Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
с1624 готов.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
178.18 Кб
Скачать

Висновки

Для вдосконалення оцінної діяльності в Україні необхідно продовжувати роботу по вдосконаленню нормативно-правової бази оцінної діяльності у напрямі спеціалізації в окремих сферах діяльності з врахуванням специфіки оцінки. Створення такої бази надасть можливість повною мірою враховувати особливості, властиві певному типові майна, оскільки часто це є вирішальним чинником, який впливає на його вартість; удосконалювати практичну реалізацію законодавчих положень, залучати оцінювачівпрактиків, які є фахівцями за оцінкою об’єктів власності певних сфер господарювання, до розробки нормативно-правової бази оцінки майна цих господарських сфер. Практичний досвід експертів-оцінювачів надасть можливість зробити законодавство досконалішим і адаптованим до сучасних умов господарювання.

Однак, вдосконалення сфери оцінної діяльності повинно передбачити деталізацію механізму державного і суспільного регулювання та контролю оцінної діяльності, уніфікацію законодавства у цій сфері та приведення його у відповідність до сучасних ринкових вимог.

Суттєвим стало б також впровадження міжнародного досвіду правового регулювання професійної оцінної діяльності, що сприяло б максимальному наближенні чинного законодавства України про оцінку до визнаної на міжнародному рівні практики організації і контролю за оцінною діяльністю, методичних стандартів. Таке мало б захистити споживачів результатів оцінки від зловживань під час її проведення.

Суттєвим було б посилення відповідальності оцінювачів і суб’єктів оцінної діяльності за неякісне проведення ними оцінки об’єктів оцінки. Це передбачає вдосконалення системи державного регулювання і саморегулювання професійної оцінної діяльності шляхом уникнення випадків безконтрольності і безвідповідальності при здійсненні оцінки оцінювачами і суб’єктами оцінної діяльності, поліпшення координації роботи органів державного регулювання оцінної діяльності (Фонду державного майна і Державного комітету із земельних ресурсів) в питаннях оцінки нерухомості з метою забезпечення її оцінки в сукупності, як землі, так і земельних поліпшень (будівель, споруд, комунікацій і тому подібне), розташованих на ній, що сприятиме об’єктивній оцінці та матиме великий суспільноекономічний ефект.

Особливе значення має створення єдиної Наглядової ради з питань оцінної діяльності, напрямом діяльності якої буде координація органів державної влади, що здійснюють повноваження щодо державного регулювання оцінної діяльності (Фонд держмайна і Держкомзем), яка здійснюватиметься Кабінетом Міністрів України, впровадження обов’язкового державного контролю і контролю з боку саморегулюючих організацій за достовірністю оцінки, яка проводиться оцінювачами і суб’єктами оцінної діяльності, а також посилення відповідальності саморегулюючих організацій за якістю роботи своїх членів аж до позбавлення статусу саморегулюючої організації за невиконання вимог закону. Об’єднання повноважень у сфері державного регулювання оцінної діяльності з питань оцінки нерухомості дозволить ліквідувати неузгодженість в міжвідомчих питаннях оцінки та запровадити єдині методичні підходи і стандарти в питаннях визначення вартості на ринку.