Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fw-_ekologia / ПРАКТИЧНА_РОБОТА_1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
150.53 Кб
Скачать

Джерела забруднення атмосфери

Стаціонарне (труба котельні, відкриті фрамуги цеху)

Пересувне (транспортні засоби, пересувні компресори)

Організоване (труба, газохід, вентиляційна шахта)

Неорганізаційне (стоянка, порошать відвали, відкриті ємності, площадки малярських робіт)

Точкове

(труби круглого, квадратного, прямокутного перетину)

Площинне

(стоянка, відкрита стоянка автотранспорту)

Лінійне

(ряд відкритих, близько розташованих в одну лінію віконних фрамуг, або аераційні ліхтарі)

Рис. 1. Класифікація джерел забруднення атмосфери

Стаціонарне джерело — джерело, що має постійне місце в просторі щодо заводської системи координат (труба котельні, відкриті фрамуги цеху і т.п.).

Пересувне джерело — джерело, що не займає постійного місця на території підприємства (транспортні засоби, пересувні компресори і дизель-генератори електрозварювання і т.п.).

Організоване джерело — джерело, що здійснює викид через спеціально споруджені пристрої (труби, газоходи, вентиляційні шахти).

Неорганізоване джерело — джерело забруднення, що здійснюється у виді ненаправлених потоків газу, як результат, наприклад, порушення герметичності устаткування, чи відсутності неефективної роботи систем по відсмоктуванню газів (пилу) у місцях завантаження (вивантаження) чи збереження продукту (палива), а також порошать відвали, відкриті ємності, стоянки, площадки малярських робіт і т.п.

Точкове джерело — джерело у вигляді труби чи вентиляційної шахти з розмірами перетину, близькими один до одного (труби круглого, квадратного, прямокутного перетину і т.п.).

Лінійне джерело — джерело у вигляді каналу (щілини) для проходу забрудненого газу (повітря) з поперечним перерізом, що має значну довжину: у декілька разів більшу, ніж ширина (наприклад, ряд відкритих, близько розташованих в одну лінію віконних фрамуг, або аераційні ліхтарі і т.п.).

Площинне джерело — джерело яке має значні геометричні розміри площадки, по якій відносно рівномірно відбувається виділення забруднень і, у тому числі, як результат, розосередження на площадці великого числа джерел (басейн, відкрита стоянка автотранспорту і т.п.).

Приведемо методики і приклади визначення значень максимально разових виділень (викидів) (г/с) і валових виділень (викидів) (м/рік).

Нормативи валових викидів використовуються насамперед при економічному стимулюванні природоохоронної діяльності, а нормативи максимально разових викидів — при контролі дотримання ГДК.

1.2. Робота двигунів автотранспорту

Основна причина забруднення повітря різноманітними двигунами, що використовують як паливо продукти нафтопереробки, полягає в неповному і нерівномірному, згорянні палива. Камера згоряння двигуна — своєрідний хімічний реактор, що синтезує забруднюючі речовини, які виділяються з вихлопними газами в атмосферу.

Основна хімічна реакція, що протікає в процесі згоряння палива, може бути представлена наступним узагальненим рівнянням:

,

де СnНm ― умовне позначення гами вуглеводнів, що входять до складу палива.

Однак ця реакція не проходить цілком, навіть при стехіометричному співвідношенні вихідних компонентів.

Основними забруднюючими речовинами, що входять до складу вихлопних газів практично всіх двигунів, є СО, CnHm, NOX За певних умов у вихлопних газах містяться також SO2, сажа, бенз(а)пірен, з'єднання свинцю.

Викиди забруднюючих речовин двигунами автотранспорту здійснюються на наступних основних етапах його роботи:

  • прогрівання двигуна;

  • холостий хід;

  • пробіг по території підприємства;

  • рух по трасі;

Питомі викиди 3Р двигунами автотранспорту залежать від категорії автомобілів, від їхньої вантажопідйомності, типу двигуна, використовуваного палива, організації контролю змісту 3Р в газах, що відробили, періоду року.

Виділяють наступні періоди року:

  • холодний;

  • теплий;

  • перехідний.

Вони відрізняються величиною середньомісячної температури. Місяці, у яких середньомісячна температура нижче мінус 5°С, відносяться до холодного періоду; місяці із середньомісячною температурою вище +5°С — до теплого періоду, а з температурою від -5°С до +5°С — до перехідного періоду. Для різних кліматичних зон тривалість умовних періодів різна і визначається згідно СніП2.01.01-82.

Вплив періоду року враховується тільки для автомобілів, що виїжджають з відкритих стоянок. При збереженні автомобілів на закритих стоянках розрахунок річних викидів виконується як для постійно теплого періоду року.

Пробіг автомобіля по території підприємства в день відповідає шляху, пройденому від центра площадки-стоянки до воріт при виїзді і в'їзді в сумі.

Соседние файлы в папке Fw-_ekologia