Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prikladi_enk_analiz.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
594.43 Кб
Скачать

Полтавський університет споживчої кооперації україни

 

Кафедра статистики

 

 

СТЕПАНЮК А.С.

 

ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ

 

ІНДИВІДУАЛЬНІ МОДУЛЬНІ ЗАВДАННЯ

на основі статистичної звітності суб’єктів господарювання для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр напряму підготовки 0501 „Економіка і підприємництво”

 

2009

 

ЗМІСТ

ЗМІСТ

 

ВСТУП

 

1. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ

 

2. МОДУЛЬНА КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 1

2.1. ТИПОВЕ ЗАВДАННЯ

2.2. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ

 

3. МОДУЛЬНА КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 2

3.1. ЗМІСТ ТА ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ВИКОНАННЯ

3.2. ВАРІАНТИ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ

3.3. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ ЗА ПЕРШИМ БЛОКОМ ЗВІТНОСТІ

3.4. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ ЗА ДРУГИМ БЛОКОМ ЗВІТНОСТІ

 

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

 

[До змісту] [Наступне]

 

ВСТУП

 

Впровадження кредитно-модульної системи в навчальний процес має на меті підвищення якості вищої освіти і забезпечення на цій основі конкурентоспроможності майбутніх фахівців. Формування вміння самостійно приймати рішення досягається шляхом індивідуалізації навчального процесу, створення такого роду його методичного забезпечення, яке б спонукало студента до необхідності вибору найбільш оптимальних методів аналітичних розрахунків, пошуку власних рішень в конкретній економічній ситуації.

З цієї причини завданням дисципліни є посилення загальної економічної та аналітичної підготовки фахівців економічного напряму, оволодіння ними знаннями, необхідними для дослідження економіки підприємств виробничої і невиробничої сфери, вивчення сучасних методик економічного аналізу із застосуванням математичних та статистичних прийомів і методів. В процесі вивчення курсу студент повинен отримати чітке уявлення про ключові показники виробничо-фінансової діяльності підприємства та їх взаємозв’язки і взаємозалежності, оволодіти практичними навичками здійснення розрахунків, зрозуміти логіку вибору найбільш доцільних для конкретних умов способів і прийомів аналізу, навчитись раціонально планувати аналітичну роботу, економічно грамотно і наочно оформлювати її результати, аргументувати висновки і пропозиції, завершувати аналіз ситуацій розробкою проекту управлінського рішення.

Зміст курсу визначається змістовними модулями, передбаченими Освітньо-професійною програмою підготовки бакалавра напряму 0501 – “Економіка і підприємництво”, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України від 06.06.02 р. №330.

У складі курсу виділені два блоки. У перший блок (модуль 1) включені теми, що охоплюють питання теорії економічного аналізу, зокрема його наукових основ, історичних передумов виникнення та перспектив розвитку, розглядаються зміст, предмет та завдання дисципліни, основні методи та прийоми економічного аналізу, принципи його організації та інформаційне забезпечення. Другий блок (модуль 2) охоплює теми, у яких розкриваються методичні основи аналізу найважливіших показників виробничо-фінансової діяльності підприємства, а саме факторів виробництва, ефективності їх використання і як наслідок – результатів господарсько-фінансової діяльності. Для уникнення дублювання з подальшим аналітичним курсом „Фінансовий аналіз”, що входить до циклу нормативних дисциплін професійної підготовки, в другому блоці основна увага зосереджена на вказаних аспектах діяльності підприємств і їх впливі на кінцеві фінансові результати без детального вивчення фінансового стану суб’єктів господарювання.

Для оцінки ступеня засвоєння студентами програмного матеріалу з дисципліни за кожним виділеним блоком передбачене виконання модульної контрольної роботи. Перша модульна контрольна робота містить завдання для перевірки оволодіння студентами методикою комплексного порівняльного аналізу на основі побудови зведеного (інтегрального) показника, що дозволяє визначити рейтинг кожного з сукупності підприємств одночасно за декількома показниками, та завдання з проведення традиційного факторного аналізу за наведеними у варіантах даними. Друга контрольна робота крім аналітичного завдання містить також і завдання інформаційно-пошукового спрямування і ставить за мету ознайомити студентів зі змістом діючої статистичної і фінансової звітності, особливостями розрахунку її показників.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]