кордоном, гарантуючи академічне визнання результатів навчання.

Для переходу на кредитно-модульну систему організації навчального процесу необхідно оцінити кожну навчальну дисципліну в залікових одиницях, розробити ефективні методики проведення аудиторних і поза аудиторних занять, запровадити систему бально-рейтингового контролю знань. Розробити і видати інформаційні матеріали, необхідні кожному студенту для ознайомлення з новою системою організації навчального процесу, а також створити інститут консультантів по академічних проблемах (тьюторів), що допомагають студентам вирішувати питання персональної стратегії і тактики освітнього процесу.

Насамперед, така система потребує вдосконалення навчально-методичної бази, більш точного формулювання вимог до знань по конкретних дисциплінах. Крім того, вона істотно підвищить необхідність методичного і технічного забезпечення самостійної роботи студентів (що обумовлено збільшенням її обсягу); установлення постійного контролю над вивченням ними тієї чи іншої дисципліни, що включена в освітню програму.

Перехід до концентрованих форм викладу матеріалу (у сполученні з активною самостійною роботою студентів і регулярних індивідуальних консультацій з викладачами) змінить організацію і планування навчального процесу, змістить акцент у викладацькому навантаженні з аудиторної складової на методичну. Викладачі повинні допомагати студентам самостійно вчитися і самовизначатися у виборі спеціальності (спеціальностей), визначенні послідовності і темпу власного навчання.

Кредитно-модульна система акумулює в собі цінності для різних суб'єктів вищої школи.

Для вузу:

§        сприяє розвитку автономізації і відповідальності;

§        відкриває нові можливості для співробітництва;

§        сприяє розвитку комунікативних зв'язків між вузами;

§        каталізує поліпшення якості навчального процесу і організаційно адміністративної роботи;

§        створює прозорість навчальних планів, у яких відбито детальну інформацію про зміст навчального процесу на шляху до одержання бажаної освіти;

§        допомагає при вирішенні питань академічного визнання кваліфікацій завдяки попередньому узгодженню змісту програми навчання між студентом, його рідним університетом і приймаючим університетом;

§        більш чітко відбиває структуру курсів навчального плану, навчальне навантаження студента і результати навчання;

Для студентів:

§        сприяє значному підвищенню мотивації до навчання;

§        дозволяє самим сформувати програму навчання (індивідуальний освітній маршрут);

§        забезпечує сертифікацію процесу навчання в іноземному вузі;

§        гарантує академічне  визнання навчання за кордоном;

§        забезпечує доступ до повноцінних навчальних курсів і академічного життя в іншому вузі, це відрізняє систему від багатьох інших програм студентської мобільності;

§        підвищує рівень конкурентоспроможності;

§        забезпечує гнучкість (кожен студент вибирає свою траєкторію досягнення шуканого числа кредитів, тобто система дозволяє деякою мірою ефективно реалізовувати концепцію індивідуалізації процесу навчання);

§        ефективність, як у відношенні процесу навчання, так і у відношенні витрат.

 

 

 

 

Соседние файлы в папке Golovenkin_Pedagogika_vysshey_shkoly