Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Fw-_ekologia / П_и_т_а_н_н_я___н_а___з_а_л_i_к_

.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
29.7 Кб
Скачать

П и т а н н я н а з а л і к .

  1. Екологія, визначення екології як науки, основні питання, що вивчає глобальна екологія. Організм, популяція, угрупування, біоценоз, біогеоценоз. Основні функціональні компоненти біогеоценозу. Види живих організмів. Основні екологічні закони.

  2. Історичний нарис виникнення та становлення екології як науки. Екологія, місце екології в системі наук. Основні чотири розділи (факторіальна, демекологія, синекологія, соціальна екологія – об’єкти їх вивчення).

  3. Популяція, визначення основні показники. Динаміка популяцій. Структури популяцій: просторова, вікова та вікові піраміди, статева.

  4. Біоценоз, основні структури біоценозів: просторова (горизонтальна, вертикальна), видова (видове різноманіття, види-едифікатори, боротьба за виживання), трофічна та екологічні піраміди.

  5. Ідея системності в екології (принцип системності, методологічна основа системного підходу в екології. Відкриті, закритті та ізольовані системи). Об’єкти вивчення екології. Екосистем. Живі організми та їх властивості. Абіотичні та біотичні фактори, їх класифікація.

  6. Методика екологічних досліджень. Метод моделювання в екології. Етапи моделювання, види моделей.

  7. Поняття та структура біосфери та складових її оболонок – атмосфери, гідросфери та літосфери (їх склад та характеристики). Вчення про біосферу, 6 типів речовин за Вернадським. Жива речовина, її основні властивості.

  8. Великий та малий колообіги, основні біогеохімічні цикли. Потік енергії на Земній кулі.

  9. Екосистеми світу та України. Штучні та природні екосистеми.

  10. Енергетика екосистем. Правило 10%. Продукція (первинна, вторинна; чиста та валова) та продуктивність. Класифікація екосистем за продуктивністю.

  11. Антропогенний фактор. Прямий, непрямий, позитивний та негативний. Основні 6 видів забруднень. Класифікація природних ресурсів за вичерпністю.

  12. Класифікація забруднень біосфери за агрегатним станом, токсичністю, впливом на людину: матеріальні та енергетичні, їх відмінність). Класифікації джерел забруднення (за розташуванням, способом розосередження, часом дії і т.д.)

  13. Забруднення повітряного басейну. Основні забруднювачі та забруднення.

  14. Забруднення водних ресурсів. Види забруднень. Найбільші споживачі та забруднювачі.

  15. Екологічні проблеми літосфери (природний та антропогенний вплив).

Знищення територій. Землевідведення та землекористування. Негативний антропогенний вплив на геологічне середовище та ґрунти (джерела забруднень). Рекультивація земель та її види. Меліорація.

  1. Екологічне нормування, ГДК, їх види, розмірність. Класи небезпечності речовин. Умови для нормального стану оточуючого середовища (при наявності однієї шкідливої речовини чи декількох). Фонова концентрація, поняття концентрації ГДК, ГДВ, ГДС, ГДР, ГДД, ГДН.

  2. Заповідна справа, заповідні території України (види, визначення, приклади). Червона та зелена книга України.

  3. Моніторинг, його визначення та призначення. Види моніторингу. Екологічне картування.

  4. Екологічна експертиза та паспортизація. Визначення, об’єкти, суб’єкти. Форми екологічної експертизи.

  5. Правова охорона природи. Основні нормативні акти та закони з охорони навколишнього природного середовища. Державний контроль у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Соседние файлы в папке Fw-_ekologia