Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
toe_zalik.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
60.66 Кб
Скачать

6.1 Загальна хар-ка явища взаємоіндукції

Дві індуктивно зв'язані котушки, розташовані на одному неферомагнітному осерді. Нехай i1 - струм першої котушки, а в другій котушці струму немає. Потоко-зчеплення самоіндукції першої котушки () можна роз­рахувати або через потік самоіндукції (), чи через індуктивністьL1 за фо­рмулою:

Частина магнітного потоку самоіндукції першої котушки, що пронизує витки другої котушки, є магнітним потоком взаємоін­дукції Ф21 , а відповідне потокозчеплення взаємоіндукції . Потокозчєіілєння пропорційне струму i1, що його створює: - взаємна індуктивність, або взаємоіндуктивність котушок.

6.2 Послід. І паралел. З`єднання двох індукт. Зв`яз. Котушок

Послідовне:1. Активний опір кола не залежить від способу зв'язку котушок між собою 2. У разі узгодженого зв'язку реактивний опір більший, ніж за неуз-годженого зв'язку. 3. Повний опір кола з узгодженим зв'язком котушок більший від пов­ного опору кола з неузгодженим зв'язком. 4. Наявність взаємоіндукції у власному опорі контуру враховується подвоєним опором взаємоіндукції (2jM). додатним за узгодже­ного зв'язку котушок і від'ємним - за неузгодженого. Паралельне: 1. Опори взаємоіндукції у власному опорі контуру не враховуються, якщо індуктивності розташовані у різних контурах.2. Опір взаємоіндукції враховується у спільному опорі контурів, як­що між індуктивностями зазначених контурів має місце взаємна індуктивність.

6.6 Двообмотковий лінійний трансформ. Вхідний опір лін.Трансф.

Двообмотковий трансформатор фе­ромагнітного осердя не має, тому його інколи називають повітряним трансформатором з лінійними характеристиками.

Вираз вхідного опору трансформатора: Zвх=Z11 Z12/Z22=R1+jL1

L2+RН+LН

6.7 Еквівалентування індуктивних зв'язків віток

Складемо рівняння для розрахунку напруги першої індук­тивності:

u1=L1di1/dt +Mdi2/dt. Додамо до нього Mdi1/dt і таку ж величину віднімемо. При цьому отримаємо: u1=(L1–M)di1/dt + Md/dt(i1+i2). У цьому і полягає сутність процедури еквівалентування - отримання схем без взаємоіндукції, еквівалентних схемам із взаємоіндукцією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]