Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PSIKhOLOGIYa_UPRAVLINNYa.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
455.68 Кб
Скачать

12

ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД УКООПСПІЛКИ

"ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ"

Кафедра менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Перший проректор,

проф. _______________ М.Є.Рогоза

«___» ___________________ 20__ р.

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни

ПСИХОЛОГІЯ УПРАВЛІННЯ

на 2012 – 2013 навчальний рік

для студентів за напрямом 8.03060101 «Менеджмент»:

ППС «Менеджмент організацій і адміністрування»

Полтава 2012

Автор: Бакало Н.В. - к.е.н., доцент кафедри менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності ПУЕТ

Робоча навчальна програма обговорена та схвалена на засіданні кафедри менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності (протокол № _____

від “____ “ ___________ 2012 р.)

Зав. кафедрою менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності,

проф., д.е.н. ____________І.А. Маркіна

УЗГОДЖЕНО:

Декан факультету економіки та

менеджменту ПУЕТ, доц. к. з держ. упр

__________________П.В. Ворона

“___” __________________2012 р.

УЗГОДЖЕНО:

Декан заочного факультету ПУЕТ, доц.

__________________ Ю.Ф. Строчихін

“___” __________________2012 р

УЗГОДЖЕНО:

Директор навчального центру, доцент.

__________________ Н.В. Герман

“___” __________________2012 р.

УЗГОДЖЕНО:

Методист факультету економіки та

менеджменту ПУЕТ

__________________ О.М. Чердаклі

“___” __________________2012 р.

ВСТУП

Актуальність вивчення дисципліни «Психологія управління» обумовлена зростаючою роллю управлінської науки в усьому цивілізованому світі. Вона представляє собою складне економічне та соціально-психологічне явище, яке відображається практично в усіх сферах людського буття. У центрі концепції управління знаходиться людина, яка розглядається як найвища цінність для суспільства, організації, колективу.

Сучасне управління не може ефективно функціонувати без урахування психологічних особливостей особистості та колективу. Ринкові відносини, що запроваджуються в економіку нашої країни, кардинально змінюють підходи до освіти та професійної підготовки менеджерів. Сьогодення потребує професіоналів із новим типом мислення, високою моральністю, сильною волею та самодисципліною. Тому всіх, хто управляє людьми (виховує, навчає, керує, контролює, обслуговує тощо) слід озброїти знаннями у сфері психології управлінських відносин та сформувати в них практичні уміння та навички роботи з колективом.

Основна мета курсу «Психологія управління» – формування вмінь психологічного аналізу особистості та міжособистісних взаємин у групах, вивчення засобів оптимального впливу на працівника для створення належного соціально-психологічного клімату в колективі.

Предметом курсу «Психологія управління» є закономірності психологічних стосунків та поведінки людей в організації, психологічні закономірності управлінської діяльності.

В змісті курсу синтезовано знання про сутність і зміст основних категорій психологічної науки, що використовуються в управлінні, з’ясовуються психологічні характеристики особистості сучасного менеджера та їх вплив на успіх управлінської діяльності; аналізуються проблеми розвитку і динаміки трудового колективу, критерії його стабільності, сумісність членів групи та види груп.

Особливе місце відводиться підготовки майбутнього менеджера до гуманізації управлінського процесу, знанням і формуванню професійного такту менеджера, який передбачає визнання та повагу до кожного працівника, до його бажання у власному самовираженні, вміння створити демократичний стиль спілкування з окремою людиною та колективом.

Включення елементів знань з філософії, естетики, психофізіології, психотерапії, педагогіки та психології пов’язуються з необхідністю спрямувати активність майбутнього менеджера на глибоке розуміння сутності управлінського процесу, що забезпечує формування у учасників управлінського процесу стану психологічного комфорту та самодостатності, що у значній мірі визначає ефективність роботи та конкурентоспроможність сучасного менеджера.

