Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трипільська культура.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
74.24 Кб
Скачать

3. Трипільська культура

Попри наявні умови , більш - менш помітною конвергенції (змішування , асиміляція ) між культурами різного типу в цей період не спостерігається. Однак , згідно археологічних даних , досягнення сусідів були відомі представникам кожної з культур , які все ж віддавали перевагу традиційному для них способу господарювання .

Найбільшого розвитку в цей час досягла трипільська культура , названа так за назвою с. Трипілля Київської області , де на потужний культурний шар матеріальних залишків вперше натрапив київський археолог Хвойка в 1896 році. За деякими етноанатомічним показниками трипільці були досить далекими від пізніх слов'ян , тому важко бачити в них безпосередніх попередників теперішніх українців. Однак досягнення трипільців багато в чому позначилися на подальшій долі культури на українських землях , оскільки започаткували традиції землеробства , а воно назавжди стало визначальним фактором розвитку стабільної частини місцевого населення , зумовлюючи побут , звичаї , календар і вірування.

Сліди трипільської культури виявлено на великій території , яка охоплює майже всю Правобережну Україну і землі сусідніх країн: Польщі , Молдови , Румунії. Трипільці жили протягом 4-2 тис. до н.е. у селищах , які складалися з декількох десятків , а іноді й сотень невеликих будинків зроблених з дерева і обмазані глиною. Ці будинки розташовувалися своєрідними кільцеподібними вулицями по колу , в центрі якого знаходилося більше будівля громадського призначення . Рядів жител навколо центру іноді траплялося до десяти. І хоча частіше зустрічаються селища меншого типу , стали відомими поселення, які можна вважати протомістами , адже вони складалися з понад двох тисяч будинків ( Майданецьке городище на Черкащині ) .

Будинок належав одній , рідше кільком сім'ям . Крім жилих приміщень , у ньому обов'язково були глиняна або кам'яна піч та комори , де зберігалися їстівні припаси . Тип житла відповідав певній громадській організації. Люди жили більш відокремлено тяжіли до сімейного побуту . Ці форми збереглися і до пізніших часів. У найдавніших згадках про слов'ян у наших землях розповідається , що їм властиво жити сім'ями , в окремих будинках , кожен з яких коштує осторонь від сусідніх .

У споживанні трипільців знаходилася велика кількість посуду. Її теж виробляли з глини , яку дуже часто вкривали монохромними або поліхромними розписами . Ці розписи складалися з рослинного або геометричного орнаменту , інколи - зображень одомашнених тварин, зокрема , кіз і корів. На уламках глиняного посуду залишилися сліди сонячних символів , серед яких кола, хрести , різновиди свастики. Такі символи характерні для культури раннього землеробства , коли люди , які усвідомлювали свою залежність від сил природи , намагалися впливати на неї за допомогою магічних дій і знаків.

У цей період люди сприймають сонце як верховне божество всесвіту , від якої залежить усе і, в першу чергу , ті стихії , які мають безпосередній вплив на врожай , на родючість землі , худоби. Такі вірування отримали назву солярних . Вони були притаманні людству протягом досить тривалого часу і зустрічалися під час перших землеробських цивілізацій у різних куточках світу. Однак з класовим розшаруванням суспільства такі вірування поступаються іншим релігійним системам , які більше пов'язані з конкретними формами державної влади та суспільного ладу.

Є підстави вважати , що трипільська культура виникла в умовах матріархального суспільства , оскільки під час розкопок археологами виявлено досить велику кількість глиняних фігурок людей , серед яких переважають жіночі зображення типу « венер » палеоліту. Вони , швидше за все , уособлювали вірування в духів предків і , в першу чергу , в материнських богів. Але серед цих фігурок зустрічаються і зображення тварин , які можуть бути як свідченням про залишки тотемічних вірувань , так і про естетичні смаки трипільців безпосередньо пов'язаних з їх повсякденним побутом . Відомо , що в їх господарстві тварини мали важливе значення. Люди розводили велику рогату худобу , кіз , свиней , овець , використовували тварин як тяглову силу при оранні землі , перевезенні врожаю , будівельних матеріалів тощо . А із овечої вовни вони навчилися виробляти одяг . Отже , тварини користувалися в трипільській культурі великою пошаною.

Рідкісними є поки що знахідки пластики із зображенням людей , призначення яких не зовсім зрозуміло.

Подібно багатьом народам , які вірили в духів предків , трипільці робили поховання померлих родичів під підлогою власних будинків. Вважалося , що таким чином можна забезпечити присутність духів та їх допомога по повсякденним справах сім'ї . Також у межах приміщень зустрічаються і поховані кістки та черепи домашніх тварин : бика , собаки , свині.

Деякі дослідники тлумачать позначки на кераміці трипільської доби як літери і навіть роблять спроби дешифрувати написи , які в разі доведеності їх літерного характеру потрібно буде визнати найдавнішим з відомих до цих пір форм звукового письма .

Близько 2.000 р. до н.е. трипільська культура занепадає . Її носії частково залишають ці землі , відступаючи під тиском більш численних войовничих , як вважають , індоєвропейських народів археологічної культури бойових сокир і шнурковим кераміки та частково змішуються з ними.

Висновок

Починаючи з найдавніших часів слов'янські народи шукали шляхи до об'єднання. Кілька разів їх культурний рівень піднімався до створення єдиної держави , і кожного разу нашестя кочових племен відкидали їх на віки у своєму розвитку. Нарешті в 7 столітті їм вдалося об'єднатися в єдине Російська держава . Вже тоді Русь була досить розвиненою країною , вже були міста , ремесло активно розвивалася , купці з товаром ходили в далекі країни , і судячи з розмірів схованок з грецькими та візантійськими монетами находімимі на території стародавньої Русі , торгівля йшла досить жваво.

Список використаної літератури

Даниленко В.М. Неоліт України . - К. , 1974 .

Павленко Ю.В. Передісторія давніх русів у світовому контексті . - К. , 1994 .

Попович В.М. Нарис истории культури України . - К., 1998 .