Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трипільська культура.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
74.24 Кб
Скачать

Національний університет біоресурсів і природокористування україни

Економічний факультет

Кафедра культурології

Повідомлення трипільська культура

Виконав:

Студент 1 курсу 5 групи

Економічного факультету

Архипенко Ярослав Вікторович

Перевірила:

Доцент кафедри культурології

Панталієнко В.В.

Зміст

1.Введення

2.Культура первісних племен на території України

3.Трипільська культура

4.Висновок

5.Список використаної літератури

Введення

Вирішуючи проблеми , пов'язані з кожною з національних культур , неможливо обійти увагою питання їх походження. Оскільки питання «нація» в теперішньому розумінні тісно пов'язане з державним устроєм народу , який заселяє певну територію , національну культуру в першу чергу слід було б розглядати у зв'язку з історією конкретної держави . Однак , як доводить і новітня , і давня історія , політичні кордони почасти залишаються тільки штучними і , нестійкими утвореннями. Вони змінюються значно швидше , ніж традиції народів , які закріплені у складному комплексі побутового та соціальної поведінки населення , в його менталітеті , що відображається в мові , досягненнях матеріальної і духовної культури. Вагоміше слід вважати не політичні , а мовні та територіальні ознаки кожної з культур. Проте сучасне розселення народів Європи та Азії є , переважно , результатом процесів , які тривали у світі з часів « неолітичної революції » , в результаті якої сталася і « революція » демографічна . Зв'язки між мовами і мовними групами дозволяють припускати , що більшість сучасних народів Євразії отримали свою національну мову з одного джерела - індоєвропейської прамови , носії якого передавали його разом з досягненнями своєї синкретичної на той час культури . Однак , подальший розвиток людства призвело до істотного розгалудженню мов і значною культурної диференціації народів. Тільки у неповторному комплексі природних , расово - етнічних , мовних та геополітичних факторів , які діяли в конкретному історичному часі , й формувалися народи теперішнього світу , а разом з ними росли і їх унікальні культури . Не є винятком і культура України .

2. Культура первісних племен на території України

Відомо , що люди селилися на наших землях з незапам'ятних часів. Вітчизняними археологами знайдено сліди перебування пралюдини ще ашельскої епохи (1 млн - 150 ти . Років тому , хоча достовірність радіовуглецевого методу датувань останнім часом піддасться критиці ) . Такі знахідки трапляються на Дністрі , під Житомиром , на Закарпатті , в Донбасі і Криму. Однак поширенню людей в епоху палеоліту заважали льодовики.

По закінченні льодовикового періоду , який стався на межі палеоліту і мезоліту (10-11 тис. років тому) , коли кліматичні умови стали більш придатними для життя , громади первісних мисливців прийшли сюди разом зі стадами тварин , на яких полювали . Археологічні знахідки доводять , що тодішні мешканці наших земель годувалися м'ясом різних тварин , серед яких мамонти , печерні ведмеді , дикі коні та ін У місцях стоянки первісної людини , які часто мали характер тривалих поселень , шар кісток сягає метра і більше. Між кістками археологи знаходять вугілля від багать , кремінний інструмент , яким користувався чоловік. Дуже часто кістки обпалені і розбиті , що свідчить і про широке використання вогню , і про спроби первісних людей виготовляти знаряддя праці з кісток.

Археологічних знахідок , які відтворюють життя давньої епохи , на наших землях менше , ніж у Німеччині , Франції , Іспанії чи інших країнах , де первісна людина жив в сухих гірських печерах , які зберігають сліди первісного життя значно краще , ніж наша вологий грунт . Відповідні ландшафту і клімату умови життя вимагали від тутешнього найдавнішого людини першочергових зусиль у певних напрямках боротьби за виживання. Так, не маючи природного сховища у вигляді печер , люди повинні були самостійно будувати собі житло. На наших землях первісна людина ховався від холоду і хижаків , або зариваючись у землю ( катакомбна культура) , або створюючи наземні будівлі. Дуже часто матеріалом для будівництва служили кістки мамонтів (стоянки в Мазіне , Міжріччя , Воронівці на Дністрі та ін), які покривалися гілками і обмазувалися глиною. На місці таких поселень археологи виявляють справжні витвори мистецтва: культові браслети з кісток мамонтів , які прикрашалися « сонячної » і «місячної » символікою , підвіски з морських черепашок , стилізовані жіночі статуетки , виготовлені з бивнів мамонтів , різноманітні культові предмети ( серед яких і музичні інструменти ) , прикрашені різьбленням , тощо.

Визначною пам'яткою духовної і матеріальної культури найдавнішого населення України є Кам'яна Могила , розташована у степу поблизу с. Терпіння Мелітопольського району Запорізької області. В її гротах виявлено більше тисячі малюнків різного часу , на яких зображено 15 видів тварин , різноманітні сцени полювання . Фігури виконані як в реалістичній , так і в схематичне манері. Деякі з малюнків ще й досі зберігають залишки червоної фарби .

Родоплемінного ладу у найдавніших жителів українських земель склався ще під час мезоліту . Археологічні знахідки характерних виготовлених з каменю та глини , доводжу про поширення серед первісних людей не тільки примітивних культів , пов'язаних з епохою полювання і збирання , а й більш розвиненого - поклоніння предкам , який на той час був пов'язаний з ідеєю материнства , роду і його прародительки , і , вірогідно , відповідав матріархальним принципам організації суспільних відносин .

Під час неоліту , яке для Східного Європи датується 4-3 тис. до н.е. , культури мешканців українських земель виразно розподілялися на два типи: автохтонну мисливську і запозичену землеробську . Перші землеробські племена з'явилися з гирла Дунаю. Їх прийнято відносити до культури з лінійно - стрічкової керамікою. Достовірно відомо , що саме вони принесли в наші землі культурні злаки , які в дикому вигляді зустрічалися тільки в субтропічній зоні Азії та Африки. Від цих племен традиції землеробства були успадковані і представниками буго- дністровської мисливської культури , але далі на північ і схід вони в епоху неоліту не поширені .

В епоху енеоліту землі України почали розподілятися на зони трьох господарських типів . Правобережжі стало колискою трипільської землеробської культури , а степовий південь - скотарства , пов'язаного з племенами так званої ямної культури , які вели кочовий спосіб життя в степах від Дністра до Зауралля . У лісах і лісостепах поруч з мисливцями і рибалками зустрічалися і представники скотарства ( середньоостроговська культура 4-3 тис. до н.е.).