Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
27.57 Кб
Скачать

Технологія програмованого навчання Технологія програмованого навчання.

Поштов до створення програмованого навчання спричинили два моменти. З одного боку, педагоги бачили, що в масовій практиці при використовуванні традиційного, а також проблемного навчання не відбувається чіткого керівництва з боку вчителя діями учнів з навчальним матеріалом, наслідком чого є проблеми в знаннях. Учні з різних причин не виконують вказівок вчителя і не засвоюють навчальну інформацію. Це веде до пошуку моделі навчання, в якій вчитель більш ефективно керує навчальними діями учнів. З другого боку, з середини XX століття сучасна техніка стала проникати у всі сфери людської діяльності, у тому числі і в освіту − з'явилися перші учбові машини, що викликало зміни у підході до навчання.

В традиційному навчанні учень звичайно читає повний текст підручника і відтворює його, при цьому його робота по відтворенню майже ніяк не керується, не регламентується. Ідея програмованого навчання полягає в управлінні навчальними діями учня за допомогою навчальної програми.

Технологія програмованого навчання − це відносно самостійне і індивідуальне засвоєння знань і умінь за навчальною програмою за допомогою спеціальних засобів (програмованого підручника, ПЕОМ). Суть технології програмованого навчання полягає в тому, що весь навчальний матеріал подається в чітко алгоритмічній (логічно послідовній) послідовності порівняно невеликими порціями навчальної інформації, забезпечується покроковий контроль якості засвоєння і управління процесом навчання залежно від результатів цього контролю.

Батьком програмованого навчання став відомий американський психолог Скінер, який в 1954 р. запропонував підвищити ефективність засвоєння навчального матеріалу, спираючись на навчання І.П.Павлова і біхевіористичну теорію навчання. Суть цієї ідеї полягає в прагненні підвищити ефективність управління навчальним процесом шляхом побудови його в повній відповідності з психологічними знаннями про нього. В основу технології програмованого навчання Скінер поклав дві вимоги: відійти від контролю і перейти до самоконтролю; перекласти педагогічну систему на самонавчання студентів.

Характерними ознаками програмованого навчання є:

§        наявність вимірюваної мети навчальної роботи і  алгоритму цієї роботи;

§        розділення навчальної роботи на кроки, пов'язані з відповідними   дозами навчальної інформації, які забезпечують виконання кожного    кроку;

§        завершення кожного кроку самоперевіркою, результати якої дають можливість визначити те, наскільки він успішний;

§        управління   траєкторією   навчання   за   наслідками   самоперевірки, з відповідною корегуючою дією;

§        індивідуалізація навчання по рівню, темпу та ін.

Крокова навчальна процедура − це технологічний прийом, який означає, що навчальний матеріал в програмі складається з окремих, самостійних, але взаємозв'язаних, оптимальних по величині порцій інформації і навчальних завдань (що відображають певну теорію засвоєння знань студентами і сприяють ефективному засвоєнню знань, формуванню умінь). Сукупність інформації для прямого і зворотного зв'язку і правил виконання пізнавальних дій утворює крок повчальної програми. До складу кроку включаються три взаємозв'язані ланки: інформація, операція із зворотнім зв'язком і контроль. Послідовність крокових навчальних процедур утворює повчальну програму − основу технології програмованого навчання.

Лінійні повчальні програми є невеликими блоками інформації, що послідовно змінювались, з контрольним завданням. Розгалужені програми відрізняється від лінійних тим, що учню, у разі неправильної відповіді, може надаватися додаткова інформація. Адаптивні − підбирають або надають студенту можливість самому обирати рівень складності навчального матеріалу. Комбіновані − включають фрагменти лінійного, розгалуженого і адаптивного програмування.

Найважливіший принцип програмованого навчання − наявність зворотного зв'язку я витікає з кібернетичної теорії керуючих систем і вимагає циклічної організації системи управління навчальним процесом по кожній операції навчальної діяльності. При цьому мається на увазі не лише передача інформації про необхідний образ дії від управляючого об'єкту до керованого (прямий зв'язок), але і передача інформації про стан керованого об'єкту керівнику (зворотний зв'язок). Зворотній зв'язок необхідний не лише педагогу, але і студенту; одному − для управління процесом навчання, іншому − для самостійного аналізу результатів і корекції своєї навчальної роботи.

В програмованому навчанні робота студентів за навчальною програмою є строго індивідуальною. При цьому виникає природна вимога вести направлений інформаційний процес і надавати кожному студенту можливість просуватися в навчанні з швидкістю, яка для його пізнавальних сил найбільш сприятлива, а відповідно до цього можливість пристосовувати і подачу керуючої інформації. Проходження принципу індивідуального темпу, і управління в навчанні забезпечує успішне засвоєння навчального матеріалу студентами, хоча і за різний проміжок часу.

Програмоване навчання має свої плюси і мінуси. Корисною рисою є індивідуалізація навчання, активізація самостійної роботи студентів, розвиток їх уваги; зворотний зв'язок забезпечує міцність засвоєння матеріалу; робота по жорсткому алгоритму сприяє їх логічному мисленню, але багаторазова робота по заданому алгоритму привчає студентів до виконавчої діяльності, яка негативно відображається на розвитку творчого мислення, так необхідного майбутньому інженеру.

 

 

 

Соседние файлы в папке Golovenkin_Pedagogika_vysshey_shkoly