Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istor_ukr.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Тема1. Національно-демократична ревоюція в україні.

 Центральна Рада: становлення української національної державності (березень 1917-квітень 1918 рр.). Скликання Українського національного конгресу. Створення Великої і Малої Рад, обрання президента.

І Універсал. Збройний виступ УНП (самостійників) і їхня поразка. ІІ Універсал. ІІІ Універсал. Проголошення Української Народної Республіки. Соціально-економічні перетворення. Поразка більшовиків на виборах до Установчих зборів. Прихід до влади більшовиків і становище в Україні. Повалення влади представників Тимчасового уряду, загострення боротьби за владу між УНР і більшовицьким режимом. Підготовка Радянської Росії до війни проти УНР.

Боротьба за владу в Україні. 1-ий Всеукраїнський з’їзд Рад у Києві. Ультиматум Раднаркому. Проголошення у Харкові Української Республіки Рад. Початок загального наступу радянських військ проти УНР. Бій під Крутами.

IV Універсал ЦР. Проголошення незалежності УНР. М.С. Грушевський – перший президент УНР. Конституція УНР. Захоплення Києва військами М. Муравйова. Початок переговорів у Бресті між УНР і країнами Четвертного союзу. Умови договору. Німецько-австрійська окупація України. Державний переворот. Падіння Центральної Ради.

Причини і наслідки конфлікту ЦР і німецько-австрійської адміністрації. Прихід австрійсько-німецьких військ в Україну. Переворот 29 квітня 1918 р. Гетьман П. Скоропадський. Внутрішня і зовнішня політика гетьманського уряду. Національно-культурна політика. Створення Української Академії Наук. Боротьба антигетьманських сил в Україні. Склад опозиційної влади гетьмана П. Скоропадського. Вимоги махновців. Падіння гетьманату. Причини падіння уряду П. Скоропадського.

Тема 2. Громадянська війна в україні та її наслідки.

 Встановлення влади Директорії УНР: відродження та занепад УНР (грудень 1918-1920 рр.). Падіння гетьманського режиму. Створення Директорії, її склад, внутрішня і зовнішня політика. С. Петлюра. В. Винниченко.

Загальний наступ радянських військ. Неспроможність армії Директорії чинити опір. Перехід на бік більшовиків отамана Григор’єва і Махна. Загарбання Києва. Переїзд Директорії до Вінниці і до Проскурова. Причини поразки Директорії. Політика радянсько-більшовицького уряду України. Терор. Масове вивезення продовольства з України. Боротьба з режимом. Розгром Денікіна. Відновлення радянської влади в Україні втретє і останнє.

“Зимовий похід” армії УНР. Зближення УНР і Польщі. Варшавський договір. Радянсько-польська війна. Ризький мир. Кінець Директорії. Розгром Врангеля.

Основні причини поразки української національно-демократичної революції 1917-1920 рр.

Конституційні акти Української Центральної Ради. Конституційні акти Гетьманату. Конституційні акти Директорії, ЗУНР, Конституція УСРР.

Змістовний модуль 4. Україна В УМОВАХ КОМУНІСТИЧНОГО ТОТАЛІТАРИЗМУ (20-30-ті рр. ХХ ст.)

Тема 1. Україна в міжвоєнний період (1921-1939 рр.)

УРСР в умовах нової економічної політики(1921-1928 рр.) Розруха народного господарства за “воєнного комунізму”. Причини переходу до Непу. Економічна криза. Голод 1921-1923рр. Соціально-політична криза. Повстання селянства і робітничого класу проти продрозкладки, політики “воєнного комунізму”. Сутність непу. Основні зміни в період непу: в сільському господарстві, у промисловості, в галузі торгівля і фінансів. Особливості реалізації непу в Україні. Причини згортання непу.

Державний статус України на початку 20-х років. Різні підходи до об’єднання республік: принципи федерації і принцип автономії. Входження України до СРСР і втрата нею державного суверенітету.

Політика українізації. Суть українізації. Наслідки українізації. Українське культурне відродження. Причини згортання українізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]