Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗМІРИ ОПЛАТИ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.51 Mб
Скачать

1.4.6 Вивчення водно-фізичних властивостей ґрунтів

Вивчення водно-фізичних властивостей ґрунтів включає виконання таких робіт: збір і вивчення матеріалів ґрунтового обстеження; визначення типових масивів для вивчення фізичних властивостей ґрунтів; організація польових робіт; уточнення в натурі місця розташування майданчиків для закладання точок; закладення шурфів і морфологічний опис розрізів; узяття ґрунтових проб з кожного генетичного горизонту, визначення об'ємної маси і вологості ґрунтів у польових умовах; визначення в дворазовій повторюваності водопроникності ґрунтів методом малих заливних площадок; проведення спостережень за швидкістю усмоктування води при постійному напорі з наступним виміром польової вологоємності за генетичними горизонтами; узяття проби ґрунтів для визначення об'ємної маси в 3-кратній повторюваності.

Проведення лабораторних аналізів; складання зведених таблиць результатів лабораторних аналізів, аналітичне опрацювання їх, нанесення точок на картографічну основу; написання пояснювальної записки й оформлення додаткових даних для ґрунтової карти і нарису; свідчення; виправлення недоліків; розмноження матеріалів, формування їх у справу.

Кінцевою продукцією є матеріали вивчення водно-фізичних властивостей ґрунтів, сформовані в справу (2 примірники, з них 1 - архівний).

Вартість вивчення водно-фізичних властивостей ґрунтів установлюється згідно з табл. 1.24.

Одиниця виміру: "а" - об'єкт (генетичний горизонт); "в" - 1 точка.

Таблиця 1.24

Одиниця виміру 

а 

в 

Вартість, грн. 

600 

2472 

Людино-дні 

10,0 

41,2 

Примітка. Вартість розрахована на вивчення водно-фізичних властивостей ґрунтів в умовах м'яких ґрунтів (піски, супіски, легкі і середні суглинки). При інших ґрунтах у показник "в" уводиться коефіцієнт:

1,37 - важкі суглинки на нелесових породах;

1,73 - глини ущільнені, солонцюваті ґрунти.

1.4.7 Сольова зйомка меліорованих земель

1.4.7.1 Підготовчі роботи і польові вишукування

Склад робіт: підбір і вивчення аерознімків, картографічних, ґрунтових та інших матеріалів, що характеризують природні умови і стан ведення сільського господарства; підготовка даних щодо врожайності й інших відомостей з використання земель, намічених до обстеження; складання плану і графіка проведення польових робіт.

Організація польових робіт; рекогносцирувальне обстеження ґрунтів і сільськогосподарських культур, попереднє визначення місць закладення розрізів; закладення ґрунтових розрізів, відбір зразків ґрунтів і ґрунтових вод; польове визначення вмісту Cl, SO4, pH; виділення контурів за різноманітністю засолених земель.

Оформлення попередньої польової карти засолення, розробка попередніх пропозицій щодо поліпшення використання меліорованих земель; узгодження з фахівцями господарств; написання короткої пояснювальної записки; свідчення; виправлення недоліків; формування матеріалів.

Результатом робіт є матеріали обстеження, сформовані в справу (2 примірники, з них 1 - архівний).

Вартість підготовчих робіт і польових вишукувань установлюється згідно з табл. 1.25.

Одиниця виміру: "а" - об'єкт; "в" - 1 тис. га меліорованих земель.

Таблиця 1.25

Одиниця виміру 

а 

в 

Вартість, грн. 

702 

588 

Людино-дні 

11,7 

9,8 

Примітки:

1. Вартість розрахована на проведення сольової зйомки на площі понад 2,0 тис. га. При менших площах у показник "а" вводиться понижувальний коефіцієнт К = 1,0 - 0,30 (2 - n), де n - площа, що обстежується, тис. га.

2. Вартість розрахована для умов, за яких зразки в аналіз відбираються з 100 % ґрунтових розрізів. При іншому співвідношенні в показник "в" уводиться понижувальний коефіцієнт К = 1,0 + 0,01 (100 - n), де n - відсоток (від загальної кількості) ґрунтових розрізів, з яких робиться добір зразків для аналізу.