Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Современные технологии методичка.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.05.2015
Размер:
463.87 Кб
Скачать

1.4. Викладацький склад.

Керівник модуля: старший викладач В.В. Кошеленко

к.т.н., професор, Паршиков О.М.

к.е.н., доцент, Хаджинов І.В.

к.е.н., доцент, Медведкін Т.С.

1.5. Методики викладання, форми і методи навчання.

Методики викладання:

- модульно-рейтингова система навчання;

- методики проблемного навчання;

- евристичне навчання.

Форми навчання:

- лекції: інформативні; аналітичні;

- семінари, практичні заняття;

- дискусії, презентації, доповіді і т.п.

Методи навчання:

- рольові ігри;

- дидактичні ігри;

- круглі столи і т.п.

1.6. Мова.

Дисципліна викладається українською і російською мовами.

2. НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА КУРСУ. РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА.

ТЕМА 1.

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

1.1. Основні поняття про сучасні технології.

Історія виникнення терміну «технологія». Поняття технології в сучасній науці. Характерні ознаки технології та їх аналіз. Класифікація сучасних технологій. Визначення, предмет та завдання дослідження сучасної наукової та практичної технології.

1.2. Сучасні технологічні процеси як економічні об’єкти.

Що уявляє собою технологічний процес. Елементи виробництва. Класифікація технологічних процесів з детальною характеристикою кожного. Пояснення різниці між поняттями «технологічний процес» і «виробничий процес».

1.3. Життєвий цикл продукції й виробничий процес.

Життєвий цикл продукції: опис кожного циклу. Схема життєвого циклу продукції. Виробничий процес і його етапи. Виробничі процеси в окремих галузях економіки.

1.4. Функціонально-вартісний аналіз технічного та технологічного рівня виробництва.

Функціонально-вартісний аналіз (ФСА) технічного та технологічного рівня виробництва: коли його необхідно проводити і що він собою уявляє. Цілі і завдання ФСА. Його математичне відображення.

1.5. Техніко-економічна оцінка продукції і процесів.

Абсолютні та відносні техніко-економічні показники. Принцип порівняльності і комплексності. Приклади отримання окремих техніко-економічниїх показників.

1.6. Розробка технологічної і конструкторської документації.

Основні поняття про технологічну і конструкторську документації як необхідні умови для можливості використання продукції на кожному життєвому циклу. Різниця між технічною та конструкторською документацією. Стандартні технологічні документи. Приймальні та кваліяікаційні випробування.

1.7. Сертифікація, стандартизація й управління якістю сучасної техніки й технологій.

Сертифікація і управління якістю сучасної техніки і технологій: сутність і роль у сучасних умовах інтеграції і зростання конкурентноздатності продукції на світових ринках. Різновиди стандартів. Технічні умови. Організації, які займаються питаннями стандартизації та сертифікації. Участь України у сучасних процесах стандартизації та сертифікації.

ТЕМА 2.

ІННОВАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ.

2.1. Сутність інновацій і їх місце в системі виробництва. Світовий досвід створення інноваційних структур.

Що уявляє собою нововведення. Класифікація інновацій. Історія виникнення терміну “технопарк”. Особливості розвитку технопарків в окремих країнах світу. Американська і європейська моделі технопарків. Досвід створення технопарків у Росії.

2.2. Структура впровадження інновацій в умовах технопарку.

Традиційна структура впровадження інновацій у виробництво. Як відбувається впровадження інновацій в умовах технопарку. Схематичне зображення цього процесу. Дослідницький центр як головний елемент технопарку. Міжнародні організації, які сприяють функціонуванню технопарків: особливості їх діяльності.

2.3. Інноваційна діяльність в Україні.

Особливості переходу економіки України до інноваційного шляху розвитку. Аналіз інноваційних процесів в Україні. Оцінка і основи діяльності технопарків, створених і працюючих в Україні. Різниця між українськими і зарубіжними технопарками. Вплив технопарків на соціально-економічний та технологічний розвиток регіону і країни.

2.4. Напрямки розвитку технологічних систем: автоматизація й електронізація виробництва.

