Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istor_ukr.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Тема 3. Україна імперської доби кінець XVIII-початок хх Українське національне відродження (кінець XVIII-перша половина хіх ст.).

Причини посилення національних процесів в Україні. Національна політика російського і австрійського урядів. Національно-визвольний рух в Україні ХІХ ст. Культурницька діяльність української інтелігенції. Наддніпрянської України. Масонські ложі. Діяльність декабристів. Кирило-Мефодіївське товариство. Т.Г. Шевченко – ідейний натхненник українського відродження.

Перший етап громадівського руху. Хлопомани. Українофільство. Діяльність журналу “Основа” з громадами. Польське повстання 1863-1864 рр. і Україна.

Другий етап громадівського руху. М. Драгоманов – автор концепції громадівського соціалізму. Видання журналу “Громада” в Женеві.

Виникнення політичних організацій і партій. “Братство тарасівців”. Революційна українська партія (РУП). Українці в загальноросійському визвольному русі. Революційні народники 70-80 рр. Організація “Земля і Воля”. Організація “Народна Воля”.

Західна Україна. Початок культурного відродження. Діяльність “Клерикального товариства”. Іван Могильницький. Культурно-освітній гурток “Руська трійця” (М. Шашкевич, І. Вагилевич, Я. Головацький). Альманах “Русалка Дністрова”. Зв’язки “трійці” з українофілами Наддніпрянщини.

Події революції 1848-1849 рр. в західноукраїнських землях. Скасування кріпосного права. Українці в першому парламенті Австро-Угорщині. Перші українські газети. Консолідація Українства Буковини та Закарпаття. Лук’ян Кобилиця. Діяльність у суспільно-політичному русі в Західній Україні трьох напрямів: москвофіли, народовці і радикали. Культурно-освітнє товариство “Просвіта” у Львові. Наукове товариство ім. Т.Г. Шевченка у Львові.

М. Грушевський, його місце у поглибленні національної свідомості українців.

Формування українських політичних партій: Русько-українська радикальна партія (І. Франко і М. Павлик); Українська національно-демократична партія (Е. Левицький та В. Охрімович); Українська соціал-демократична партія (М. Ганкевич і С. Вітик).

 Соціально-економічна модернізація України в другій половині ХІХ ст. Криза феодально-кріпосницької системи в Російській і Австрійській імперіях. Реформи, що прискорили капіталістичний розвиток України. Особливості капіталізації економіки Наддніпрянської України. Індустріалізація економіки: завершення промислового перевороту. Капіталізація сільського господарства двома шляхами: прусським, американським.

Особливості капіталізації Західної України. Аграрно-сировинний придаток. Домінування у промисловості іноземного капіталу. Розвиток сільського господарства прусським шляхом. Соціальні зміни, спричинені модернізацією економіки. Зростання кількості населення Наддніпрянської України. Розшарування селянства. Формування робітничого класу і буржуазії. Зміни в етнічному складі населення України. Переселення селян Наддніпрянщини на Далекий Схід. Масова еміграція західноукраїнських селян до Канади, США, Бразилії, Аргентини.

Україна на початку ХХ ст. Активізація революційно-визвольної боротьби. Земсько-ліберальна опозиція царизму. Ліберальна і демократична інтелігенція в українському національному русі. Створення українських партій: РУП, “Спілка”, УДП, УРП. Діяльність загальноросійських політичних партій в Україні.

Україна в революції 1905-1907 рр. Масові соціальні виступи. Збройні повстання. Піднесення національного руху. Діяльність громадських організацій. Виникнення масової української преси. Боротьба у Державній Думі за автономію України та українізацію освіти. Об’єднання українських депутатів в “Українську Думську Громаду” (І. Шраг). Активізація національного руху в західноукраїнських землях.

Столипінський політичний режим. Розгул шовінізму проти українського національного руху. Столипінська аграрна реформа в Україні. Зростання фермерського господарства. Піднесення промислового і сільськогосподарського виробництва. Переселенських рух українського селянства на схід Російської імперії. Трудова еміграція з українських земель Австро-Угорщини. Поширення ідеї незалежності України.

Україна в роки першої світової війни. Україна в планах Антанти і Троїстого Союзу. Українські політичні партії і течії в умовах війни (Головна Українська Рада, союз визволення України, ТУП і газета “Рада”, УСДРП, Комітет Південно-Західного фронту, Карпатсько-Руський визвольний комітет, Українські січові стрільці). Українські землі – об’єкт експансії, арена воєнних дій та братовбивчого протистояння. Окупація російськими військами території Східної Галичини і Північної Буковини, антиукраїнська русифікаторська політика. Боротьба за автономію та самостійність України на фронті та в тилу війни.

Змістовний модуль 3. НАЦІОНАЛЬНО-ДЕМОКРАТИЧНА РЕВОЛЮЦІЯ В УКРАЇНІ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]