Оригінальність змісту курсу ”Психологія управління” полягає у підготовці майбутніх менеджерів до оволодіння ефективними методами роботи з персоналом. Вона передбачає розкриття творчого потенціалу менеджера на основі знань психологічних аспектів взаємовідносин партнерів та знайомство з сучасними науковими дослідженнями ділової взаємодії (психологія спілкування, маніпуляції у спілкуванні, психологічна самопідготовка до ефективної взаємодії, психологія невербального впливу на людину, технології гуманістичної психології тощо) що сприятиме самоствердженню особистості майбутнього менеджера у складних реаліях сьогодення.

Даний навчально-методичний посібник складається з 1 модулю, після вивчення якого студенти повинні знати основні психологічні закономірності виникнення та розвитку управлінських відносин; психологію особистості в організації, її структуру та властивості, особливості розумових процесів, культури професійного мислення; методи вивчення особистості; психологічні особливості розвитку груп; психологічні аспекти інформаційного забезпечення управління та процесу прийняття рішень.

У результаті вивчення дисципліни студенти мають здобути наступні практичні навички та вміння: оперативно та точно оцінювати психологічний аспект управлінських відносин, приймати управлінське рішення на основі глибокого розуміння психологічних закономірностей процесу; вміти аналізувати психологію особистості працівника, його типологію та здійснювати ефективний самоконтроль поведінки управлінця; володіти основними прийомами та технологіями зняття стресових станів.

Методика викладання дисципліни будується на поєднанні лекцій з семінарськими заняттями, самостійною роботою студентів та індивідуальною роботою викладача зі студентами.

Структура навчального процесу з дисципліни «Психологія управління» для студентів напряму 8.03060101 «Менеджмент» програми професійного спрямування «Менеджмент організацій і адміністрування» передбачає 36 годин аудиторного навантаження, в тому числі 20 годин лекцій і 16 годин семінарських занять; самостійна робота студентів – 58 години; індивідуально-консультативна робота – 16 годин. Для студентів заочного факультету передбачено 12 годин аудиторного навантаження, в тому числі 6 годин лекцій і 6 годин практичних занять; самостійна робота – 78 годин. Дана дисципліна вивчається протягом одного семестру. Форма контролю – підсумковий модульний контроль.

Викладання дисципліни тісно пов’язане з такими дисциплінами як «Культурологія», «Основи менеджменту», «Управління персоналом», «Правохнавство», «Основи психології і педагогіки», «Конфліктологія».

Дисципліна «Психологія управління» відноситься до циклу дисциплін підготовки магістрів за напрямом 8.03060101 «Менеджмент» програми професійного спрямування «Менеджмент організацій і адміністрування»: за вибором навчального закладу. Робоча навчальна програма розроблена у відповідності до експериментальної навчальної програми для кооперативних вузів, затвердженої вченою радою ПУСКУ у 2003 р.

Таблиця 1. Загальна характеристика дисципліни «Психологія управління» для студентів напряму 8.03060101 «Менеджмент» програми професійного спрямування «Менеджмент організацій і адміністрування»

Навчально-організаційна структура дисципліни

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів ECTS: 2,5

Нормативна у відповідності до навчального плану

Семестр:

денна – 9

заочна – 9, 10

Кількість змістових модулів:

денна – 1

заочна -1

Форма теоретичної та практичної підготовки, год.:

денна – 36

заочна – 12

Загальна кількість годин:

денна – 108

заочна – 90

Самостійна позааудиторна робота, год.

денна –58

заочна – 78

Кількість годин на тиждень:

3 год на 12 тижнів

Індивідуальні навчально-дослідні завдання (проекти), год.

Вид контролю:

денна – ПМК

заочна – ПМК

РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ З ДИСЦИПЛІНИ ЗА СЕМЕСТРАМИ І ЗА ВИДАМИ ЗАНЯТЬ ЗГІДНО РОБОЧОГО НАВЧАЛЬНОГО ПЛАНУ

Таблиця 2. Розподіл годин з дисципліни «Психологія управління» за семестрами і за видами занять згідно робочого навчального плану для студентів напряму 8.03060101 «Менеджмент» програми професійного спрямування «Менеджмент організацій і адміністрування»

Семестр

Вид заняття

ПМК

Всього за курсом

аудиторні

позааудиторні

лекція

практичне

семінарське

лабораторне

разом

індивідуально-консультативна робота

Самостійна

Робота студента

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Денна форма навчання

9

20

-

16

-

36

14

58

+

108

Заочна форма навчання

9, 10

6

6

-

-

12

-

78

+

90

Таблиця 3. Робочий графік з дисципліни «Психологія управління» за семестрами і видами занять згідно робочого навчального плану для студентів напряму 8.03060101 «Менеджмент» програми професійного спрямування «Менеджмент організацій і адміністрування» денної форми навчання

Вид навчального заняття

Тижнів, годин

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1.Аудиторне 36 год., у т.ч.