Визначення автоматизованої системи управління технологічним процесом (АСКТП) та її сутність. Завдання, яке вирішує АСКТП. Створення математичної моделі процесу, який реалізує АСКТП. Види АСКТП. Де вони вже використовуються. Що включає комплексна автоматизація. Сутність електронізації та її складових.

ТЕМА 3.

НОВІ ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА.

3.1. Сутність нових інформаційних технологій і принципи обробки інформації.

Інформація як елемент економічних відносин? Поняття “інформаційна технологія” та “новітня інформаційна технологія”. Ознаки індустріальної інформаційної технології. Принципи управління інформаційною індустріальною технологією. Вимоги, що висуваються до програмного забезпечення. Як відбувається діалог між людиною та ПК.

3.2. Інформаційні технології як найважливіший фактор формування конкурентних переваг.

До яких змін в економіці приводять інформаційні технології. Як у сучасних умовах компанії повинні будувати свої стратегії. Переваги комп’ютерних технологій. Як у сучасному світі розвиваються інформаційні технології.

3.3. Основні поняття електронної комерції. Основні особливості сучасного Інтернету.

Портрет середнього користувача Інформації Інтернету. Інтернет-торгівля у сучасному світовому господарстві. Історія виникнення і розвитку електронної комерції. Нові стандарти електронної взаємодії компаній.

3.4. Особливості ведення електронної комерції в сучасному світовому господарстві.

Поняття комерційної діяльності в середовищі Інтернету. Характеристика категорій електронної комерції. Переваги і недоліки Інтернет – торгівлі. Прогнози розвитку електронної комерції у світі.

3.5. Перспективи розвитку електронного бізнесу в Україні.

Найбільш розвинені категорії електронної комерції в Україні. Недоліки і перспективи розвитку інтернет-торгівлі в Україні. Банки, які беруть участь в удосконаленні електронного бізнесу.

ТЕМА 4.

ПРИНЦИПИ ВЕДЕННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ У СУЧАСНОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ ПРОСТОРІ.

4.1. WEB-сайт як основа ведення бізнесу в Інтернеті.

Навігаційні сайти: їх цілі і структура. Сутність і різновиди «кінцевих сайтів». Основні завдання, які стоять перед володарем сайту при будуванні бізнесу. Етапи будування системи бізнесу в Інтернеті.

4.2. Основи розміщення Web-сервера в Інтернеті.

Варіанти розміщення серверу. Система доменних імен. Плюси регістрації власного доменного ім’я для володаря сайту. Як зробити використання доменного ім’я ефективним. Діяльність організацій, які займаються процесом оформлення і підтримки доменних імен.

4.3. Принципи залучення й утримання користувачів на сайті.

Методи просування сайту в Інтернет. Принципи утримання користувачем сайту. Засоби навігації по сайту. Дизайн серверу. Інформація сайту: її наповнення, розширення, актуалізація. Інструменти роботи з аудиторією сайту.

4.4. Юридичні й етичні питання електронної комерції.

Значення вирішення юридичних і етичних питань для електронної комерції. Етичні питання в електронній комерції. Як вони вирішуються закордоном. Проблеми вирішення юридичних питань в Інтернет – торгівлі.

4.5. Платіжні системи в Інтернеті.

Сутність криптографії. Завдання її систем. Методи забезпечення безпеки в Інтернеті. Сутність платіжної системи в Інтернеті. Умови здійснення платежів. Класифікація платіжних систем. Детальний опис кожної з платіжних систем. Які більш розповсюджені.

ТЕМА 5.

ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ТРАДИЦІЙНИХ І СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У ВУГІЛЬНІЙ ГАЛУЗІ

5.1. Особливості вугільної галузі і її місце в паливно-енергетичному комплексі України.

Особливості вугільної промисловості України. Проблеми і перспективи розвитку вуглевидобутку в Україні. Світова вугільна промисловість. Порівняльний аналіз діяльності вугільної промисловості в Україні і закордоном.

5.2. Розкриття, підготовка й системи розробки вугільних родовищ.

Характеристика бурого, кам’яного і енергетичного вугілля. Основні поняття про викриття і підготовку шахтного поля до виїмки. Сутність відкритої і підземної розробки вугілля та їх етапів. Переваги та недоліки кожної з розробок.