2

2

4

2

4

2

4

2

4

2

4

4

- лекції - 16 год.

2

-

2

-

2

-

2

2

2

-

2

2

- семінарські заняття - 20 год.

-

2

2

2

2

2

2

-

2

2

2

2

2.Самостійна робота студентів – 44 год.:

4

4

2

4

4

4

4

4

4

4

2

4

3. Індивідуально-консультативна робота 10 год.

-

-

-

2

-

2

-

2

-

2

-

2

4. Проведення модульної контрольної роботи

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

+

5.Форми контролю: ПМК

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

=

Таблиця 4. Тематичний план дисципліни «Психологія управління» з розподілом навчального часу за видами занять для студентів напряму 8.03060101 «Менеджмент» програми професійного спрямування «Менеджмент організацій і адміністрування» денної форми навчання

№ з/п

Назва теми

Кількість годин за видами занять

разом

аудиторні

п/аудиторні

лекції

семінари

інд. зан.

під керівн. викл.

сам. роб.

Модуль 1. Розвиток психології управління та психологічні аспекти управлінських відносин на підприємстві

Тема 1

Психологія управління як самостійна галузь науки

8

2

2

-

6

Тема 2

Психологія особистості менеджера

8

2

2

-

6

Тема 3

Психологія керівника (робота менеджера над собою).

10

2

2

2

6

Тема 4

Психологія спілкування в організації. Маніпуляції у спілкуванні.

10

2

2

2

6

Тема 5

Стиль та соціально-психологічні проблеми управління.

10

2

-

2

6

Тема 6

Організація та мала соціальна група як об’єкти управління.

8

2

2

-

4

Тема 7

Механізми групової динаміки

8

2

2

-

4

Тема 8

Інформація та комунікація в управлінській діяльності.

10

2

2

2

4

Тема 9

Психологія прийняття управлінських рішень

9

2

-

2

6

Тема 10

Психологія здоров’я та працездатності у роботі менеджера

8

2

2

-

4

Всього за курсом:

108

20

16

14

58

Таблиця 4а. Тематичний план дисципліни «Психологія управління» з розподілом навчального часу за видами занять для студентів напряму 8.03060101 «Менеджмент» програми професійного спрямування «Менеджмент організацій і адміністрування» заочної форми навчання

№ з/п

Назва теми

Кількість годин за видами занять

разом

аудиторні

п/аудиторні

лекції

семінари

сам. роб.

Модуль 1. Розвиток психології управління та психологічні аспекти управлінських відносин на підприємстві

Тема 1

Психологія управління як самостійна галузь науки

12

2

2

8

Тема 2

Психологія особистості менеджера

10

-

2

8

Тема 3

Психологія керівника (робота менеджера над собою).

9

-

2

7

Тема 4

Психологія спілкування в організації. Маніпуляції у спілкуванні.

11

2

2

7

Тема 5

Стиль та соціально-психологічні проблеми управління.

10

-

2

8

Тема 6

Організація та мала соціальна група як об’єкти управління.

10

-

2

8

Тема 7

Механізми групової динаміки

10

-

2

8

Тема 8

Інформація та комунікація в управлінській діяльності.

10

-

2

8

Тема 9

Психологія прийняття управлінських рішень

10

-

2

8

Тема 10

Психологія здоров’я та працездатності у роботі менеджера

12

2

2

8

Всього за курсом:

90

6

6

78

ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ ЗА ЗМІСТОВИМИ МОДУЛЯМИ ТА ТЕМАМИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]